Δεύτερη φορά Συριζανέλ (Σεπ 2015– )

SBE

¥
Rogne, στις περιπτώσεις που αναφέρεις η ΠΑΣΚΕ έκανε απεργίες όποτε ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και η ΔΑΚΕ όποτε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Συνήθως απόφευγαν τη σύγκρουση με το κόμμα τους μέχρι το σημείο που θίγονταν τα κεκτημένα των συνδικαλιστοπατέρων των ίδιων, δηλαδή όχι μέσα σε δυο μήνες από εκλογές και συνήθως μετά από κάποια ρήξη.
Εδώ βλέπουμε διαδικασίες πολύ πιο γρήγορες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Υπάρχει και μια πιο ξεκάθαρη «σχιζοφρένεια» που ενισχύει το χιούμορ ή τον σουρεαλισμό της συγκεκριμένης περίπτωσης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ότι είναι κυβερνήσεις όλων των Ελλήνων. Αυτή εδώ ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση αυτών που απεργούν. Όλα αυτά σε επίπεδο χιουμοριστικής αξιοποίησης. Δεν κάνουμε σοβαρή ανάλυση, έτσι;
 

rogne

¥
Rogne, στις περιπτώσεις που αναφέρεις η ΠΑΣΚΕ έκανε απεργίες όποτε ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και η ΔΑΚΕ όποτε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Συνήθως απόφευγαν τη σύγκρουση με το κόμμα τους μέχρι το σημείο που θίγονταν τα κεκτημένα των συνδικαλιστοπατέρων των ίδιων, δηλαδή όχι μέσα σε δυο μήνες από εκλογές και συνήθως μετά από κάποια ρήξη.
Εδώ βλέπουμε διαδικασίες πολύ πιο γρήγορες.

Δεν ισχύει καθόλου αυτό που λες για τα μνημονιακά χρόνια. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μια χαρά "γρήγορες διαδικασίες" ακολούθησαν, επισπεύδοντας τη σύγκρουση με το κόμμα τους και, στην πορεία, σπάζοντας διάφορα ρεκόρ αριθμού γενικών απεργιών.
 

Earion

Moderator
Staff member
Δεν κάνει κακό να θυμόμαστε το παρελθόν πότε πότε.

Και να θυμάσαι πάντοτε ότι στις ύβρεις των αντιπάλων μας δεν απαντάμε την Υβριν της αλαζονικής εξουσίας μας.
 
Ας μη χαθεί η πινελιά του μεγάλου ΚΥΡ.

 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι 2009 και σου δίνουν αυτή τη φωτογραφία από το μέλλον. «Στο Προεδρικό, το 2015» σου λένε. Πόσες απορίες σού δημιουργούνται;




Μα πότε πια θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν άνδρες πρακτικογράφους;



stoproedriko.jpg
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[Τρώνε πίτσες στο Προεδρικό;]

Note to all: Δεν αρκεί να κρύβετε το κείμενο μέσα στις ετικέτες Spoiler, πρέπει να το τοποθετείτε και μέσα σε αγκύλες [...] ώστε να μην είναι ορατό στην οθόνη Activity.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η πολιτική αγυρτεία κατέβηκε πολλά σκαλιά σήμερα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το σχόλιο του Ανδρέα Πετρουλάκη:


[...]
Το τωρινό «μονά ζυγά δικά μου» σχέδιό του είναι προφανές ότι στόχευε να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση στην κλασική του παγίδα που στο μέλλον θα διδάσκεται στην πολιτική θεωρία ως «μέθοδος Τσίπρα». Αν συμφωνούσαν, θα έλεγε ότι ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει στην κοινή γραμμή που τον δέσμευε αν και ο ίδιος είχε άλλη γνώμη. Τα δε στελέχη του στα κανάλια θα συνέχιζαν το τροπάρι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται και εκβιάζεται ενώ η αντιπολίτευση πιστεύει στα μνημόνια και το φχαριστιέται. Αν διαφωνούσαν, θα τους κατήγγειλε ότι δεν δέχτηκαν να σώσουν όλοι μαζί τις συντάξεις και τώρα είναι υποχρεωμένος να τις περικόψει μόνος του, εκβιαζόμενος φυσικά. Οπως όμως έλεγε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά από έναν επαναληπτικό του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν, «ντεν είμαστε παιντιά, μπρε, να φάμε την ίντια παγίντα ντιό φορές».


Αλλά έχει κι άλλα, εδώ:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=44070
 

SBE

¥
Στις ΗΠΑ ξέρω ότι κάτι τέτοια πιάνουν, γιατί —λέει— ο λόγος του είναι συμβόλαιο (των πολιτικών) και δεν νοείται να πουν ποτέ ψέμματα και λοιπές αηδίες που τις πιστεύουν οι ψηφοφόροι.
Στην Ελλάδα από πότε άρχισαν να πιάνουν κάτι τέτοια μεταξύ των ψηφοφόρων (εκτός των εθελοτυφλούντων);
 

nickel

Administrator
Staff member
Αξιολόγηση

Καλημέρα. Να διευκρινίσω ότι, όταν σε διάφορες συζητήσεις στο φόρουμ τασσόμουν υπέρ της αξιολόγησης, την εννοούσα με την κλασική της σημασία, ως διαδικασία με την οποία επιλέγεις τους πιο άξιους. Όχι σαν διαδικασία αντικατάστασης ικανών και μη με κομματικούς φίλους. Δηλαδή, αυτό που γίνεται πάλι σήμερα στην ανακύκλωση όλων των κακών συνηθειών του παρελθόντος με άθλια προσχήματα και δικαιολογίες. Ενίοτε και με ύφος Πολάκη. Ρίγη!
 

SBE

¥
Δηλαδή θες αξιολόγηση για να εφαρμοστεί αξιοκρατία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θέλω, αν είναι να πάρω κάποιο μεταφραστικό έργο από το κράτος, να μη χρειαστεί να μιλήσω πρώτα στον φίλο μου που έχει άκρες στην κυβέρνηση.
 

rogne

¥
Θέλω, αν είναι να πάρω κάποιο μεταφραστικό έργο από το κράτος, να μη χρειαστεί να μιλήσω πρώτα στον φίλο μου που έχει άκρες στην κυβέρνηση.

Νομίζω δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο: δεν θα το πάρεις ούτως ή άλλως, εκτός αν έχεις ξαναπάρει το ίδιο ή παραπλήσιο και (πολλάκις) στο παρελθόν: τα συστήματα αυτά έχουν τη δική τους αδράνεια και τη δική τους εσωτερική... συνέπεια. Κάπως το λένε αυτό στη συστημική θεωρία, αλλά βαριέμαι τώρα να το ψάξω, συνεννοούμαστε, φαντάζομαι, και χωρίς αργκό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Διάβαζα τον Καστανά, όχι εκείνον με τη φουφού που θα γίνει σύμβολο των εισφοροφυγάδων, τον άλλο, τον Λεωνίδα τον μπλόγκερ. Στο «Σαράντα χρόνια φαγούρα», στο athensvoice.gr, κάνει μια γρήγορη ανασκόπηση με τη δική του ματιά. Για κάποιους η ουσία βρίσκεται στην πρόταση «Μόνο που επιλέξαμε όλα αυτά να τα κάνουν οι χειρότεροι με το χειρότερο τρόπο». Ναι, αλλά είναι οι καλύτεροι πραματευτάδες.
 

Earion

Moderator
Staff member
Νέες εκλογές; Ηρεμήστε

του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη


..........

Η συνεχιζόμενη στήριξη στον Σύριζα, παρά την φθορά που μοιραία υφίσταται όσο περνάει ο καιρός, στηρίζεται σε πέντε κυρίως παράγοντες.

Πρώτον, η ουσιαστική του συναισθηματική ταύτιση με το κοινό του, η δυνατότητα να δρα και να ενεργεί σαν καθρέφτης του, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό σημαίνει να επιτίθεται στον εαυτό του, παίρνοντας και την σημαία της αντιπολίτευσης αν είναι αναγκαίο, όπως έδειξε και η υπόθεση του Γιαν Φαμπρ.

Δεύτερον, η ίδια η καθυστέρηση , ή καλύτερα η παράλυση, της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Μπορεί να προκαλείται έτσι τεράστια ζημιά στην χώρα, αλλά έτσι ικανοποιεί όσους φοβούνται ότι θα είναι τα θύματα των αποφάσεων. Ποιος δεν θέλει να «λουφάρει» κάτι που μπορεί να είναι δυσάρεστο;

Τρίτον, η μόνιμη εχθρότητα προς το εξωτερικό, ακόμα και εναντίον φιλικών στην ουσία δυνάμεων, οι οποίοι βαφτίζονται «αποδιοπομπαίοι τράγοι» ώστε να φέρουν αυτή το βάρος και την ευθύνη γαι τα «τρία κακά της μοίρας μας». Η συνταγή είναι άλλωστε παλιά και δοκιμασμένη σε μία κοινωνία που έχει εθιστεί στον φόβο της Δύσης, των Αμερικανών, τώρα των Γερμανών και της «ανάλγητης Ευρώπης». Το έργο παίζεται δεκαετίες, αν όχι αιώνες, και το Σύριζα είναι ο καλύτερος, πρόσφατος, θίασος για αυτό.

Τέταρτον, η βαθιά, κατεστημένη πλέον, πεποίθηση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, με κορυφαία τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας του παλιού δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ κυρίως αλλά και ΝΔ, ήταν διεφθαρμένο, δρούσε με ιδιοτέλεια, πρόδωσε τις υποσχέσεις διαρκούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου που έδινε επί μία τριακονταετία. Η παραμονή στις πρώτες θέσεις των αντιπολιτευομένων κομμάτων προσώπων που συμμετείχαν στην εξουσία την εποχή των υποσχέσων που διαψεύσθηκαν, δεν βοηθά στην λήθη και στην αμνηστία απέναντι σε αυτό το μνησίκακο κοινό.

Πέμπτον, και ίσως σημαντικότερο, ο συμβιβασμός των ευρωπαϊκών κυρίαρχων κύκλων με την εξουσία του Τσίπρα τον οποίον θεωρούν πιο αξιόπιστο συνομιλητή τους από τους προηγούμενους. Έτσι οικοδομεί η σημερινή κυβέρνηση τις ελπίδες της για συνέχιση της παραμονής της στην εξουσία.

Τα πράγματα θα αλλάξουν προφανώς. Ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις τελικά θα παρθούν, οι φόροι θα πρέπει να πληρωθούν, οι συντάξεις θα μειωθούν, τα κόκκινα δάνεια θα πουληθούν, τότε θα μειωθεί η δυνατότητα να είναι το Σύριζα καθρέφτης της δυσαρεστημένης πια κοινής γνώμης. Ωστόσο και πάλι θα μπορεί να παιανίζει τον πόλεμο εναντίον των «κακών ξένων» και να θυμίζει το κακό παρελθόν των αντιπάλων του. Δεν είναι μικρά επιχειρήματα, καθώς απευθύνονται στο συναίσθημα της κοινής γνώμης. Όσο για την διαφαινόμενη σταδιακή προσαρμογή στην πραγματικότητα, η οποία αναδύεται από αρκετές πια κυβερνητικές αποφάσεις, με τελευταίο παράδειγμα τον συμβιβασμό για τα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός», μπορεί κανείς να πει ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο «ατού» του κυβερνητικού θιάσου, όσο και αν εξοργίζεται με το μέγεθος της απάτης. Γιατί η προσαρμογή στην πραγματικότητα γίνεται από θέση εξουσίας και ισχύος.

..........
 
Top