metafrasi banner

Mancunian: από το Μάντσεστερ vs. "μανκιουνιανός"

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υποκλίνομαι! :) (αλλά τον άγιο *Γενάβιο τον βρήκα πρώτος...:p)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ, τώρα που συνήλθα από τα τζιν, να πω ότι υπήρχε η Γενευική (Genevois), δουκάτο που περιλάμβανε τη Γενεύη. Ναι, μάλλον θα προτιμούσα κι εγώ Γενεβική. Προτιμώ ήδη τη Βαβαρία: έχουμε μπερδευτεί ανάμεσα σε Βαυαρία, Βαυαρούς, βαβαρικός, βαβαροκρατία (το Μείζον, τουλάχιστον). Για τους κατοίκους της ελβετικής πόλης θα προτιμούσα Γενεβίτες. Και τι θα κάνουμε; Γενεβίτες (ας πούμε), γενεβικός, αλλά Γενεύη; Όχι Γενέβη;
 
Υποκλίνομαι κι εγώ στη φοβερή παρέμβαση του Earion.

Για τη σχέση της Γένοβας με τα τζην (ο όρος παρέπεμπε στα παντελόνια από χοντρό ύφασμα που φορούσαν οι Γενουάτες ναυτικοί), ας προστεθεί ότι γίνεται προφανέστερη αν αναλογισθούμε ότι κατά τον Μεσαίωνα το τοπωνύμιο γραφόταν ως Jenne (έτσι π.χ. στο περίφημο Χρονικό του Ναΐτη της Τύρου - http://www.fordham.edu/halsall/basis/GuillaumeTyr5.html - ο οποίος βέβαια ούτε Ναΐτης ήταν, μια και ήταν απλώς γραμματέας του Μεγάλου Μαγίστρου των Ναϊτών, του Γουλιέλμου του Μπωζαί, ούτε από την Τύρο).
 
Και προς επίρρωση της καταγωγής της ονομασίας τζην από τη Γένοβα (αλλά και ως φόρος τιμής σε ένα γενικό εισαγγελέα του ΔΕΚ ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή): προτάσεις του γενικού εισαγγελέα Ρουίθ Χάραμπο Κολομέρ στην υπόθεση C-145/05 (http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?...,sk,sl,sv,&val=420295:cs&page=1&hwords=jeans~, βλ. υποσημείωση 3).
 

Earion

Moderator
Staff member
Έχω τη διαβεβαίωση από επίσημη πηγή ότι οι Έλληνες κάτοικοι της Γενεύης χρησιμοποιούν το επίθετο Ζενεβουά (και το θηλυκό Ζενεβουάζ) για να περιγράψουν τον εαυτό τους (προβλέψιμο αυτό) και ότι σπανιότερα καταφεύγουν στο: Γενεβιώτης, Γενεβιώτισσα.
 

pidyo

New member
Υ.Γ. Όσο για τον κάτοικο του Μάντσεστερ, στα αρχαιοπρεπή ελληνικά των μέσων του 19ου αιώνα θα ήταν ασφαλώς Μαγχεστριανός, αφού το Μάντσεστερ λεγόταν Μαγχεστρία. Μάλιστα ο ραγδαία αναπτυσσόμενος βιομηχανικά Πειραιάς της τότε εποχής είχε πάρει την κολακευτική προσωνυμία Μαγχεστρία της Ανατολής.

Αν είχα δει νωρίτερα το νήμα θα είχα οπωσδήποτε σχολιάσει πως ο καθαρευουσιανισμός που μου είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση όταν ήμουν παιδί, ήταν ο Μαγχεστριανός Φύλαξ για τον οποίο είχα διαβάσει σε μια εγκυκλοπαίδεια (χυδαϊστί, ο Γκάρντιαν).
 
Top