Σύγχρονοι μύθοι

Ορθότατα, αλλά όχι μόνο γιατί χαϊδεύουν αφτιά και ευσεβείς πόθους αλλά και γιατί είναι εύκολες λύσεις. Π.χ. είναι πιο εύκολο να πιστέψεις ότι υπάρχουν κακοί συνωμότες που φταίνε για τα χάλια της οικονομίας μας, παρά κακές κινήσεις, προσωπικές ευθύνες, κτλ. Είναι πιο εύκολο να πιστέψεις ότι μάς ψεκάζουν παρά ότι δεν έχουμε κριτική σκέψη, γιατί αυτό μάς απαλλάσσει από την ευθύνη. Είναι πιο εύκολο να πιστέψεις ότι το πανεπιστημιακό σύστημα βγάζει πρόβατα που σκέφτονται προς μία κατεύθυνση και η επιστήμη χειραγωγείται βαρύτατα, γιατί αυτό σε απαλλάσσει από την διαδικασία να διαβάσεις και να μορφωθείς.

Είναι πιο εύκολο να πιστέψεις ότι για τον θάνατο ενός αγαπημένου σου προσώπου φταίνε συνωμότες, γιατί έτσι έχεις κάποιον απέναντί σου, κάποιον να μισήσεις, κάπου να ξεσπάσεις την οργή σου, κάτι που να πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγξεις και να πολεμήσεις. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πολεμήσει την τυχαιότητα (μοίρα, ριζικό, όπως θέλετε πείτε το).

Οι θεωρίες συνωμοσίες και οι μύθοι υπάρχουν γιατί δίνουν εύκολες λύσεις. Δεν είναι αντισυμβατικές, είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να υπάρξει.
 

pidyo

New member
Τι μαθαίνει κανείς όταν ψάχνει για μετάφραση του longship!
Οι Βίκινγκς είχαν σχέση με τους Μινωίτες (που φυσικά ήταν στα σίγουρα Έλληνες).

Πιο εκτεταμένη και πιο παλαβή εκδοχή εδώ, με μετάφραση γραμμικής Α μεταξύ άλλων.

Όπως γίνεται συνήθως, οι μύθοι αυτοί μπλέκουν πραγματικά δεδομένα που κάνουν μεγάλη εντύπωση σε όσους τα συναντούν με λογής λογής ονειροφαντασίες. Στο λινκ που δίνω υπάρχει και το εξής παράθεμα από το The Rise of the Bronze Age:

Mycenaean traders settled in western Mediterranean and established direct trading connections with southern Germany, and thus linked up with the network that reached Jutland and the amber producing areas. Recent archaeological discoveries have completely changed our perception of Mycenaean presence in this part of Europe

Αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Από τη στιγμή που έχουμε, ξέρω γω, εμπόριο οψιδιανού ακόμη και στην πρώιμη νεολιθική, δεν είναι καθόλου παράλογο να έχουμε εμπορικές οδούς στις οποίες να κυκλοφορούν μυκηναϊκά και μινωικά προϊόντα μέχρι τόσο μακρινές περιοχές. Παρότι σκράπας στα προϊστορικά, αυτό δεν σημαίνει κατανάγκην ότι ένας Μυκηναίος ή Μινωίτης έμπορος πήγαινε μια βόλτα στη Γιουτλάνδη, ούτε ότι υπήρχαν οργανωμένοι εμπορικοί σταθμοί των δώθε κείθε. Τα προϊόντα πολυτελείας προσφέρονται για ανταλλαγές που μπορεί να φέρουν ένα αντικείμενο χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα από τον πιο φιλόδοξο στόχο του εμπόρου που το πρωτοεμπορεύτηκε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...] αυτό δεν σημαίνει κατανάγκην ότι ένας Μυκηναίος ή Μινωίτης έμπορος πήγαινε μια βόλτα στη Γιουτλάνδη, ούτε ότι υπήρχαν οργανωμένοι εμπορικοί σταθμοί των δώθε κείθε. Τα προϊόντα πολυτελείας προσφέρονται για ανταλλαγές που μπορεί να φέρουν ένα αντικείμενο χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα από τον πιο φιλόδοξο στόχο του εμπόρου που το πρωτοεμπορεύτηκε.
Όχι κατανάγκην, όχι. Όμως, είναι βασική αρχή του εμπορίου ότι αν ένας μεσάζοντας σου φέρνει κάτι επιθυμητό, κάποια στιγμή θα ψάξεις να απαλλαγείς από αυτόν και να το προμηθευτείς μόνος σου. Ε, μέσα σε 200, 300, 400 χρόνια εμπορίου, όλος και κάποιος (υπερ)βόρειος θα κατέβηκε νότια και κάποιος νότιος βόρεια. Γιαλό γιαλό ή διασχίζοντας τη δυτική Ευρώπη.
 
Θα κατέβηκε; Μόνος του; Χωρίς αποστολή μεγάλης κλίμακας; Δηλαδή θα ταξίδεψε 3000 χιλιόμετρα με άλογο; Τεράστιο ταξίδι για να κάνει κανείς εκείνη την εποχή. Εδώ πριν από 50 χρόνια ήταν ταξίδι να πας από το ένα χωριό στο άλλο.
 
Ακόμη και μόνος του. Σε τρία χρόνια, π.χ.

Αδύνατο δεν είναι, βέβαια, αλλά γιατί να κάνει κάποιος ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, μόνο και μόνο γι' αυτό; Γιατί να αφήσει οικογένεια και πατρίδα και να ταξιδέψει στο άγνωστο, ανάμεσα από αφιλόξενες περιοχές, με ληστές, βαρβάρους και άγρια ζώα; Δύσκολο· πολύ δύσκολο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για τον ίδιο λόγο που έγιναν οι περισσότερες εξερευνήσεις και στους ιστορικούς χρόνους. Τρεις χιλιάδες χρόνια μετά, ο Μάρκο Πόλο δεν είχε και πολύ ισχυρότερο εξοπλισμό. Επειδή δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε για μια εποχή, δεν χρειάζεται να υποτιμούμε και τους ανθρώπους που την έζησαν, ιδίως όταν έχουμε σημαντικές διάσπαρτες πολιτισμικές ενδείξεις.
 
Άλλο να μην αποκλείουμε την πιθανότητα κι άλλο να το θεωρούμε πιθανό. Η περίπτωση του Μάρκο Πόλο περιέχει μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που την διαφοροποιούν. Εν πρώτοις αμφισβητείται το κατά πόσον είναι αληθινή η ιστορία. Ακόμα όμως κι αν όντως ταξίδεψε ο Μάρκο Πόλο, είχε για εφόδιο αιώνες περιγραφών και σταδιακών σταθμών, γνώριζε πολύ περισσότερα πράγματα για την γεωγραφία και την λαογραφία της πορείας του και μεγάλο μέρος της διαδρομής ήταν γνωστό και κατοικημένο από πολιτισμένους λαούς.
 

pidyo

New member
Αδύνατο δεν είναι, βέβαια, αλλά γιατί να κάνει κάποιος ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, μόνο και μόνο γι' αυτό; Γιατί να αφήσει οικογένεια και πατρίδα και να ταξιδέψει στο άγνωστο, ανάμεσα από αφιλόξενες περιοχές, με ληστές, βαρβάρους και άγρια ζώα; Δύσκολο· πολύ δύσκολο.
Αλλά καθόλου αδύνατο και καθόλου ασύμβατο με την κινητικότητα ακόμη και εκείνων των εποχών.

Ε, μέσα σε 200, 300, 400 χρόνια εμπορίου, όλος και κάποιος (υπερ)βόρειος θα κατέβηκε νότια και κάποιος νότιος βόρεια. Γιαλό γιαλό ή διασχίζοντας τη δυτική Ευρώπη.
Δεν αποκλείεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα στη μακρά διάρκεια. Το κανονικό εμπόριο χωρίς διαμεσολαβητές (με τις αναπόφευκτες πολιτισμικές επιρροές που αυτό συνεπιφέρει) προϋποθέτει κάπως σταθερή ροή, εμπορικούς σταθμούς κλπ. Αυτά δεν τεκμηριώνονται από μεμονωμένα μυκηναϊκά και μινωικά προϊόντα σε οποιαδήποτε Θούλη.

Ο Αριστέας ο Προκονήσιος πάντως πήγε ίσαμε εκεί πάνω.
Η βεβαιότητα ότι οι Υπερβόρειοι τοποθετούνται (έστω σε μυθιστορηματικό επίπεδο) σε αυτό που θεωρούμε σήμερα μακρινό βορρά είναι προϊόν της ρομαντικής νεωτερικότητας. Στα αρχαία κείμενα περιγράφονται μάλλον με όρους βόρειας κεντρικής Ασίας παρά Σκανδιναβίας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πριν από μερικές εβδομάδες άτομα εύπιστα μού είπαν για τη δίκη κάποιου Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος μαζί με κάποιον Μανώλη Λαμπράκη, ισχυριζόταν ότι κάπου κάπως έχει 600 δισ. δολάρια τα οποία διαθέτει στο ελληνικό κράτος για να αποπληρώσει το χρέος του και το κράτος δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό το θέμα.

Πήγα και διάβασα κάνα-δυο ρεπορτάζ για τη δίκη, όπως αυτό εδώ:
http://www.zougla.gr/greece/article/a8os-o-soras-gia-tin-ipo8esi-ton-600-dis
τα οποία απλώς δημοσίευαν ανακοίνωση των Σώρρα και Λαμπράκη, σύμφωνα με την οποία αθωώθηκαν για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (τους είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά ο Άδωνης Γεωργιάδης). Διάβασα ότι στη δίκη κατέθεσαν και Αμερικανοί τραπεζίτες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ομολόγων αυτής της αξίας. Απόρησα γιατί δεν υπήρξε καμιά δημοσιογραφική έρευνα της υπόθεσης. Από τη μια υπήρχε μια αθώωση μετά την οποία διάφορες εφημερίδες και ιστότοποι της παράνοιας άρχισαν πάλι το παραμύθι ότι νά που σας δίνουν τα λεφτά να ξεχρεώσετε και δεν τα παίρνετε, προδότες. Από την άλλη, κάθε σώφρων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί δυο άγνωστοι (πόθεν έσχες, ρε!) να έχουν σε ρευστό και στα καλά καθούμενα μια περιουσία μεγαλύτερη από το ελληνικό χρέος.

Ξέχασα να ανεβάσω εδώ την απορία μου, οπότε χτες έσκασε η εξήγηση της προέλευσης των εικονικών χρημάτων (ο τρελός, του τρελού, τον απατεώνα, ω μαλάκες). Ευτυχώς κάποιοι το έψαξαν το θέμα, για να τελειώνει αυτό το ρεζιλίκι. Μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά στο Έθνος της Κυριακής.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63867784

Δεν ξέρω ποια θα είναι η νομική συνέχεια στο θέμα, αλλά ειλικρινά εγώ θα έκανα την αρχή με μια βρεγμένη σανίδα.
 
Καλά, όποιος παρακολουθεί λίγο τις εξελίξεις απατεωνιάς τα τελευταία χρόνια, ήξερε από την αρχή ότι αυτή η υπόθεση ήταν γελοία, όχι μόνο για το απίστευτο ποσό, που βρίσκεται στα χέρια ενός διεθνώς αγνώστου ατόμου, αλλά και γιατί ο Σώρρας πριν απ' αυτό είχε προσπαθήσει ξανά να εξαπατήσει τους πάντες με την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Είσαι σίγουρος ότι ο Σώρρας βρισκόταν πίσω και από την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής; Γιατί σ' αυτή την περίπτωση πρόκειται για μυθομανή κατά... σωρρεία.
 
Πώς δεν είμαι σίγουρος; Κι εκείνη την υπόθεση την είχα παρακολουθήσει αναλυτικά. Κοίτα τα σχετικά δημοσιεύματα. Ή μάλλον δες το site του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ψέμα 3ο. Τα φιδάκια εμφανίζονται στις 6 Αυγούστου.
Αλήθεια: Όπως διαβάσατε παραπάνω, ψάχνουν να τα βρουν στις 6 Αυγούστου μετά τον εσπερινό. Λογικό να εμφανίζονται την ημερομηνία που τα ψάχνουν.

Ψέμα 4ο: Τα φιδάκια εξαφανίζονται μετά τον 15αύγουστο.
Αλήθεια: Μετά τον 15αύγουστο τα ελευθερώνουν.

Μου θύμισε το παλιό αστείο: Γιατί, όταν έχεις χάσει κάτι, το βρίσκεις πάντα στο τελευταίο μέρος που ψάχνεις;

Γιατί, όταν το βρεις, σταματάς να ψάχνεις.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κατά το έτος 1924 ιδρύθη πράγματι ο Ολυμπιακός Πειραιώς, με την συμμετοχή των ... Μιχάλη Μανούσκου, Νότη Καμπέρου,...
Δεν θα λησμονήσω ποτέ την δραστηριότητα, δια την επισημοποίησιν και λοιπάς εγγράφους διατυπώσεις περί ιδρύσεως του Ολυμπιακού, του αειμνήστου Νότη Καμπέρου, Οικονομικού Αξιωματικού Β.Ν., υπηρετούντος εις το Ναυτοδικείον Πειραιώς...​
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ο Παναγιώτης Καμπέρος ήταν και ένας από τους εκπροσώπους της Ένωσης Πειραιώς στην ιδρυτική Συνέλευση της ΕΠΟ.
 
Top