Για τις γυναίκες δεν αρκεί το επίθετο

Οι πέντε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΟΧΙ χτες στη Βουλή είναι, σύμφωνα με το Βήμα: Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη.

Συχνά συμβαίνει, όταν αναφέρονται άντρες να αρκεί το επίθετο, ενώ για τις γυναίκες να παρατίθεται και το μικρό όνομα. Ισχύει αυτό ή είναι λάθος η εντύπωσή μου; Και πού να οφείλεται;
 

Earion

Moderator
Staff member
Ναι, δεν είναι εντύπωσή σου. Και οφείλεται μάλλον σε λόγους κοινωνικής αβρότητας παρά σε κανόνες γλωσσικούς.
 

sadebeg

New member
Στο βιβλίο "l'idéologie raciste" η Colette Guillaumin υποστηρίζει οτι ο μηχανισμός της ρατσιστικής ιδεολογίας στηρίζεται στη δημιουργία κατηγοριών όπου ο άλλος ορίζεται πάντα σαν μειονότητα, σαν κάτι που είναι πάντα εκτός νόρμας. Αν δεν κάνω λάθος, σε κάποιο από τα τελευταία κεφάλαια για την γλώσσα περιλαμβάνει σαν παράδειγμα και αυτό : για τους άντρες γράφουμε το επώνυμο (νόρμα) ενώ για τις γυναίκες επώνυμο και όνομα. Δεδομένου ότι το βιβλίο γράφτηκε στην Γαλλία τέλη του Εξήντα και τα κείμενα που αναλύει είναι παλιότερα, δεν έχουμε παρά να παραδεχτούμε ότι ο σεξισμός καλά κρατεί.

το βρήκα το σημείο : p.227 éd. Gallimard, 2002
 

rogne

¥
Σεξισμός και ρατσιστική ιδεολογία είναι να έχεις ονοματεπώνυμο; Διάκριση είναι, οκ, αλλά γιατί να μην την πούμε απλώς "κοινωνική αβρότητα", όπως το θέτει και ο προλαλήσας; Τον φαντάζομαι τον αντίλογο: ότι ακόμα και ό,τι φαίνεται "θετικό", αν συνιστά διάκριση από τη νόρμα, γίνεται τελικά "αρνητικό", αλλά μήπως έτσι καταλήξουμε να πούμε θύμα της ρατσιστικής ιδεολογίας, ξέρω 'γω, και τον Σερ Κρίστοφερ Λι; Αν ντε και καλά πρέπει να δείξουμε κριτικό πνεύμα, εγώ θα έλεγα ότι η κοινωνική αβρότητα είναι συμβολικός ευπρεπισμός και εξωραϊσμός μιας πολύ πραγματικής κατάστασης ανισότητας. Αυτό, χωρίς πολλές υπερβολές.
 
Top