Εξαρτάται από το είδος των σημειώσεων. Αν πρόκειται απλώς για βιβλιογραφικές παραπομπές και παραθέματα, κι εγώ δεν έχω πρόβλημα με τις σημειώσεις τέλους. Αν πρόκειται για το άλλο είδος των σημειώσεων που περιέγραψα, οι οποίες επεξηγούν, συμπληρώνουν ή συνδιαλέγονται με άλλο τρόπο με το κυρίως κείμενο, έχω.Στο τέλος του βιβλίου όμως μια χαρά μου φαίνονται και εξυπηρετούν το σκοπό τους.
Ναι, συμφωνώ μαζί σου ότι οι σημειώσεις με «ψαχνό» λειτουργούν καλύτερα ως υποσελίδιες, σε άμεση οπτική συνάρτηση με το κείμενο. Απ' την άλλη, η απ' την αρχή αρίθμηση ανά σελίδα είναι μεγάλος μπελάς, πρώτα για το ατελιέ της σελιδοποίησης κι έπειτα για τον εκδότη που δεν συμμερίζεται τα έξοδα και την καθυστέρηση.
Δεν είναι άσχημη η διαμόρφωση σε στήλες. Ωραίο και πρακτικό είναι και το άλλο που κάνουν στις υποσελίδιες σημειώσεις οι Αγγλοσάξονες, να γλιτώνουν χώρο (και αντιαισθητικά κενά) τοποθετώντας στην ίδια αράδα πολύ σύντομες σημειώσεις, τη μία αριστερά την άλλη δεξιά.Μάλιστα θαυμάζω μια πρακτική που βλέπω σε (παλαιότερα; ) βιβλία των πανεπιστημιακών εκδόσεων του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, όπου διαμορφώνουν το χώρο των υποσημειώσεων σε στήλες, για εξοικονόμηση χώρου. Με τον τρόπο αυτό γεμίζουν ωραία τα κενά της σελίδας, κι έτσι υπάρχει και αισθητικά καλό αποτέλεσμα. Τέτοιο πράγμα σε ελληνικό βιβλίο δεν έχω δει.
Ασχολείται, ασχολείται...