Γκουγκλομετρήσεις, γκουγκλικός πληθωρισμός και "γνήσιες γκουγκλιές"

Το θέμα το έχω συζητήσει κατ' ιδίαν με έναν-δυο συλλεξιλόγους, αλλά ίσως αξίζει ευρύτερη συζήτηση.

Σε πρόσφατο νήμα γράφτηκε από έναν φίλο:
Τα ευρήματα του διαδικτύου δίνουν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 2018 212,000 περισσότερα καθοδόν από ότι καθ’ οδόν.

Και απάντησε ο Νίκελ:
Ευχαριστώ πολύ για το μέτρημα. Επαληθεύεται η πρόβλεψή μου, αν και όχι τόσο εντυπωσιακά. Αν πάμε σελίδα σελίδα για να δούμε τις γνήσιες γκουγκλιές, τα καθοδόν είναι 152 προς 146 καθ' οδόν.

Έναν καιρό πίστευα πως πράγματι αυτό που λέει ο Νίκελ ισχύει, υποψιάζομαι όμως πως οι "γνήσιες γκουγκλιές" είναι μέγεθος χωρίς σημασία. Τι εννοώ; Αν γκουγκλίσετε για τη λέξη "σοβαρά", με εισαγωγικά, θα πάρετε εκ πρώτης όψεως 6.170.000 ανευρέσεις, κι αν πάτε σελίδα-σελίδα θα πάρετε 170 "γνήσιες γκουγκλιές".

Τώρα, το "σοβαρά" είναι ένα από τα κοινότερα επιρρήματα-επίθετα: έχουμε σοβαρά προβλήματα, σοβαρά τραυματίες, καταστάσεις που πρέπει να εξεταστούν στα σοβαρά, λόγια που λέγονται στα σοβαρά. Όσο φουσκωμένο βρίσκω το νούμερο των 6 εκατομμυρίων ανευρέσεων, τόσο ανεπαρκή βρίσκω, διαισθητικά, τον αριθμό 170.

Εσείς τι λέτε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Λέω ότι διαισθητικά έχεις σοβαρές πιθανότητες σε βαθμό βεβαιότητας να έχεις δίκιο. Αλλά δεν έχω ιδέα τι και γιατί και πώς...
 
Sorry, Google does not serve more than 1000 results for any query. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη, χωρίς να ρωτήσει, παράγοντες όπως η σχετικότητα, η ποιότητα, η εξατομίκευση, η γεωγραφική θέση, κ.α., χωρίς να είναι σαφής ο ορισμός όλων αυτών των όρων -είτε το χρησιμοποιεί κανείς όντας συνδεδεμένος σε λογαριασμό google, είτε όχι. Ο αριθμός που δίνει ως αποτελεσματα δεν είναι ψεύτικος. Είναι οι σελίδες στο ευρετήριο που περιέχουν τον όρο, ακριβώς όπως ζητήθηκε ή με απροσδιόριστη σχετικότητα. Το ερώτημα σοβαρά θα βρει αποτελέσματα σε όλες τις πτώσεις τις λέξης, πιθανόν σε συνώνυμες (λίγα προς το παρόν για τα ελληνικά), πιθανόν και σύνθετες ή σελίδες με γκρικλις sovara ή sobara. Δεν θα τα επιστρέψει όλα αυτά, το πολύ να επιστρέψει 1.000, αν αποτύχει στους παράγοντες - φίλτρα παραπάνω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να προσθέσω ότι τα πολύ χαμηλά νούμερα είναι το αποτέλεσμα όταν παραλειφθούν τα όμοια ευρήματα. Όταν ζητήσεις από το Google να σου δείξει και τα όμοια, το αποτέλεσμα για το καθ' οδόν για παράδειγμα είναι 401 ευρήματα. Τέτοια ψαξίματα πρέπει να γίνονται πάντα με εισαγωγικά, συχνά και διπλά εισαγωγικά, π.χ. ""η" "σορός"".
 
Αν ισχύει ότι Google does not serve more than 1000 results for any query, τότε βρίσκω πιο αξιόπιστη το πρώτο, το μεγάλο νούμερο, τουλάχιστο για συγκριτικούς σκοπούς.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω. Δεν είδα να μου δίνει 1000 αποτελέσματα, στα 400 σταμάτησε. Και πολλά απ' αυτά είναι η ίδια πρόταση σε άλλο σάιτ.
 
Στα 400 σταμάτησε λόγω ακριβώς των υπολοίπων παραγόντων που αναφέρω. 1.000 at most.
 
Κι όχι μόνο η google. Και τα άλλα ψαχτήρια παρόμοια πράγματα εφαρμόζουν. Επίσης, μετά από κάποιο αρχικό πλήθος -απροσδιόριστο- τα αποτελέσματα που βλέπουμε παύουν να είναι ταξινομημένα αυστηρά, και έρχονται απλώς από διαφορετικούς σέρβερ για λόγους εξισορρόπησης φορτίου, ή όπως αλλιώς λέγεται το load balancing.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση πάντως, στην προηγούμενη συζήτηση, είναι πόσοι χρήστες έχετε μείνει στην εποχή του ντάιαλ-απ, και δεν έχετε αλλάξει σε 100 το πλήθος αποτελεσμάτων ανά σελίδα! Αν δεν είσαι ειδικός SEO να τάζεις λαγούς με πετραχήλια σε ανίδεους πελάτες, για ποιο λόγο να έχεις αφήσει το προϊστορικό 10;
 

hellex

New member
Με πρόθεση να συνεισφέρω με άλλη ματιά στη συζήτηση, θεωρώ σωστό να λάβουμε υπόψη στις Γκουγκλομετρήσεις μας και την περίπτωση, ειδικά για εκείνους που ξεχνάνε το πληκτρολόγιο στα αγγλικά, των αποτελεσμάτων για την αναζήτηση ελληνικής λέξης με αγγλικούς χαρακτήρες. Δεν γνωρίζω γιατί συμβαίνει αυτό, συμβαίνει όμως. Επιστρέφονται αποτελέσματα στα ελληνικά. Για παράδειγμα, με την αναζήτηση "Γκουγκλίτσα", το kathodon ή "kathodon" επιστρέφει επίσης 11000 αναζητήσεις που περιέχουν το καθ' οδόν, καθ οδον, καθ οδόν, καθοδόν. Επίσης, το kath' odon επιστρέφει 4240 αναζητήσεις στις οποίες εμπεριέχονται "καθ' οδόν".
Δεν ξέρω όμως αν όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αναζητήσεων "καθ' οδόν", που επιστρέφονται με τη μέθοδο αυτή, προσμετρώνται στην εν λόγω βαθμολογία 152 προς 146.
 
Top