Η ΕΡΤ διακόπτει τη συνεργασία της με τον Στέλιο Κούλογλου

Πριν από λίγο, ήρθε στο mail μου ένα ενημερωτικό δελτίο της εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, με θέμα "Θύμα λογοκρισίας Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και Θεματική Βραδιά". Το αντιγράφω αυτούσιο:

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – 12/5/2008​

Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα". Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά… «δεν του αρέσει».

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.


-----------------------------------------

Η ανακοίνωση του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα της εκπομπής.
Για να εκφράσετε την άποψη σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΡΧΣ: www.rwf.gr
E-mail: [email protected]
 
Last edited:
Τι έγινε; Αποδεσμεύτηκε η Δρούζα από το Σταρ και θα τη βάλουνε στο πράιμ τάιμ;
 

Elsa

¥
Καλό όσο κράτησε...Κρίμα!
(Παρ' όλο που πολλά λέγονταν για τον τρόπο που λειτουργούσε)
Πόσο να τον ανεχτεί πια κι η ΕΤ1 με τέτοια θέματα! :p Χάθηκε μια Καλομοίρα;
Comandante Fidel Castro
[video=google;-7473322030150305700]http://video.google.com/videoplay?docid=-7473322030150305700[/video]
[video=google;2676773148407580469]http://video.google.com/videoplay?docid=2676773148407580469[/video]
 

crystal

Moderator
Άκουγα σήμερα το μεσημέρι τον Παναγιωτόπουλο, έλεγε ότι ο Κούλογλου θα μιλήσει τηλεφωνικά στο Ράδιο Αρβύλα (σε κανένα μισάωρο).
 

La usurpadora

New member
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πληροφορία!
(Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, το όλο θέμα μου έχει γυρίσει ανάποδα το μάτι).
 

Elsa

¥
Για τα μάτια, βάλτε κομπρέσες χαμομηλιού. Για το άλλο θέμα, έχει στηθεί petition εδώ.
(πώς το μεταφράζουμε το petition καλέ; Διαμαρτυρία; )
 
Ε, όχι και να εμφανίζει ο Κούλογλου τη διαφωνία του χρυσοφόρου επαγγελματικού συμβολαίου του (λέξη επ' αυτού στην ανακοίνωσή του), μετά από τόσα χρόνια στην ΕΡΤ Α.Ε., με διπλές εκπομπές, αγώνα ελευθεροτυπίας! Και ποιος άλλος ατομικά εργαζόμενος έχει τέτοιο κύκλωμα εξουσίας, να κάνει μέσα σε 24 ώρες θέμα δημόσιας συζήτησης σε κάθε μέσο επικοινωνίας τη διακοπή συνεργασίας του με τον εργοδότη του;
'Η αδυνατεί η ΕΡΤ να βρεί κάποιον που, με συμφερότερους όρους, να κόβει και να ράβει ευπρεπώς ξένα ντοκιμαντέρ, αναφέροντας τουλάχιστον και τις πηγές του υλικού που χρησιμοποιεί;
 

nickel

Administrator
Staff member
'Η αδυνατεί η ΕΡΤ να βρει κάποιον που, με συμφερότερους όρους, να κόβει και να ράβει ευπρεπώς ξένα ντοκιμαντέρ, αναφέροντας τουλάχιστον και τις πηγές του υλικού που χρησιμοποιεί;
Τουλάχιστον ο Κούλογλου έκανε ευπρεπές κόψιμο και ράψιμο. Η διεύθυνση της ΕΡΤ κάνει μόνο χοντροκομμένα κοψίματα.
 
Ε, όχι και να εμφανίζει ο Κούλογλου τη διαφωνία του χρυσοφόρου επαγγελματικού συμβολαίου του (λέξη επ' αυτού στην ανακοίνωσή του), μετά από τόσα χρόνια στην ΕΡΤ Α.Ε., με διπλές εκπομπές, αγώνα ελευθεροτυπίας!

Ας δούμε και ποιος, ή τι, θα τον αντικαταστήσει...
 
Τουλάχιστον ο Κούλογλου έκανε ευπρεπές κόψιμο και ράψιμο. Η διεύθυνση της ΕΡΤ κάνει μόνο χοντροκομμένα κοψίματα.
Kι εμείς έχουμε ράμματα για τη γούνα τους.
(Μάλλον άλλοι ελληνοράφτες είναι τούτοι δω)
 

globalbeat

New member
Στέλιος Κούλογλου – Πόση ακόμη λογοκρισία;

Η συναυλία της Κυριακής 25/5 των Innocent Demons στο Φεστιβάλ Global beat θα είναι αφιερωμένη στο φίλο Στέλιο Κούλογλου που μας τίμησε παραχωρώντας μας 19 Ντοκιμαντέρ από την καταξιωμένη δουλειά του και που όλα προβάλλονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Global beat.

Πειραιάς 23, 24, 25 Μαΐου
Ακτή Ξαβερίου

www.globalbeatfestival.com
 

e_Apwn

New member
Μια ανακοίνωση σχετικά με μια δράση που διοργανώνεται όχι από κάποια οργάνωση, σύλλογο, παράταξη, κόμμα ή σωματείο αλλά από μέλη του group "Υποστηρίζω Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και τον Στέλιο Κούλογλου" στο facebook.

Θέμα:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ Σάββατο 24 Μαΐου 2008

"Αγαπητέ συμπολίτη,
Από την συνεχή ποιοτική και ενημερωτική υποβάθμιση στο τηλεοπτικό πεδίο επιστρέψαμε στις εποχές της καλυμμένης λογοκρισίας. Στις εποχές που το ρεπορτάζ το οποίο ενοχλούσε τα αφτιά των κυβερνώντων και των διοικούντων δεν έπαιρνε ποτέ έγκριση με την αιτιολογία ότι δε μας αρέσει το περιεχόμενό του...
Εχτές θύμα αυτής ήταν ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, αύριο κάποιος άλλος... Στο τέλος θα είναι η ίδια η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, τα χειρότερα έπονται.
Την ώρα λοιπόν που η ΕΡΤ θα προχωρεί στην αποθέωση του Ευρω-θεάματος που φαίνεται να είναι η κατεύθυνση της διοίκησής της, εμείς με την παρουσία μας θα δηλώνουμε :
α) την καταδίκη οποιασδήποτε προσπάθειας ή απόπειρας λογοκρισίας δημοσιογράφου και δημοσιογραφικής-ενημερωτικής εκπομπής από την εκάστοτε διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης και κρατικής εξουσίας στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.
β) την στήριξή μας στον Στέλιο Κούλογλου, έναν διεθνώς καταξιωμένο δημοσιογράφο, ως ελάχιστη ανταπόδοση για την προσφορά του στην ποιότητα της ενημέρωσής μας και τον σεβασμό με τον οποίο αυτός μας έχει αντιμετωπίσει
γ) την καταδίκη της απαξιωτικής συμπεριφοράς της διοίκησης προς το πρόσωπό του
δ) Την απαξίωση της ΕΡΤ προς την δουλειά της ομάδας του ΡΧΣ και του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου την εκλαμβάνουμε ως απαξίωση προς το πρόσωπό ΜΑΣ, ως απαξίωση προς το πρόσωπο του κάθε τηλεθεατή που θεωρεί ότι του αξίζει ΚΑΙ κάτι περισσότερο
ε) την επιθυμία μας για ένα καλύτερο τηλεοπτικό τοπίο που θα παραμείνει μακριά από προγράμματα απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σε μια εποχή που η επικαιρότητα περιορίζεται στο εφήμερο και το κοινώς αποδεκτό, η διακοπή αυτών των εκπομπών δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως έμμεση και επιλήψιμη μέθοδος ανελευθερίας και παραμορφοποίησης. Όσο κάποιοι φιλοδοξούν να ταΐζουν το τηλεοπτικό κοινό με φιέστες και πανηγυράκια για να αποπροσανατολίζουν το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, εμείς οφείλουμε να αντιδράσουμε για να ακουστεί η φωνή μας. Γιατί εμείς πληρώνουμε την εισφορά υπερ της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν ανήκει σε κανέναν υπουργό ή πρόεδρο για να κοβει εκπομπές με βάση τα προσωπικά του αισθητικά κριτήρια. Ανήκει σε όλους μας και για αυτό πρέπει να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά ενάντια σε κάθε λογική λογοκρισίας και ποιοτικής υποβάθμισης της ενημέρωσης...
Για αυτό σε καλούμε σε μια ειρηνική συνάθροιση-διαμαρτυρία τo Σάββατο το βράδυ 24 Μαΐου, έξω από το Ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο της ΕΡΤ...

Οχι στην καλυμμένη λογοκρισία, όχι στην υποβάθμιση της ενημέρωσης. Η φωνη σου μπορεί να ακουστεί, ένωσέ τη με τη δική μας...
"

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την συνάθροιση-διαμαρτυρία.
 
Για να δεις την ιστοσελίδα πρέπει να γραφτείς, να δώσεις ηλεδιεύθυνση κτλ.
Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
 

e_Apwn

New member
Για τους μη έχοντες λογαριασμό στο facebook στήθηκε ένα blog για να ενημερώνονται για τη συγκέντρωση-διαμαρτυρία του Σαββάτου καθώς και για άλλες σχετικές δράσεις. Το url είναι http://oxistilogokrisia.wordpress.com/.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εδώ και καιρό έκανα* κάποιες σκέψεις, τις οποίες βρίσκω τώρα ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας. Κάποτε έτυχε να παρακολουθήσω ρεπορτάζ του Κούλογλου σε αντικείμενο που γνώριζα εξαιρετικά καλά, και παρατήρησα ότι το ρεπορτάζ του κάθε άλλο παρά πλήρες και ισορροπημένο (όσον αφορά την παρουσίαση όλων των απόψεων και εκδοχών) ήταν. Ακόμη χειρότερη εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι η όλη παρουσίαση από τον Κούλογλου ήταν έτσι δομημένη και δοσμένη, που καθοδηγούσε το μέσο τηλεθεατή στο να υιοθετήσει μία συγκεκριμένη άποψη.

Σε άλλη φάση, αργότερα, παρακολούθησα κάποιο άλλο ρεπορτάζ του Κούλογλου, το οποίο μου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Αμέσως έψαξα όπου μπορούσα για περισσότερα στοιχεία, και δυστυχώς γρήγορα (τόσο γρήγορα, που ένιωσα αμήχανη κατάπληξη που δεν είχε φροντίσει να το πράξει ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος) βρήκα άλλες απόψεις και εκδοχές οι οποίες είχαν πλήρως αποσιωπηθεί. Έκτοτε παρακολουθώ τις εκπομπές του έχοντας την αλατιέρα δίπλα μου με αρκετή επιφύλαξη.

Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με τον κύριο Κούλογλου, ούτε με τις εκπομπές του. Πιστεύω ότι η χώρα μας χρειάζεται σκεπτόμενους δημοσιογράφους που να παράγουν πρωτογενή δουλειά στην έρευνα και το ρεπορτάζ (κι εκεί μπορεί άλλοι να υπερβαίνουν από αρκετά έως πολύ τον Κούλογλου, αλλά κι εκείνος καλός και χρήσιμος είναι). Ούτε έχω πρόβλημα που ένας δημοσιογράφος που έχει κάνει όνομα ως αξιόπιστος και ποιοτικός, αποδεικνύεται τελικά ότι είναι άτομο με (ισχυρή) άποψη - αν και θα ήταν πολύ καλύτερα να το έλεγε ο ίδιος, παρά να το ανακαλύπταμε όσοι μπήκαμε στον κόπο να κάνουμε δική μας έρευνα ή τύχαινε ήδη να γνωρίζουμε το θέμα. Εάν όμως μου σερβίρουν opinionated τροφή για σκέψη, τότε οφείλω να το γνωρίζω για να λάβω εγκεφαλικά διατροφικά συμπληρώματα (ώστε να αναπληρώσω τις όψεις που το ρεπορτάζ παραλείπει να φωτίσει), καθώς και λίγο ανθρακούχο αναψυκτικό στο τέλος για τη χώνεψη.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τηλεθεατές στην εποχή που βασιλεύει ο απρακτιβισμός (ή νωθρακτιβισμός ή ακτιβισμός του καναπέ - δεν έχω καταλήξει στο ελληνικό ακόμη) είναι έτοιμοι απλώς να ασπαστούν αβίαστα οτιδήποτε τους προσφέρεται κατάλληλα πακεταρισμένο ως θέσφατο. Και εκεί ο Κούλογλου εκτιμώ ότι διαθέτει ανυπέρβλητη απήχηση σε άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των 25-55 ετών.

Φίλοι μου, άλλος χειραγωγεί με το λαϊκισμό, κι άλλος χειραγωγεί με την επίφαση της ποιότητας και της πληρότητας. Και οι δυο όμως δεν παύουν να χειραγωγούν με εξίσου επικίνδυνο τρόπο. Να αγωνιστώ για να σταματήσω να πληρώνω μέσω ΔΕΗ το χαράτσι στην ΕΡΤ, το καταλαβαίνω. Αλλά για να ανανεωθεί η συνεργασία της ΕΡΤ με τον Κούλογλου, να με συμπαθάτε αλλά δεν θα πάρω.


________
*παρατατικός χρόνος, με σημείο έναρξης πριν από την ανακοίνωση της μη ανανέωσης της συνεργασίας της ΕΡΤ με τον Κούλογλου
 
Ωραία, Ζαζ. Τότε ας το θέσουμε αλλιώς: αν είναι να φύγει ο Κούλογλου, για όλα τα πολύ λογικά και ωραία που ανέφερες, τότε ας δώσουμε τη μάχη για να μην αντικατασταθεί από Δρούζες και λοιπές φραπελικές δυνάμεις.
Συμφωνώ ότι σερβίρει πολλές φορές την προδιατεθειμένη άποψή του. Τουλάχιστον, όμως, οι σκεπτόμενοι έχουν κάτι για να ψάξουν, ακόμα και για να τον αναιρέσουν.
Ας φωνάξουμε λοιπόν για να αντικατασταθεί από έναν πιο πλουραλιστή και τεκμηριωμένο "Κούλογλου". Συμφωνείς;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κατ' αρχάς, εγώ δεν είπα ότι σώνει και καλά πρέπει να φύγει ο Κούλογλου επειδή δεν είναι αρκετά καλός δημοσιογράφος. Εννοείται, βέβαια, και ότι επ' ουδενί δεν μπορώ να δεχτώ να αντικατασταθεί με πανηγυράδικες ή πλήρως ανυπόληπτες εκπομπές που μόνο για μαζικό κάψιμο εγκεφαλικών κυττάρων κάνουν. Μακάρι τα κρατικά κανάλια -και εδώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Κόμη- να εμπλουτίσουν το πρόγραμμά τους με εκπομπές πλουραλιστικής και τεκμηριωμένης πρωτογενούς έρευνας, που να βοηθούν τους σκεπτόμενους θεατές να προάγουν την κριτική σκέψη τους. Διότι όπως έλεγε παλιότερα κι η ΕΥΔΑΠ: "Νερό Μυαλό δεν υπάρχει αρκετό - προσέχουμε για να έχουμε". :)
 
Δυστυχώς τηλεόραση δεν βλέπω κι έτσι τον Κούλογλου τον έχω ελάχιστα παρακολουθήσει. Ωστόσο, άνθρωποι που τους εμπιστεύομαι μού έχουν πει καλά λόγια. Βέβαια, στο παρελθόν, πριν μπει στην τηλεόραση, είχε κάνει μερικά χοντρά φάουλ (τη λογοκλοπή του βιβλίου του Μονταλμπάν και, πολύ χειρότερο, το άρθρο για τον γιο του αγωγιάτη) αλλά τότε ήταν νέος και ο καθείς έχει δικαίωμα ν' αλλάξει προς το καλύτερο.
 
Top