Συμφωνώ, και για τον πρόσθετο λόγο ότι, μπορεί κανείς να προσάψει στην κυβέρνηση αστοχίες, προχειρότητα, λεονταρισμούς, λαϊκισμό, αλλά δεν νομίζω ότι ενεργούσε με σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη. ΠΙστεύω ότι μάλλον λειτουργούσε με το θυμικό και πίστευε ότι επειδή έχει το δίκιο θα υποχωρήσουν και οι εταίροι. Όσο για το πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων, ποιος, αλήθεια, θα ισχυριστεί ότι δεν έκανε υποχωρήσεις ο Τσίπρας; Ποιος θα ισχυριστεί ότι υπέμενε εμμονικά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Εδώ και 5 μήνες προσπαθούσαν να επιτύχουν συμφωνία και κάθε φορά που κάναν ένα βήμα πίσω, οι θεσμοί ζητούσαν άλλα τρία.
Για το δημοψήφισμα, θεωρώ -μπορεί να κάνω και λάθος και θα δείξει, είναι πολύ δύσκολη η εκτίμηση σε αυτές τις πιεσμένες περιστάσεις- ότι ήταν σπασμωδική κίνηση που έδωσε πάτημα στους εταίρους να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να μας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια. Θεωρητικά πιστεύω ότι κάθε λαός πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κυρίαρχα να αποφασίζει σε τέτοια ζητήματα. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίσταση παίζει να έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Εκτός αν παίζει το ενδεχόμενο, όπως λένε διάφοροι του ΣΥΡΙΖΑ στα παράθυρα, να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για νέες διαπραγματεύσεις, κάτι που, δυστυχώς, δεν το πιστεύω. Χώρια που είναι και ακριβό, και χώρια που ο χρόνος πιέζει. Στο παρά πέντε δεν κάνεις τέτοιες κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την άθλια στάση των εταίρων. Δεν είναι η Ευρώπη των λαών αυτή. Δεν θα μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης, φίλοι συμφορουμίτες, επιτρέψτε μου απλά να εκφράσω τη μεγάλη μου στενοχώρια. Καλή συνέχεια σε όλους, ψυχραιμία και όχι αφοριστικές και διχαστικές τοποθετήσεις.