Βαδίζοντας προσεκτικά στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

rogne

¥
Στο μεταξύ, συνελήφθησαν ως γνωστόν δύο δράστες της δολοφονίας του Μ. Καντάρη. Δυστυχώς δεν συνελήφθησαν και αυτοί που τους συνέλαβαν:

Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε πως οι συλληφθέντες διέμεναν σε κτίριο της οδού Μενάνδρου στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο «επειδή όλοι αυτοί μοιάζουν», όπως δικαιολογούνταν οι αστυνομικοί, προχώρησαν σε προσαγωγές σωρηδόν όλων όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο και μέσα από την έρευνα εντόπισαν τους δυο δράστες.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=401805
 

Elsa

¥
Σχετικά με τον “αστικό εξευγενισμό” του κέντρου (όρος που έχει αναφερθεί κι εδώ σαν απόδοση του gentrification), με λίγα λόγια δηλαδή, το παλιό, καλό κόλπο για να περάσει φτηνά η ιδιοκτησία μιας περιοχής στα χέρια των μεγαλοεργολάβων που θα την “αναπλάσουν” και θα την πουλήσουν πανάκριβα και τη σχέση που έχει με τους μετανάστες, τις γκαλερί τέχνης και τους Ατενίστας, ο Δερβενιώτης (ο γελοιογράφος) τα εξηγεί πολύ ωραία και γλαφυρά, εδώ:http://tinyurl.com/6342wzn
(διαβάστε και τα σχόλια από κάτω, έχουν ενδιαφέρον!)
Ακόμα:
-Οι «κηπουροί» του απαρτχάιντ : http://futura-blog.blogspot.com/2010/10/blog-post_12.html
-Τι είναι το gentrification: http://www.anarkismo.net/article/16296
-Ποια «κρίση» στο κέντρο της Αθήνας; http://encounterathens.wordpress.com/
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εν μέρει όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό εξηγούνται (και) με αυτό τον τρόπο...
 

crystal

Moderator
Και φυσικά, όποιος μπει στη διαδικασία να σκεφτεί ή να ρωτήσει, θα συνειδητοποιήσει ότι το κέντρο είναι έρημο τις τελευταίες μέρες, μετά τις βόλτες της Χρυσής Αυγής και την επίθεση στην Καλλιδρομίου. Όσο το "πρόβλημα" ήταν μόνο οι μετανάστες κι οι τοξικομανείς, απλώς δεν κυκλοφορούσες νύχτα στην Ευριπίδου. Τώρα είναι που πραγματικά δεν ξέρεις πού (και από πού) θα σου 'ρθει.
 

SBE

¥
Με εντυπωσιάζει πόσο πολύ θέλετε να βλέπετε αντιπάλους και συνωμοσίες του κακού κεφαλαίου παντού, και το νέο φρούτο είναι το gentrification.
Αν το δούμε αντικειμενικά πόσοι από εσάς που δεν σας αρέσει η αλλαγή του χαρακτήρα μιας γειτονιάς θα θέλατε να μετακομίσετε στο Μεταξουργείο; Πόσοι θα θέλατε να έχετε μεγαλώσει στου Ψυρρή τη δεκαετία του '80; Πόσοι θα αγοράζατε τσιμεντένια κουτιά στα 50 τετραγωνικά οικόπεδο, αισθητικής αυθαίρετου με στοιχεία τελευταίας μόδας του 1960, κακοσυντήρημένα κλπ; Κι όμως, οι γειτονιές που αναφέρετε κυρίως τέτοιες κατοικίες προτέινουν, με εδώ εκεί κανένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό.
Οι οικογένειες ψήφισαν με τα πόδια τους (εσκεμμένος αγγλισμός). Επομένως για ποιον χαρακτήρα της γειτονιάς μιλάμε, που θα τον χαλάσει ο "αστικός εξευγενισμός"; Στο Μεταξουργείο κάθε δεύτερη πορτα είναι οίκος ανοχής, κι όσες δεν είναι είναι ή συνεργεία ελαστικών ή μισογκρεμισμένα κτίρια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω ότι τα παραπάνω σχόλια αναφέρονται στην τεχνητή υποβάθμιση της κάθε γειτονιάς (π.χ. είναι κοινό μυστικό ότι τώρα η αστυνομία σπρώχνει τους ναρκομανείς στην Πλατεία Δημαρχείου στην Αθήνα), ακολούθως στη σωρηδόν αγορά ακινήτων από εργολάβους, στο μετέπειτα καθαρισμό της γειτονιάς, και στη συνέχεια στη μοσχομεταπούληση των ακινήτων σε τρέντι νέους κατοίκους.

Και πριν επαναληφθεί το «συνωμοσίες κακού κεφαλαίου», με χρονολογική σειρά γειτονιές στις οποίες όταν ήμουν μικρή δεν περπατούσες και τώρα είναι πανάκριβες: Πλάκα, Ψυρρή, Γκάζι, Βοτανικός.
 

SBE

¥
Οι γειτονιές που αναφέρεις και αυτές που αναφέρω δεν υποβαθμίστηκαν τεχνητά για να τις εκμεταλλευτούν οι εργολάβοι, ήταν υποβαθμισμένες από τη δεκαετία του '70. Εκτός αν θεωρούμε ότι ο επενδυτής εργολάβος θα περιμένει 40 και βάλε χρόνια για να δει φως.
Μόνο η Πλάκα ήταν γειτονιά που χάλασε καθώς όλοι μετακόμιζαν σε πολυκατοικίες τη δεκαετία του '70 (η ιστορία όλης της Ελλάδας). Το Γκάζι και το Μεταξουργείο ήταν γειτονιές με οίκους ανοχής από τη δεκαετία του '30 και ο Βοτανικός ήταν κλασσική φτωχογειτονιά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σε ανθρώπους όπως εγώ, που έχω μεγαλώσει και ζω στην Αθήνα, είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει τεχνητή υποβάθμιση στις γειτονιές, που την εκμεταλλεύονται δεόντως οι εργολάβοι. Συν τοις άλλοις, επειδή συχνά το βλέπουμε με τα μάτια μας.

Δεν είδα κανέναν να λέει ότι θα χαλάσουν οι γειτονιές με την όποια αναβάθμιση. Αντίθετα, διαβάζω σε αυτό το νήμα, όπως και αλλού, αυτό ακριβώς που γράφω παραπάνω. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι αν όλο αυτό ήταν θεωρία συνωμοσίας, δε θα κόστιζαν τώρα τα διαμερίσματα στο Γκάζι από 200.000 ευρώ και πάνω.
 

Earion

Moderator
Staff member
Προτάσεις εκ του ασφαλούς

της Mαρίας Kατσουνάκη

«Η βία φέρνει βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Όλοι μαζί απέναντι στη βία». Με αυτό το σύνθημα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης συμμετείχαν την περασμένη Τετάρτη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αθήνα 9.84 για μια δίωρη κοινή εκπομπή. Από τα πολλά και ποικίλα που ακούστηκαν και σχολιάστηκαν, τη μεγαλύτερη δημοσιότητα απέσπασε η θέση του Διονύση Σαββόπουλου. Μέσα από τα μπλογκ οι δηλώσεις του πήραν διαστάσεις, ανατροφοδοτήθηκαν, δέχθηκαν φορτία δυσανάλογα με το περιεχόμενό τους σε αυτούς τους ετοιμοπόλεμους καιρούς.

Τι είπε ο κ. Σαββόπουλος; Απαντώντας σε ερώτηση για τον «ανεξέλεγκτο φόβο που υπάρχει διάσπαρτος στις μεγαλουπόλεις», σχολίασε: «... Έχουμε πλέον ολόκληρες συρράξεις, έχουμε εμπρησμούς, έχουμε δολοφονίες και αυτό σχεδόν καθημερινά. Επομένως, θα έλεγα ότι πρέπει να κηρυχθεί το κέντρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και με τις πρόνοιες που δίνει το Σύνταγμα, πρώτον, να απομακρυνθούν όλοι οι λαθρομετανάστες από το κέντρο της Αθήνας και να πάνε – ας το βρουν οι πολιτικοί, τι τους πληρώνουμε; Θα έλεγα να πήγαιναν σε αραιοκατοικημένα νησιά του Αιγαίου, όπου κατοικείται ένα μικρό μόνο μέρος του νησιού, το υπόλοιπο είναι ελεύθερο. Εκεί, λοιπόν, να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν με τη βοήθεια του ΟΗΕ –γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε– και με τη βοήθεια της Ελλάδας, έως ότου αποφασίσει και μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάξει μια πολιτική πάνω στο θέμα των μεταναστών. Δεν μπορεί η Αθήνα να είναι η χωματερή όλων αυτών των ανθρώπων».

Ο Δ. Σαββόπουλος μιλάει όπως κάθε κάτοικος των προαστίων της Αθήνας που η δουλειά του δεν τον υποχρεώνει να έχει καθημερινή επαφή με το κέντρο της πόλης. Είναι «λύσεις» εξ αποστάσεως. Εκφωνούνται θεωρητικά, συγκροτούνται και οργανώνονται με βάση αυτά που ο «εκτός των τειχών» κάτοικος βλέπει στην τηλεόραση ή διαβάζει στον Τύπο. Η κατηγορία των παρατηρητών ανησυχεί, πάσχει, συμπάσχει, ξιφουλκεί, διαδηλώνει υπέρ της μιας ή της άλλης λύσης, υπέρ ή κατά των λαθρομεταναστών με το ίδιο πάθος, προτείνει διεξόδους που συνήθως έχουν φαντασιακή ή οραματική σχέση με την πραγματικότητα.

Το βασικό κίνητρο είναι ένα: ό,τι συνθέτει το πρόβλημα να χαθεί, να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν, σαν μαγική εικόνα. Να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας, λοιπόν, οι λαθρομετανάστες και να πάνε σε αραιοκατοικημένα νησιά. Τουλάχιστον, θα βρεθούν εκτός οπτικού πεδίου (έστω και τηλεοπτικού), οι δυσκολίες θα μετατοπιστούν (έστω και μερικά χιλιόμετρα). Ο Δ. Σαββόπουλος αφηγείται ένα σκοτεινό παραμύθι, βιάζεται να βγει στο διάσελο, να δώσει στην ιστορία του χάπι εντ. Να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Όμως τα γεγονότα αντιστέκονται στις τακτοποιημένες ερμηνείες, διαφεύγουν κάθε προσπάθεια ρομαντικού εξορθολογισμού. Η αλήθεια είναι πολυπλόκαμη, επιθετική και πολύ σκληρή. Επαίτες σε κάθε βήμα (ο αριθμός τους κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα), μαφίες, υπόκοσμος όλων των εθνικοτήτων, παρεμπόριο, ναρκωτικά, νονοί, θύματα και θύτες σε έναν αξεδιάλυτο πολτό. Άλλοι βιώνουν τη συνθήκη εκτεθειμένοι και άλλοι την περιγράφουν προστατευμένοι. Κριτική ασκούν όλοι. Και καθώς οι θεσμικά αρμόδιοι να κόψουν τον γόρδιο δεσμό της βίας εμφανίζονται αδύναμοι και ασύντακτοι, ο ρόλος τους διασπάται και πολλαπλασιάζεται, υιοθετείται (επικίνδυνα) από κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες.

Η Αθήνα μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, σαστισμένη και πανικόβλητη, στέλνει ετερόκλητα μηνύματα. Το παρατηρούμε στις σκηνικές, θεατρικές, αναπαραστάσεις των τελευταίων μηνών, που αναζητούν το στίγμα μιας πόλης οδυνηρά παρούσας και απελπιστικά απούσας. Από τη μυθοποίηση της λαμπερής πρωτεύουσας του 2004, στην άγρια απομυθοποίηση του διαλυμένου αστικού ιστού του 2011.

Κανένα από τα δύο άκρα δεν βοηθάει στη συνύπαρξη. Η ισορροπία επανακτάται με κόπο και πολυμέτωπη προσπάθεια. Η ραδιοφωνική δίωρη συναίνεση ήταν γόνιμη και έδειξε έναν, αδιαμόρφωτο ακόμη, δρόμο: του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου. Για να μη ζούμε παγιδευμένοι, ανακυκλώνοντας και ενδυναμώνοντας στερεότυπα. Γιατί από τη γραφικότητα στον αυτισμό, η απόσταση είναι μηδαμινή.

Καθημερινή, ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ, 22 Μαΐου 2011
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το Γκάζι και το Μεταξουργείο ήταν γειτονιές με οίκους ανοχής από τη δεκαετία του '30 και ο Βοτανικός ήταν κλασσική φτωχογειτονιά.
Αυτό ξαναπές το. Άλλωστε προσωπικά το Γκάζι το πρωτάκουσα (επαρχιώτης, γαρ) όταν έκανα στο σχολείο το ποίημα Οι μοιραίοι — κι η στάνταρ εξήγηση για το τι σημαίνει το ότι «η κόρη τού Γιαβή ήταν στο Γκάζι» ήταν πως το Γκάζι είναι κακόφημη αθηναϊκή συνοικία (κι ό,τι καταλαβαίναμε εμείς απ' αυτό). Το Μεταξουργείο ήταν διαβόητο ακόμη και για εμάς, που 'μασταν εξακόσια χιλιόμετρα μακριά. Κι άλλες συνοικίες, επίσης. Το ότι κάποιοι επιχειρηματίες βρήκαν πρόσφατα εκεί το Ελντοράντο τους, ειδικά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι όλα αυτά (η υποβάθμιση των περιοχών κλπ) έγιναν σκόπιμα για να εξασφαλίσουν κέρδη γι' αυτούς. Αλλά θα ήταν χαζοί να μην επεδίωκαν να ωφεληθούν, εφόσον μπορούσαν ή εκτιμούσαν ότι θα μπορέσουν.

 

Elsa

¥
Σχετικά με το κέντρο της Αθήνας, σήμερα στις 4:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γίνεται μια συζήτηση (στα πλαίσια της 5ης Αντιρατσιστικής Γιορτής) με θέμα:
Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και «νέα μέτρα»
Συμμετέχουν: Ελένη Πορτάλιου (αρχιτέκτων, δημοτική σύμβουλος Αθήνας), Χρήστος Βούπουρας (σκηνοθέτης), Γιάννης Βλαχάκης, Δανάη Ιωαννίδη & Δέσποινα Βουτέρη (μέλη αρχιτεκτονικής ομάδας της Κίνησης κατοίκων 6ου διαμερίσματος), Ανρί Κασόγκο (Action Congo), έλληνες και μετανάστες κάτοικοι του κέντρου.


Όλο το πρόγραμμα εδώ.
 
Να και η απόφαση του ΔΣ του ΔΑ για το ιστορικό κέντρο:

Άμεσα μέτρα, που αφορούν κυρίως την κυβέρνηση, στα οποία μπορεί κατά περίπτωση να συμπράξει ο Δήμος της Αθήνας


Α. Αντιεγκληματικά μέτρα
1. Αστυνομικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και την αποτροπή της εγκληματικότητας. Να εφαρμοστεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση. Η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με τις κοινότητες των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη είναι απαραίτητη. Ο Δήμος συνεργάζεται με την ΕΛΑΣ για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Β. Μέτρα αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα και καθόδου στην Αθήνα.
2. Αποτροπή εγκατάστασης παράνομων μεταναστών : η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σε τμήματα της πρωτεύουσας δεν θα αναστραφεί, εάν δεν ανασχεθεί η είσοδος και διαβίωση παράνομων αλλοδαπών σε συνθήκες εξαθλίωσης στην Αθήνα. Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη πρακτική, οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται, από τις τοπικές αρχές στα σημεία εισόδου, με εισιτήρια και να επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς με προορισμό την Ομόνοια.
3. Να εφαρμοστεί άμεσα η ταχύρρυθμη μεν, αλλά με βάση τη ελληνική και διεθνή νομοθεσία, εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
4. Να αξιοποιηθεί ο θεσμός της «οικειοθελούς αποχώρησης» που καθιερώθηκε από τον νομοθέτη και να προχωρήσει η καταγραφή των αλλοδαπών στην πόλη. Στη διαδικασία υποβολής των αιτημάτων οικειοθελούς αποχώρησης και καταγραφής, ο Δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να βοηθήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
5. Να οριστούν άμεσα χώροι διαμονής των υπό απέλαση αλλοδαπών, σε περιοχές εκτός Αθηνών. Η διαμόρφωση των χώρων αυτών χρονίζει υπερβολικά. Είναι υπέρμετρο το βάρος που δέχεται η πόλη μας. Η υπερσυγκέντρωση των αλλοδαπών αυτών στη πρωτεύουσα προκαλεί ζημιά και σε όλη τη χώρα.

Γ. Ζωντάνεμα περιοχών της πόλης.
6. Επείγει η καθιέρωση ειδικών οικονομικών κινήτρων και απαλλαγών φόρου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την επανακατοίκηση μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης.
7. Απαιτείται χρηματοδότηση, προκειμένου να δημιουργηθούν σε άδεια ξενοδοχεία ή άλλα κτίρια του κέντρου, κατοικίες για φοιτητές και νέα ζευγάρια. Ο Δήμος αναλαμβάνει να φωτίσει άπλετα τις περιοχές, όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι κατοικίες και από κοινού με τη ΕΛ.ΑΣ να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας για τους φοιτητές.

Δ. Οικονομική στήριξη του δήμου
8. Διασφάλιση από την κυβέρνηση των απαραίτητων οικονομικών μέσων και ανθρωπίνων πόρων για την εφαρμογή των κοινώς αποφασισθέντων μέτρων.


Άμεσα μέτρα τα οποία εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου

Ε. Δημοτικός Αστυνομικός της Γειτονιάς
9. Καθιερώνεται και λειτουργεί πιλοτικά μέσα στον Ιούνιο ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους.

ΣΤ. Καθαριότητα και φωτισμός
10. Ο Δήμος θα συνεχίσει να κρατά καθαρή την πόλη, με συνεχή καθαρισμό και πλύσιμο οδών, πλατειών και πεζοδρομίων σε επιλεγμένες περιοχές.
11. Η συστηματική προσπάθεια ηλεκτροφωτισμού της πόλης που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

Ζ. Κοινωνικές υπηρεσίες – Αποκέντρωση
12. Δημιουργούνται περισσότερα κέντρα συσσιτίων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, όπου χρειάζεται σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, προκειμένου να μειωθεί η υπερσυγκέντρωση των σιτιζομένων στην περιοχή της Ομόνοιας. Η αποκέντρωση θα γίνει βάσει επιχειρησιακού σχεδίου.
13. Προωθείται η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι και άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ. θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να φιλοξενηθούν για μια βραδιά.
14. Ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα κάθε πρόγραμμα πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης και «μείωσης της βλάβης». Ο Δήμος στηρίζει επίσης έμπρακτα την αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ με τη συνεργασία νοσοκομείων της πόλης και του Λεκανοπεδίου.
15. Πολλοί αλλοδαποί ζουν κατά δεκάδες σε αποθήκες ή διαμερίσματα που κατά κανόνα τους εκμισθώνουν έλληνες πολίτες. Ο Δήμος της Αθήνας παρεμβαίνει με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών, ώστε να περιοριστεί δραστικά η ποινικά διωκόμενη συμπεριφορά των εν λόγω ιδιοκτητών.
16. Συνεργεία του Δήμου, με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών και της Περιφέρειας, θα μπουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να τα καθαρίσουν και να τα σφραγίσουν.

Η. Υπαίθριες αγορές
17. Προχωρά η αξιολόγηση χώρων για τη δημιουργία υπαίθριας αγοράς με στόχο την απομάκρυνση αλλοδαπών από το παραεμπόριο

Θ. Ενίσχυση του Τουρισμού
18. Ο Δήμος δίνει προτεραιότητα στην πολύπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εκτός από το ήδη υπάρχον Info Point στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τίθενται άμεσα σε λειτουργία άλλα δύο, ένα στο Λιμάνι του Πειραιά και άλλο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι τοπικοί φορείς με αντικείμενο τον τουρισμό συμμετέχουν στην υπό σύσταση δημοτική επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Ι. Αθήνα – Πολιτισμός και Νεολαία
19. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, καθώς και τα «Μουσικά Σύνολα» διοργανώνουν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο ανοικτές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εγκαταστάσεις του Δήμου, πλατείες και πεζόδρομους του ευρύτερου κέντρου με τη συμμετοχή κατοίκων και ερασιτεχνών της πόλης.

ΙΑ. ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ
20. Ο Δήμαρχος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος. Δημιουργήθηκε και ήδη συνεδρίασε επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίου, η οποία θα εκπονήσει τη σχετική ρύθμιση, μέσα στους προσεχείς μήνες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για αρχή καλά είναι, αν και θέλει κάποιες συμπληρώσεις (κυρίως στο κομμάτι της κυβέρνησης). Να βάλω υπενθύμιση, να δούμε τι θα έχει γίνει σε έξι μήνες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

14. Ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα κάθε πρόγραμμα πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης και «μείωσης της βλάβης». Ο Δήμος στηρίζει επίσης έμπρακτα την αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ με τη συνεργασία νοσοκομείων της πόλης και του Λεκανοπεδίου.

Άρχισαν και οι συνεργασίες: «Όχι» σε μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ λένε οι Κηφισιώτες (Ελευθεροτυπία)
 

nickel

Administrator
Staff member
Μακάρι να βλέπαμε πιο συχνά τέτοια κείμενα στις εφημερίδες: την ανάλυση κάποιων καταστάσεων από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης, παρουσιασμένη με εύληπτο τρόπο και όχι έντονα χρωματισμένη επιχειρηματολογία. Ακόμα κι αν διαφωνούμε σε σημεία, ξέρουμε ποια είναι η επίσημη τοποθέτηση σε μεγάλα, μικρά και μικρότερα θέματα. Πολλά απ' αυτά μπορούν να ακούγονται και μέσα στη Βουλή, αλλά τα κανάλια προτιμούν πάντα τα σημεία που οι βουλευτές και οι αρχηγοί των κομμάτων αλληλοστολίζονται.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν περιμένα να το πω, αλλά συμφωνώ μαζί του, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά τη συνυπευθυνότητα των τοπικών κοινωνιών - που δε δέχονται μονάδες του ΟΚΑΝΑ, κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών κ.ο.κ. Μάλιστα, το επιχείρημά του για τους οίκους ανοχής
Δεν θα έπρεπε, αντί μόνο να εγκαλούμε τα θύματα ή το κράτος που δεν τα «εξαφανίζει», να αποδοκιμάσουμε και να απονομιμοποιήσουμε ηθικά και κοινωνικά όλους εκείνους που με τα χρήματά τους συντηρούν αυτό το άθλιο δίκτυο εκπόρνευσης; Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχθεί την ποινικοποίηση για τον πελάτη;
το έχω διαβάσει στο παρελθόν σε προτάσεις της ILO για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας: αντί να κυνηγούν τους μαστροπούς, οι αρχές θα πρέπει να κυνηγούν τους πελάτες, και να τους επιβάλλουν αυστηρές ποινές. Έτσι, αντί να μειωθεί η προσφορά, μειώνεται η ζήτηση.

Και τέλος, με αφορμή αυτό:
Κάθε περιπολικό που καίγεται, κάθε καταστροφή, πληρώνεται από τους φορολογούμενους και, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί.
Πριν τους Ολυμπιακούς, δούλευα σε μια εταιρεία που συνεργαζόταν με την ΕΛ.ΑΣ. Εκεί, είχα μάθει το εξής θεϊκό: όταν γίνεται μια καταστροφή σε ένα όχημα της αστυνομίας, συγκαλείται ΕΔΕ για να διερευνηθούν τα αίτια, και ακολουθείται μια συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία. Θυμάμαι που μου είχαν πει ότι λόγω αυτής της διαδικασίας, ένας σπασμένος καθρέφτης περιπολικού κοστίζει για να αντικατασταθεί όσο μισό καινούριο περιπολικό.

Αναρωτιέμαι πόσα έχουμε πληρώσει τόσον καιρό...
 

Elsa

¥
"Η αλλαγή του νόμου με στόχο τη ρύθμιση του φαινομένου (ενν.της πορνείας) δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνική συναίνεση."
Εδώ γελάμε. Δηλαδή όλα τα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει πρόσφατα η κυβέρνηση είχαν "κοινωνική συναίνεση", γιαυτό μπόρεσαν και τα πήραν, ενώ αυτό δεν μπορούν;
Το ίδιο ισχύει και για τους ναρκομανείς. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του και παράλληλα να ενημερώσει το κοινό για το μέγεθος και τη φύση του προβλήματος. Γιατί δεν στηρίζονται π.χ. "στεγνά" προγράμματα σαν το 18Άνω αλλά προκρίνονται λύσεις τύπου μεθαδόνης με 7 χρόνια (!) λίστα αναμονής;

Για την Κερατέα, ας πρόσεχε η κυβέρνηση, να μην έκανε τόσους λάθος χειρισμούς...
 

Zazula

Administrator
Staff member
"Η αλλαγή του νόμου με στόχο τη ρύθμιση του φαινομένου (ενν.της πορνείας) δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνική συναίνεση."
Εδώ γελάμε. Δηλαδή όλα τα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει πρόσφατα η κυβέρνηση είχαν "κοινωνική συναίνεση", γιαυτό μπόρεσαν και τα πήραν, ενώ αυτό δεν μπορούν;
Δεν μπορώ να ξέρω στα σίγουρα, αλλά υποθέτω εννοεί ότι οι περιοχές εγκατάστασης των νόμιμων οίκων ανοχής (και πιθανότατα και τα αντίστοιχα κριτήρια, σχετικά με τις αποστάσεις από σχολεία, εκκλησίες κλπ) θα πρέπει να έχουν και την τοπική συναίνεση — ειδάλλως θα γεμίσουμε πολλά νέα μέτωπα τύπου Κερατέας.
 
Top