Αλφαβητική σειρά ονομάτων και φράσεων

Ioli

New member
Έχω το εξής ερώτημα: ποια είναι η σωστή αλφαβητική σειρά κύριων ονομάτων και φράσεων όπως
Ντε Γκάσπερι, Αλτσίνε
Ντεγκά, Εντγκάρ;

ex libris
exeunt.

Προσωπικά έτσι θα τα έβαζα, αλλά στα λεξικά υπάρχει πρώτα το Ντεγκά και μετά το Ντε Γκάσπερι, πρώτα το exeunt μετά το ex libris. Υπάρχει εδώ σωστό και λάθος ή υπάρχουν δύο "γραμμές";

[Ελπίζω να έχω μπει στη σωστή φόρμα για την ανάρτηση του ερωτήματος, καθώς είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ, το οποίο, να σημειώσω, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.]
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλησπέρα και καλωσήρθες.

Είναι πολύ καλή η ερώτησή σου και θέλει λίγο ψάξιμο για μια πλήρη και πρακτική απάντηση. Ισχύουν και τα δύο συστήματα (με τα κενά διαστήματα να μετράνε ή να μη μετράνε). Για παράδειγμα, τα κύρια ονόματα στο (ηλεκτρονικό) Μείζον ταξινομούνται με τα κενά να μετράνε, ενώ στον Πάπυρο δεν μετράνε.

Και υπάρχει και το πρακτικό πρόβλημα: πώς μπορούμε να ταξινομήσουμε στο Word έτσι που να μη μετράνε τα κενά; (Έχω απάντηση.)

Αλλά κάνε υπομονή γιατί καλό θα είναι να δοθεί μια εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια καλή περιγραφή των δύο μεθόδων βλέπουμε στη Wikipedia:

Treatment of multiword strings
When some of the strings being ordered consist of more than one word, i.e. they contain spaces or other separators such as hyphens, then two basic approaches may be taken. In the first approach, all strings are ordered initially according to their first word, as in the sequence:
San; San Cristobal; San Tomás; Santa Barbara; Santa Cruz
where all strings beginning with the separate word San precede all those beginning Santa, because San precedes Santa in alphabetical order.
In the second approach, strings are alphabetized as if they had no spaces, giving the sequence:
San; San Cristobal; Santa Barbara; Santa Cruz; San Tomás
where San Tomás now comes after the Santa strings, as it would if it were written "Santomás".


Στη συνέχεια εξετάζει και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Να προσθέσω την πληροφορία ότι το ΛΝΕΓ (το μεγάλο λεξικό του Μπαμπινιώτη) περιλαμβάνει στο λημματολόγιό του: βραχυγραφίες (π.χ. Ε.Φ.Ο.Ε.Α.) [στην αλφαβήτιση αφαιρούνται οι τελείες], λήμματα από δύο λέξεις (π.χ. ντισκ τζόκεϊ, μετά από το ντίσκο) [άρα αφαιρούνται τα διαστήματα] και ξένες φράσεις (π.χ. de profundis μετά από το ντεπόζιτο) [άρα εξελληνίζονται εκεί όπου αλφαβητίζονται].

Να διορθώσω και αυτό που είπα για το Μείζον: Στο ηλεκτρονικό Μείζον, στα Κύρια Ονόματα, μετράνε τα κενά. Στο έντυπο, όχι!

Έπιασα λοιπόν τα λήμματα του ηλεκτρονικού (για το γράμμα Ν) και τα αρίθμησα για να έχω τη σειρά όπως είχε οριστεί με τα διαστήματα. Επανέλαβα τα λήμματα σε τρίτη στήλη. Από αυτή τη στήλη αφαίρεσα κενά διαστήματα, παύλες και κόμματα και τα μετέτρεψα σε πεζά. Έκανα στη συνέχεια αλφαβήτιση της τρίτης στήλης. Στο συνημμένο αρχείο μπορεί να δει κανείς τις διαφορές στην αρίθμηση.

Μπορείς να εφαρμόσεις την παραπάνω διαδικασία για να έχεις δύο εναλλακτικές αλφαβητικές σειρές και να διαλέξεις εκείνη που σε εξυπηρετεί καλύτερα. Η δεύτερη μέθοδος ωστόσο (εκείνη που δεν υπολογίζει διαστήματα και στίξη) είναι η πιο διαδεδομένη.

Αν έχει κανείς απορίες για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, επειδή τα έγραψα λίγο βιαστικά, θα είναι χαρά μου να τις εξηγήσω. Αργότερα θα ανεβάσω και παραδείγματα.
 

Attachments

  • Propnoun-Test.doc
    390 KB · Views: 164
Top