F fifini Member Feb 3, 2021 #1 Καλημέρα. Στις φράσεις "μαζί μου" και "γύρω μου" , το μου είναι κτητική ή προσωπική αντωνυμία; Σας ευχαριστώ.
Καλημέρα. Στις φράσεις "μαζί μου" και "γύρω μου" , το μου είναι κτητική ή προσωπική αντωνυμία; Σας ευχαριστώ.
nickel Administrator Staff member Feb 3, 2021 #2 Πιστεύω ότι είναι προσωπική και όχι κτητική. Ωστόσο, σε πρόχειρο ψάξιμο δεν βρήκα τεκμηρίωση. Θα συνεχίσω.
Πιστεύω ότι είναι προσωπική και όχι κτητική. Ωστόσο, σε πρόχειρο ψάξιμο δεν βρήκα τεκμηρίωση. Θα συνεχίσω.
nickel Administrator Staff member Feb 3, 2021 #3 Στις «Προσωπικές αντωνυμίες» (παρ. 80 της Νεοελληνικής συντάξεως του Τζάρτζανου) βρήκα τα παραδείγματα: Μέσα μου. Κοντά σου. Ποτέ της. Να με! Καλώς τον. Καλώς τους. Μπράβο σας. Μπράβο τους.
Στις «Προσωπικές αντωνυμίες» (παρ. 80 της Νεοελληνικής συντάξεως του Τζάρτζανου) βρήκα τα παραδείγματα: Μέσα μου. Κοντά σου. Ποτέ της. Να με! Καλώς τον. Καλώς τους. Μπράβο σας. Μπράβο τους.
erenta ¥ Feb 3, 2021 #4 Προσωπική λέω και εγώ, στον αδύνατο τύπο της. Δηλαδή «γύρω από εμένα» (εμένα / δυνατός τύπος, μου/αδύνατος)
Προσωπική λέω και εγώ, στον αδύνατο τύπο της. Δηλαδή «γύρω από εμένα» (εμένα / δυνατός τύπος, μου/αδύνατος)
nickel Administrator Staff member Feb 3, 2021 #5 Έτσι. Και στη Νεοελληνική γλώσσα του Mackridge: Προσωπικές αντωνυμίες — Οι αδύνατοι τύποι 6.3.1.1.(vi) Με τοπικά και χρονικά επιρρήματα: εγκλιτικός τύπος αντωνυμίας σε γενική (π.χ. μαζί μας)
Έτσι. Και στη Νεοελληνική γλώσσα του Mackridge: Προσωπικές αντωνυμίες — Οι αδύνατοι τύποι 6.3.1.1.(vi) Με τοπικά και χρονικά επιρρήματα: εγκλιτικός τύπος αντωνυμίας σε γενική (π.χ. μαζί μας)