Η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων



Ένας δηλωμένος άθεος δωρίζει σε έναν δηλωμένο μουσουλμάνο ένα σύμβολο χριστιανικής ορθοδοξίας χωρίς να καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι λένε. Όλα τα άλλα υπόλοιπα είναι της πλάκας.
 

SBE

¥
Θα διαφωνήσω ως προς το ότι η σημαία είναι σύμβολο της Ορθοδοξίας. Η σημαία της Ελβετίας δεν είναι σύμβολο του καλβινισμού, ούτε η σημαία της Μάλτας σύμβολο καθολικισμού. Ούτε πλέον η σημαία της Γαλλίας συμβολίζει την βασιλική, εκκλησιαστική και λαϊκή εξουσία στα χρώματά της.

Της πλάκας είναι πάντως η διαχείριση ενός συμβάντος καθημερινής βλακείας που θα μπορούσε να έχει λυθεί τοπικά και εσωτερικά, και η ανάδειξή του σε σημαντικό ζήτημα της επικαιρότητας. Αν γινόταν κάτι αντίστοιχο εδώ που ζω, δεν θα δεχόταν τον μικρό μαθητή ο πρωθυπουργός της χώρας, ούτε θα έπιανε πάνω από μερικές σειρές στην εφημερίδα. Όχι γιατί δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα ή γιατί αδιαφορεί το κράτος για αυτά, αλλά γιατί ο πρωθυπουργικός χρόνος είναι για σοβαρά πολιτικά ζητήματα και γιατί υπάρχει υπουργός παιδείας που είναι αρμόδιος για αυτά τα θέματα. Αν ήθελε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να περάσει κάποιο μήνυμα, θα ήταν προτιμότερο να πήγαινε επίσκεψη στο σχολείο και να φωτογραφιζόταν με τους μαθητές και να κάνει κάποιες δηλώσεις κλπ. Αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι είναι βόδια, οπότε δεν θα πιάνουν τα λεπτά νοήματα αν δεν τους τα ταΐζεις με το κουταλάκι.
(επιπλέον, το ζητούμενο δεν είναι η επιβράβευση του ενός για να αντισταθμίσεις το πρόβλημα αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας των πολλών, αλλά τί είναι πιο εύκολο; Να κάνεις μια εξεταστική επιτροπή για το ρατσισμό και τις διακρίσεις στα σχολεία, που θα βγάλει ένα πόρισμα που μετά θα δεσμευτείς να το εφαρμόσεις, με όλο το οικονομικό και πολιτικό του κόστος, ή να αντιμετωπίζεις το κάθε πρόβλημα ανά περίπτωση; ) .
 


Ένας δηλωμένος άθεος δωρίζει σε έναν δηλωμένο μουσουλμάνο ένα σύμβολο χριστιανικής ορθοδοξίας χωρίς να καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι λένε. Όλα τα άλλα υπόλοιπα είναι της πλάκας.

Δηλαδή εγώ που είμαι άθεη, δεν είμαι πολίτης της Ελλάδας με ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες; Δεν με εκπροσωπεί η σημαία της χώρας μου; Ανεξαρτήτως από την ιστορία των συμβόλων και των χρωμάτων που τελικώς επιλέχθηκαν, δεν είναι σημαία όλων των πολιτών της Ελλάδας; Δεκτή η κριτική για τη μιντιακή και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, αλλά μέχρι εκεί.
 
Top