Αντιδράσεις για το «λουκέτο» στα «Ελληνικά Γράμματα»

Και το καλύτερο; Προς το παρόν το μεταφέρω μόνο ως φήμη και με επιφύλαξη, αλλά άκουσα ότι άλλος εκδοτικός οίκος έχει κάνει επαφές με ΔΟΛ για να αγοράσει τα Ελληνικά Γράμματα αφού απολύσουν τους υπαλλήλους και ρυθμίσουν τεχνηέντως τα χρέη τους με την κήρυξη πτώχευσης...
 

nickel

Administrator
Staff member
Και το καλύτερο; Προς το παρόν το μεταφέρω μόνο ως φήμη και με επιφύλαξη, αλλά άκουσα ότι άλλος εκδοτικός οίκος έχει κάνει επαφές με ΔΟΛ για να αγοράσει τα Ελληνικά Γράμματα αφού απολύσουν τους υπαλλήλους και ρυθμίσουν τεχνηέντως τα χρέη τους με την κήρυξη πτώχευσης...
Μπορεί εσύ να το μεταφέρεις με επιφύλαξη, αλλά εγώ μπορώ να σου πω ανεπιφύλακτα ότι δεν ξέρω σενάριο που θα θεωρούσα πιο «λογικό» και αναπόφευκτο.
 

rogne

¥
Καλημέρα

Πάντως η κήρυξη πτώχευσης όταν εκκρεμούν αποζημιώσεις υπαλλήλων και χρέη σε εξωτερικούς συνεργάτες δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση - αρκεί βέβαια να την μπλοκάρει έγκαιρα κάποιος έξυπνος (και, κυρίως, εν εγρηγόρσει) δικηγόρος. Γι' αυτό τουλάχιστον κάτι μπορεί να γίνει (και μιλάω τώρα ως... συνδικαλιστής!), οπότε τα χειρότερα ίσως να μην είναι και τόσο αναπόφευκτα.

Γ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το γιατί τους αγόρασαν μπορεί να εχει πολλές απαντήσεις.
Τυχαία: σε περιόδους επιχειρηματικής ευρωστίας κάνεις και χαζές επενδύσεις (απίθανο, κι όμως αληθινό).
Δολερή: Αγόρασαν για να τους κλείσουν επειδή ήταν ανταγωνιστές.
Ρεαλιστική: Αγόρασαν για να χρησιμοποιήσουν την εταιρία για φορολογικά και λογιστικά τεχνάσματα, για να της μεταβιβάσουν π.χ. χρέη του ΔΟΛ ή για ξέπλυμα χρήματος.
Μελοδραματική: Ήταν προσωπική αγορά του Λαμπράκη, και τώρα που πέθανε δεν υπάρχει κανένας να την στηρίξει.
Να πω κι άλλες; Νομίζω μία από τις πιο πάνω είναι κοντά στην πραγματικότητα ήδη. Αλλά δεν ξέρω ποιά.
Ο ΔΟΛ αγόρασε τα ΕΓ επειδή εκείνη την εποχή ήθελε να μαζέψει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε μέσω του ΧΑΑ. Άλλωστε την εξαγορά των ΕΓ την είχε προαναγγείλει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (http://www.dol.gr/dol_pdf/Use_of_funds_2004_12_Greek.pdf). Κινήσεις όπως αυτή με τα ΕΓ έδιναν τη δυνατότητα στον ΔΟΛ να βγάζει δελτία τύπου όπως: Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας κατά 500% επέτυχε ο ΔOΛ κατά το α' εξάμηνο του 2003 (23/7/2003) κ.ο.κ.
 

rogne

¥
Επανέρχομαι γι' άλλη μια φορά στο θέμα των "Ελληνικών Γραμμάτων" για να επαναλάβω μια έκκληση που είχε γίνει και στη σχετική ανακοίνωση του ΣΜΕΔ (υπάρχει παραπάνω στο νήμα).

Όσες και όσοι συνάδελφοι είχαν/έχουν εξωτερική συνεργασία με τα "Ελληνικά Γράμματα" και δεν έχουν πληρωθεί για τη δουλειά τους (είτε την έχουν παραδώσει είτε όχι), ας επικοινωνήσουν με τον ΣΜΕΔ προκειμένου να προχωρήσουμε σε συλλογική (νομική) διεκδίκηση. Εξυπακούεται ότι όποια/όποιος προτιμά να κινηθεί ατομικά, μπορεί φυσικά να το κάνει, απλώς είναι φανερό, νομίζω, ότι πολύ ευκολότερα γίνεται "μπαλάκι" και "φεσώνεται" ένας μεμονωμένος άνθρωπος απ' ό,τι πολλοί μαζί.

Προς το παρόν, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δύο μέλη του ΣΜΕΔ + άλλη μια συνάδελφος εκτός ΣΜΕΔ έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά από τα "Ελληνικά Γράμματα", τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα: μιλώντας με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου, μου είπε ότι καμιά 15αριά εξωτερικοί συνεργάτες του εκδοτικού οίκου, απ' όλη την Ελλάδα, έχουν ήδη επικοινωνήσει με το σωματείο, ζητώντας να μάθουν τι θα γίνει με αυτούς. Ζητήσαμε από τα παιδιά του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου να μας ενημερώσουν για όλες αυτές τις περιπτώσεις, πράγμα που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ευελπιστούμε.

Επειδή λοιπόν φαίνεται να είναι πολλοί οι συνάδελφοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα "Ελληνικά Γράμματα", παρακαλώ και τα μέλη του Φόρουμ εδώ που γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις να θέσουν υπόψη των συναδέλφων την έκκληση αυτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και συγγνώμη για τη συνδικαλιστικού τύπου επιμονή - αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι...

Γ.
 
Top