Αυτό το 3-εικοσιπολλά, όμως, με έχει βάλει σε σκέψεις. Μα όλοι βαριούνται να ενημερωθούν; Όλοι είναι συνωμοσιολόγοι; Και οι υπέρ να κάνουν λόγο μόνο για τη μη κατάρρευση του κράτους λόγω μαζικής νόσησης;
Εγώ κοιτάζω το πράγμα πιο απλά: όχι στο εμβόλιο για τους σωστούς λόγους κι όχι για λόγους ράδιο-αρβύλα.
Ήδη είδαμε ότι το εμβόλιο που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ είναι το ίδιο με το εμβόλιο της ΕΕ, από την ίδια εταιρεία, οπότε η δικαιολογία στην Αμερική έχουν καλύτερο εμβόλιο δε στέκει.
Υπάρχουν εμβόλια με συντηρητικό παράγωγο ψευδαργύρου και άλλα χωρίς αυτό. Η δικαιολογία ότι το εμβόλιο είναι τοξική ένεση δε στέκει, αλλά για όποιον ανησυχεί υπάρχουν επιλογές.
Από το καλοκαίρι που εμφανίστηκε το εμβόλιο της γρίπης Α έχουν γίνει δόκιμες και δεν έχουν δείξει ότι διαφέρει στις παρενέργειες από το κανονικό εμβόλιο. Να θυμίσω ότι το καλοκαίρι φωνάζανε γιατί αργούν οι εταιρείες να φτιάξουν το εμβόλιο και γιατί θα πάρει έξι εβδομάδες κι όχι αύριο.
Ο Κόμης λέει ότι οι υπέρ δεν έχουν πολλά επιχειρήματα. Έχουν όμως απαντήσει σε όλα τα επιχειρήματα αυτών που είναι κατά. Τι θέλεις δηλαδή; Να σου πουν γιατί τα εμβόλια σώζουν ζωές;
Από ’κει και πέρα κάθε χώρα ακλουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα.
Στο ΗΒ π.χ. αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση για την πρόληψη (καθαριότητα κλπ), να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες και ιατρικό προσωπικό και να δίνονται αντιγριπικά με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε άλλες χώρες που ίσως δεν πιστεύουν στην πρόληψη με καθαριότητα κλπ, αποφασίστηκε να καταπολεμηθεί η αρρώστια με ομαδική ανοσία, με κλείσιμο σχολείων κλπ.
Γιατί οι μεν αποφασίζουν έτσι κι οι δε αλλιώς; Δεν είμαι στις επιτροπές, αλλά δεν είναι θέμα συνωμοσίας, είναι περισσότερο θέμα αντίληψης της πρόληψης.
Αυτό που απασχολεί κάθε χώρα είναι να μην παραλύσει η χώρα από την αρρώστια. Ανάλογα με το πως λειτουργεί η κάθε χώρα καθορίζει τις προτεραιότητές της.
Θεωρώ μεγάλη ανευθυνότητα από τους γιατρούς το να μην εμβολιάζονται οι ίδιοι, πάντως. Αν αρρωστήσουν μπορεί να μεταδώσουν την αρρώστια σε ασθενείς πριν εμφανίσουν συμπτώματα οι ίδιοι. Και φυσικά ενώ θα κάθονται στο σπιτάκι τους και θα πίνουν ζεστά ροφήματα για το λαιμό, στο νοσοκομείο θα υπάρχει ένας γιατρός λιγότερος.