Γκραφίτι στην Ελλάδα

Η ιταλική λέξη είναι ελληνικής απώτερης αρχής.

graffito < graffio "ferita prodotta sul pelle..." da un lat. parl. *graphiare, den. di graphiu(m), attestato col senso di 'stilo per incidere la cera delle tavolette da scrivere' dal gr. γραφείον ...
Cortelazzo-Zolli, Diz.etim.ling.ital., 513-4

Νομίζω ότι κάποιος Μπαμπινιώτης έχει (σωστά) το γκραφιτι στα αντιδάνεια.
 

pidyo

New member
Δεν υπάρχει; Εγώ γιατί τα βρίσκω παντού "χαράγματα";
Ναι, για την αρχαιολογική σημασία μιλάω, όπου είναι επιγραφές χαραγμένες με απλό αιχμηρό εργαλείο από ιδιώτες πάνω σε μαλακή πέτρα ή σε σοβά, άτεχνα, και όχι από επαγγελματία τεχνίτη όπως οι επιγραφές στην πέτρα.
Χαράγματα τα λένε συνήθως, πράγματι, αλλά ο όρος είναι κατά τη γνώμη μου ανεπαρκής και εγώ αποφεύγω να τον χρησιμοποιώ. Γκράφιτι με την αρχαιολογική σημασία του όρου δεν είναι μόνο οι επιγραφές με απλό αιχμηρό εργαλείο, δεν είναι μόνο οι επιγραφές σε μαλακό υλικό και δεν είναι πάντοτε άτεχνα χαραγμένες. Είναι επιγραφές ιδιωτικού χαρακτήρα, συχνά όμως σε δημόσιο χώρο, και με τη λογική της δημόσιας επιγραφής, δηλαδή της επιγραφής που έχει στόχο να τη διαβάσουν δημοσίως. Συχνά επίσης δεν πρόκειται για επιγραφές σε μαλακό λίθο ή σοβά, οπότε αρκεί ένα οποιοδήποτε αιχμηρό εργαλείο, αλλά για κανονικότατα χαραγμένες επιγραφές σε τοίχο δημοσίου κτηρίου, σε μνημείο που φέρει άλλη επιγραφή κλπ. Τέλος, μπορεί κάλλιστα να πετύχει κανείς επιγραφή που έχει τη λειτουργία του γκράφιτι, αλλά μπορεί να έχει έως και καλύτερη χάραξη από την κανονική επιγραφή του μνημείου. Πρόσφατα έπεσα σε μια τέτοια περίπτωση, όπου στον βωμό που έφερε μια επιτύμβια επιγραφή ρωμαικής περιόδου είχε χαραχτεί, εμφανώς από μερακλή πελεκάνο, μαστόρικο χάραγμα δύο ονομάτων της σύγχρονης εποχής. Ήταν τόσο καλοφτιαγμένα, που αρχικά πιστέψαμε ότι επρόκειτο για αρχαία επιγραφή.
 

daeman

Administrator
Staff member


Classic MAD and typical doodlers.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ευχ για το μοίρασμα. Τουλάχιστον για την πρώτη, πες μας σε ποιον δρόμο είναι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο Kickstarter βρήκα μια υπέροχη ιδέα να αξιοποιηθούν τα θεοβρόμικα τοιχία κατά μήκος του ποταμού Τίβερη της πανέμορφης Ρώμης. Επιδιώκουν να μαζέψουν 80.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσουν την κάλυψη των τοιχίων με «αντίστροφο γκράφιτι», όπου, αντί να βρομίζεις έναν καθαρό τοίχο, καθαρίζεις σημεία του βρόμικου τοίχου έτσι που να αναδεικνύεται κάποιο έργο τέχνης — στη συγκεκριμένη περίπτωση 550 μέτρα με έργα του Νοτιοαφρικανού Γουίλιαμ Κέντριτζ. Καλή ιδέα μού φαίνεται (δείτε και το βιντεάκι) και τους εύχομαι κάθε επιτυχία.

https://www.kickstarter.com/project...Mar+10&utm_medium=email&utm_source=newsletter
 

pontios

Well-known member
Βλεπω ένα ανατιθεμενο έργο τέχνης - το γκράφιτι εδώ είναι η σκουριασμένη κολόνα. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Βλεπω ένα ανατιθεμενο έργο τέχνης - το γκράφιτι εδώ είναι η σκουριασμένη κολόνα. :)

Σωστή η παρατήρησή σου. Αν και θα το έγραφα «ανατεθειμένο» έργο ή και «κατά παραγγελία». :)
 

pontios

Well-known member
Σωστή η παρατήρησή σου. Αν και θα το έγραφα «ανατεθειμένο» έργο ή και «κατά παραγγελία». :)

Ναι! Thanks, nickel. Με μπέρδεψε το αναθεματισμένο ανατεθειμένο.
Το ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν το spell check δεν έβρισκε την λέξη έτσι όπως την είχα γράψει - αν δεν προσεχείς σκόνταφτεις! Είναι και το iPad.
:)

Προσεχείς ... Το spellcheck δεν το τονίζει σωστά; it's assuming "forthcoming". Και το σκονταφτεις,.. Τονίζει το όμικρον.
 

daeman

Administrator
Staff member
Καλό, αλλά δεν έχει παράθυρα αυτό το σπιτι;


Βλεπω ένα ανατιθεμενο έργο τέχνης - το γκράφιτι εδώ είναι η σκουριασμένη κολόνα. :)
Σωστή η παρατήρησή σου. Αν και θα το έγραφα «ανατεθειμένο» έργο ή και «κατά παραγγελία». :)

Στις θεωρητικά πιο γκρίζες και αδιάφορες γειτονιές της Αθήνας μπορεί να συναντήσει κανείς τα πιο εντυπωσιακά και λαμπερά "διαμάντια". Εικόνες που θα τραβήξουν τον [sic] βλέμμα σου και που θα σε κάνουν ίσως και να αλλάξεις δρόμο από εδώ και εμπρός για να έχεις την ευκαιρία να τις ξαναδείς.


Ένα τέτοιο διαμάντι προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο στην διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου. Στα πλαίσια του φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι των Αθηνών", οι διοργανωτές του, ( Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα) ήθελαν να αφήσουν ένα αποτύπωμα στην πόλη, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη διοργάνωση του χρόνου. Στα πλαίσια αυτά συνεργάστηκε με τον κορυφαίο street artist WD.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το έργο "Knowleadge
[sic] speaks - Wisdom listens". H γνώση μιλάει, η σοφία ακούει, ένα απόφθεγμα του Τζίμι Χέντριξ, παντρεύτηκε από τον καλλιτέχνη με το σύμβολο της Αθήνας και ελάχιστα 24ώρα [sic] μετά την ολοκλήρωση του έργου έχει γίνει παγκόσμιο viral ειδικά μετά από μία ανάρτηση στο reddit.com, όπου την Κυριακή ήταν το κορυφαίο θέμα του site.

http://news247.gr/eidiseis/viral/to...ebook&utm_medium=hysteria&utm_campaign=Social


Knowledge speaks, wisdom listens - Ekko Effect

 

pontios

Well-known member
Αφού υπάρχουν δυο σχολές σκέψης ως προς το πού μπαίνει ο τόνος .. με το spell check του ipad να προτιμάει το γκράφιτι (παράξενο μου ακούγεται; ).

Therefore, to my mind/the way I see it (my feeble attempt to reconcile the two).
γκραφίτι = common graffiti by the ill bred and unwashed rabble. The plebs.

γκράφιτι = sounds like gravity (which suggests something of importance) = serious and important street art by the accomplished and respected artist.

(I'm only kidding). :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Διάβασα χτες ότι το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία από ΚΑΦΑΟ του δήμου Αλίμου που απεικονίζει το έργο «To Yπνοδωμάτιο της Άρλ». Είναι πανέμορφο. Έψαξα και βρήκα στη συνέχεια λεπτομέρειες για τα κουτιά του ΟΤΕ που έχουν μεταμορφωθεί σε έργα τέχνης. Έχω πολύ καιρό να κατέβω στο κέντρο και ο δικός μας δήμος δεν είναι τόσο προχώ.

Βαν Γκογκ Αλιμος.jpg
 
Top