metafrasi banner

Δεν πήρα ακόμα επιστροφή φόρου - μήπως πρέπει να πάω κατά ΔΟΥ μεριά;

ΔΟΥ κα

Αφού αναφερθήατε σε ΔΟΥ. Τα Χριστούγεννα ανακάλυψα ότι χρώσταγα μερικές χιλιάδες ευρώ από μία κληρονομιά. Όταν ρώτησα, πως και γιατί δεν ειδοποιήθηκα, μου απάντησαν ότι ο φάκελλος γράφει απέξω με κόκκινα γράμματα, "εκκρεμεί".

Επειδή ούτε ο ιδιωτικός τομέας είναι καλύτερος -και είμαι κομμάτι του- έχω δύο ανέκδοτα ακόμη.

1) Επίσκεψη στην Τράπεζα Πειραιώς του Ν. Ηρακλείου -πηγαίνω μιά φορά τον μήνα για να δω τι στηθόδεσμο φοράει η χυμώδης ταμίας- ακούω άλλη υπάλληλο να ρωτάει μία ξένη (αγγλιστί) "you have to bring a DEKO bill, do you know what a DEKO bill is?"

2) Τηλεφωνώ στην ENERGA για να δω τι γίνεται με την αίτηση μου για αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος. Για να δουν τι γίνεται με την αίτηση μου ζήτησαν (α) όνομα, (β) τηλ. (γ) διεύθυνση, (δ) ΑΦΜ και με αποτελείωσαν λέγοντας ότι δεν μπορούν να μου πουν αν δεν τους δώσω τον αριθμό του λογαριασμού.
 

Elsa

¥
Καλά, Ζαζ, έχεις σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος! :rolleyes:

Εγώ, αφού μου ήρθε προ ημερών το εκκαθαριστικό, πήγα χτες να δείξω και τα δικαιολογητικά μου αλλά μόνο τα παρέλαβαν, δεν τα έλεγξαν (!), κοίταξαν το ΑΦΜ και μου είπαν "από Σεπτέμβριο και βλέπουμε". Όσο για τις αποδείξεις, ούτε τις κοίταξαν, ούτε τις κράτησαν! :s
 

nickel

Administrator
Staff member
"you have to bring a DEKO bill, do you know what a DEKO bill is?"

The very newest version of Coco Bill?



Καλημέρα...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όσο για τις αποδείξεις, ούτε τις κοίταξαν, ούτε τις κράτησαν! :s
Για να καταλάβουμε ότι κάθε ΔΟΥ κάνει το δικό της. Πήγα τα δικαιολογητικά του γιου μου, επειδή έχει επιστροφή. Ναι μεν δεν κοίταξαν τις αποδείξεις, αλλά τις κράτησαν.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Καλά σού λένε, βρε, οι άνθρωποι. Κι άμα τον βρεις τον φάκελο και πάρεις την επιστροφή, τι θα καταλάβεις; Θα τα ξοδέψεις τα λεφτά. Ενώ τώρα είναι σαν λεφτά στην τράπεζα.
Οπότε κι εγώ όταν θα μου (ξανα)διαμαρτυρηθούν οι υπάλληλοι των εφοριών ότι τους έχουν κάνει άγριες μειώσεις στον μισθό τους, θ' απαντήσω στο ίδιο ακριβώς στιλ: «Μα, πώς κάνετε έτσι; Δεν είναι δα και κάνα σπουδαίο ποσό η περικοπή σας!»

Καλά, Ζαζ, έχεις σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος! :rolleyes:
Αναρωτιέμαι, βέβαια, τι θα γινόταν αν εγώ ήμουν αυτός που όφειλε στην εφορία, έστω και το ένα δέκατο από την επιστροφή μου, τι θα συνέβαινε... Αν θα ήταν όλοι αυτοί οι ΔΟΥτζήδες τόσο άνετοι και χαλαροί...

Εντωμεταξύ η ΓΓΠΣ προσπαθεί μεν να εξυπηρετεί ηλεκτρονικά τους φορολογουμένους, αλλά ένα φρέσκο certificate ασφαλείας δεν πρόκοψε να βάλει — μ' αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι πολίτες απ' το να ρωτήσουν για την εκκαθάριση της δήλωσής τους: https://www.gsis.gr/taxisnet/year2010/income/e1search/index.jsp.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τελικά (χάρη στην επιμονή μιας εφοριακού να βρεθεί κάποια άκρη στο θέμα μου, την οποία και ευχαριστώ) πήρα επιτέλους την επιστροφή (από το οικονομικό '10, δηλ. χρήση '09, αν θυμάστε) αυτήν τη βδομάδα. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πρωί πρωί έφτασε στο σκαλάκι της πολυκατοικίας όπου αποθέτει ο ταχυδρόμος την πραμάτεια του ο φάκελος από το μηχανογραφικό του Υπουργείου Οικονομικών. Η μοναδική μου εκκρεμότητα είναι η επιστροφή φόρου (όλα καρατσεκαρισμένα, όλα εντάξει), οπότε άνοιξα τον φάκελο με χαρά για να μου έρθει ταμπλάς: Το μηχανογραφικό με πληροφορούσε ότι χρωστάω (από την ειδική εισφορά) την πρώτη και τη δεύτερη δόση (600 ευρώ) συν 9 ευρώ προσαύξηση για την καθυστέρηση.

Έλα όμως που εγώ είχα κάνει συμψηφισμό μαζί με τον έλεγχο της φορολογικής δήλωσης (για να έχω και την έκπτωση). Όμως, ως αφελής και έντιμος φορολογούμενος, είχα αρκεστεί στη βεβαίωση της υπαλλήλου ότι όλα ρυθμίζονται πλέον ηλεκτρονικά και δεν είχε να μου δώσει κάτι χειροπιαστό για τον συμψηφισμό, κάποια εξοφλητική βεβαίωση.

Με τον φάκελο με ό,τι στοιχεία είχα και δεν είχα ανά χείρας έφτασα στο Εισόδημα της ΔΟΥ μου. Χρειάστηκε να απασχολήσω δύο ευγενέστατους υπαλλήλους: Ο πρώτος βεβαιώθηκε πραγματικά ότι σε κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δεν φέρομαι να χρωστάω οτιδήποτε. Μετά, με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, με παρέπεμψε στην υπάλληλο που είχε κάνει τον έλεγχο και τον συμψηφισμό. Εκείνη ξανακοίταξε τα ηλεκτρονικά, έψαξε κάτι χειρόγραφες καταστάσεις όπου την οδήγησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία, βρήκε τα ίχνη του συμψηφισμού, και κατέληξε: «Μην ανησυχείτε, αγνοήστε το. Είστε εντάξει σε όλα και η συμψηφισμένη επιστροφή έχει δρομολογηθεί.»

Πιθανόν πρόκειται για κάποιο σκαθαράκι στο πρόγραμμα: Όσο δεν έχει καταβληθεί η συμψηφισμένη επιστροφή, ίσως δεν πιστώνεται και η εκ συμψηφισμού ειδική εισφορά. Πού να ξέρω; Η ουσία είναι ότι (αν υποθέσουμε ότι μέχρι την ταχυδρομική διανομή όλα τα υπόλοιπα έγιναν αυτόματα, που πολύ αμφιβάλλω) ασχολήθηκαν διάφοροι άνθρωποι, ας πούμε για συνολικά μιάμιση ώρα (εντάξει, η δική μου ώρα δεν μετράει, είμαι μπλοκάκης, το χαμερπέστερο είδος υπηκόου) για κάτι εντελώς άχρηστο. Επί πόσες περιπτώσεις όμως; Άγνωστο, αν και, τελικά, το πιο σημαντικό.
 
Συναρπαστική η περιγραφή, παρακολουθιέται με αγωνία. Όμως μπλοκάκης είσαι ή μπλοκάκιας;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προτιμώ το σαφώς πιο σπάνιο μπλοκάκης για να με διευκολύνει σε ρίμες διεκτραγώδησης των παθημάτων μου... :)
 

SBE

¥
Ξέρω ότι δεν θα σε παρηγορήσει, αλλά δυστυχώς αυτά με το αυτόματο γράμμα συμβαίνουν παντού. Πρόσφατα είχα υποβάλει εδώ στο ΗΒ έγγραφα σε μια υπηρεσία και τρεις φορές έλαβα γράμμα ότι δεν έχω υποβάλει τα έγγραφα και θα μου καεί το βίντεο, θα μου έρθει ο ουρανός στο κεφάλι, θα πάω φυλακή κλπ. Και τις τρεις φορές πήρα τηλέφωνο και τους είπα ότι έχω στα χέρια μου την απόδειξη ότι κατάθεσα τα έγγραφα και τις τρεις φορές η απάντηση ήταν ναι, τα έχουμε λάβει και έχουν περαστεί στο σύστημα, αλλά οι υπάλληλοι δεν αναλάμβαναν την ευθύνη να μου πουν να αγνοήσω το πρόβλημα.
Και δεν είναι η πρώτη φορά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
9 η ώρα το πρωί, το τηλέφωνο (το πρώτο της ημέρας): «Γεια σας. Ο κύριος Drsiebenmal; :rolleyes: Είμαι η κυρία Χατζηνικολογεωργακοπούλου, από την ΔΟΥ της γειτονιάς σας. Είναι για εκείνη την πληρωμή του 2010, αν θυμάστε...»

Τι να θυμάται ο άνθρωπος άγρια χαράματα; Που μόλις ακούσεις τις μαγικές λέξεις ΔΟΥ και πληρωμή τις παραγεμίζεις με δικές σου γαρνιτούρες; Π.χ. έκτακτη εισφορά, σήμα αυτοκινήτου, έλεγχος βιβλίων, μπέρδεμα (πάλι) στο μηχανογραφικό (για την ιστορία αυτή γυρίστε πίσω τέσσερα τετράγωνα). Η ευγενέστατη κυρία όμως προφανώς ανησυχούσε για κάτι και γρήγορα έγινε σαφές τι εννοούσε.

Ήταν η εξαιρετικά ευγενική, εξαιρετική φιλική και εξαιρετικά εξυπηρετική κυρία που πέρσι, παραμονές Χριστουγέννων, ανακάλυψε πού είχε παραπέσει το εκκαθαριστικό μου (στον φάκελο «Εγώ φεύγω για άδεια από Δευτέρα, προώθησέ τα εσύ») κι εγώ περίμενα την επιστροφή του φόρου μου. Με ταχύτατες κινήσεις καθάρισε το θέμα, πρόλαβε να με στείλει να πληρωθώ πριν κατεβάσει ρολά το ταμείο και μου ζήτησε και συγγνώμη. Και τώρα;

Ε, τώρα, ήταν η ώρα της τιμωρίας της. Όπως μου εξήγησε με εμφανή ανησυχία, στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσαν ότι η πληρωμή που είχε πραγματοποιήσει δεν ήταν σύννομη επειδή έλειπε ένα δικαιολογητικό: Η βεβαίωση του ΙΚΑ.

«Μα ποια βεβαίωση του ΙΚΑ;» απόρησα. «Αφού είμαι ελεύθερος, με ΤΕΒΕ, μεταφραστής με μπλοκάκι».
«Ναι, το ίδιο με ρώτησε κι ένας γιατρός, που τον εξυπηρέτησα με ανάλογο τρόπο. Χρειάζεται να υπάρχει βεβαίωση ότι δεν απασχολείτε προσωπικό, δεν έχετε χρέη κλπ κλπ.»
«Εντάξει, λογικό ακούγεται» συμφώνησα. Στην ηλικία μου έχεις εξοικειωθεί πια με τη λογική της γραφειοκρατίας. «Αλλά τώρα τι μπορεί να γίνει που πέρασε ένας χρόνος;»
«Δεν πειράζει» μου λέει, «ας είναι και φετινή βεβαίωση ότι είστε αναπόγραφος. Θα το κοιτάξετε σας παρακαλώ;»

Της το υποσχέθηκα και μετά κάθησα να σκεφτώ:

Ένας ή, φαντάζομαι, περισσότεροι υπάλληλοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο κάθονται και ελέγχουν αν οι πληρωμές έχουν όλα τα δικαιολογητικά. Δεν τους ενδιαφέρει ότι ήταν η επιστροφή του φόρου για την οποία δεν ζητούνται δικαιολογητικά. Κινητοποιούν τον μηχανισμό τους. Έναν χρόνο μετά. Αν τα είχα φάει, σιγά μην τους περίμενα.

Η κυρία έφορος {εφορίνα;} κάθεται και ασχολείται ποιος ξέρει πόσες μέρες να κυνηγάει ανθρώπους να της φέρουν το απαιτούμενο δικαιολογητικό. Το οποίο βέβαια δεν θα είναι το απαιτούμενο, αφού πέρασε κοντά ένας χρόνος.

Στο ΙΚΑ θα ξαναπεράσω (γιατί το ξαναπερνάω κάθε φορά που χρειάζεται να σφραγίσω βιβλία) το θέατρο του παραλόγου: «Μα αφού είστε ελεύθερος επαγγελματίας, τι θέλετε εδώ;» μέχρι να πειστούν να μου δώσουν μια βεβαίωση ότι δεν με ξέρουν.

Θα χάσω, μαζί με άγνωστο πόσους ακόμη ελεύθερους επαγγελματίες ψ ώρες για να αποδείξουμε ότι δεν μας γνωρίζουν. Ώρες πολύτιμης παραγωγικής δουλειάς (δικής μας). Θα έλεγα ότι θα χάσουν ώρες και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, αλλά αυτοί φαίνεται ότι έτσι πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιες από τις ώρες τους.

Επειδή πια έχουμε ξεβρακωθεί στους ΟΟΣΑδες, δεν τολμώ να πω ότι όλη αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να μη χρειάζεται περισσότερο από το πάτημα μερικών κουμπιών. Δεν τολμώ να πω οτι εξαρχής θα έπρεπε να έχει η Εφορία το προφίλ μου, οικονομικό, ασφαλιστικό, ποινικό, ό,τι χρειάζεται και απλώς με μια ερώτηση να βλέπει αν ο αρμόδιος αν είναι σύννομη η ενέργεια που ζητάω. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Πολύυυυυυυ δύσκολο...

Θα μπορούσε όμως να υπάρχει η λεγόμενη πρωτοβουλία. Είτε από τον αρμόδιο στο Ελεγκτικό, είτε από τον αρμόδιο στην Εφορία. Είσοδος στα αρχεία του ΙΚΑ, ερώτηση για το ΑΦΜ του τάδε Υπόπτου. Όμως ούτε αυτό γίνεται, επειδή όπως έμαθαν πια ακόμη και οι ΟΟΣΑδες, οι βάσεις δεδομένων δεν διασυνδέονται. Μήπως τότε θα μπορούσε να τηλεφωνήσει απευθείας η υπεύθυνη της εφορίας στον αρμόδιο του ΙΚΑ να ζητήσει μια συνολική κατάσταση για τα δέκα ΑΦΜ που της λείπουν; Όχι, ούτε αυτό γίνεται, επειδή, όπως επίσης μάθαμε, οι υπηρεσίες δρουν η καθεμία μόνη της. Άλλωστε το τηλέφωνο δεν είναι δεσμευτικό, το ιμέιλ θέλει πιστοποίηση --και σιγά μην το χρησιμοποιούν όλες οι υπηρεσίες...

Ας τρέξει μωρέ ο πολίτης. Στο κάτω κάτω, δουλειές δεν υπάρχουν πια. Ας κινηθεί και λίγο από την καρέκλα του, να δει κόσμο, να κυκλοφορήσει...
 

nickel

Administrator
Staff member
Μερικές φορές καταλαβαίνεις εκείνους που μούτζωναν. Απλώς δεν έχουν το δικό σου χάρισμα του λόγου.
:)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όσο διάβαζα αυτά που γράφει ο δόκτορας, ένιωθα σαν τον άνθρωπο που του ανακοινώνουν ότι η χημειοθεραπεία του απέτυχε, και πλησιάζει το αναπόφευκτο τέλος... Νομίζαμε ότι, επειδή η γενιά μας δεν έζησε πόλεμο, τα είχαμε όλα λυμένα ή έστω υπό έλεγχο. Πόσο γελασμένοι ήμασταν...
 

Elsa

¥
Προτιμώ το σαφώς πιο σπάνιο μπλοκάκης για να με διευκολύνει σε ρίμες διεκτραγώδησης των παθημάτων μου... :)

Ή αλλιώς, δελτιοπάροχος που μοιάζει και με το δουλοπάροικος, για να συνηθίζουμε στην ιδέα...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
...δεν τολμώ να πω ότι όλη αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να μη χρειάζεται περισσότερο από το πάτημα μερικών κουμπιών. Δεν τολμώ να πω οτι εξαρχής θα έπρεπε να έχει η Εφορία το προφίλ μου, οικονομικό, ασφαλιστικό, ποινικό, ό,τι χρειάζεται...
Στην κακή Αμερική (φτου, κακά) μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε με το πάτημα μερικών κουμπιών. Ούτως ή άλλως, τα στοιχεία που περιγράφεις είναι σε δημόσια αρχεία. Το διαφημίζουν μάλιστα κάποιες εταιρείες στο Διαδίκτυο ότι μπορούν να σου δώσουν αυτά τα στοιχεία, με κάποια αμοιβή. Να μία από αυτές. Αν ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να βρίσκουν τα πάντα, καταλαβαίνεις πόσο εύκολο θα είναι για τους δημόσιους λειτουργούς, και μάλιστα των οικονομικών υπηρεσιών.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Βρε παιδιά, ακούω να παραπονιούνται απ' το ΥπΟικ ότι η υποβολή δηλώσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Εγώ υπέβαλα τη δήλωσή μου στις 29/5, πρωί-πρωί. Σήμερα έχουμε 26/6 και δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη. WTH? :confused: Εντωμεταξύ δεν έχει καν ανέβει η σελίδα για την ηλεκτρονική ενημέρωση ολοκλήρωσης της φετινής εκκαθάρισης, και σε στέλνει στην αντίστοιχη του 2012: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/polites.html :huh:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Βρε παιδιά, ακούω να παραπονιούνται απ' το ΥπΟικ ότι η υποβολή δηλώσεων έχει μείνει πολύ πίσω.
Μάλλον θα αργήσει η εκκαθάριση. Ο λογιστής μου μου είπε ότι το πιο πιθανό είναι να δοθεί παράταση ως τις αρχές Αυγούστου για την υποβολή, οπότε καταλαβαίνεις.
 
Βρε παιδιά, ακούω να παραπονιούνται απ' το ΥπΟικ ότι η υποβολή δηλώσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Εγώ υπέβαλα τη δήλωσή μου στις 29/5, πρωί-πρωί. Σήμερα έχουμε 26/6 και δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη. WTH? :confused: Εντωμεταξύ δεν έχει καν ανέβει η σελίδα για την ηλεκτρονική ενημέρωση ολοκλήρωσης της φετινής εκκαθάρισης, και σε στέλνει στην αντίστοιχη του 2012: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/polites.html :huh:

Για δες εδώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Για δες εδώ.
Τελικά δεν επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα, καθότι η επιστροφή που ήταν να γίνει απ' τη ΔΟΥ κατατέθηκε κανονικά στις 2/7.
 
Top