Λεσότο ή Λεσόθο;

Σιχαίνομαι τα διλήμματα...
Βλέπω με έκπληξη ότι το Google βγάζει υπερδιπλάσια Λεσόθο (181.000 προς 81.000).

Υπάρχει και σχετικό ανέκδοτο. Ρωτάει η ξανθιά:
- Τελικά είναι Ιράν ή Ιράκ;

:D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προφανώς θα είδες κι εσύ στη βίκι ότι Λεσότο είναι «η χώρα των ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα Σ(εσ)ότο» που προφέρεται [sɪ̀sʊ́tʰʊ̀], οπότε... ψηφίζω Τ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Λεσότο το έχει και ο Πάπυρος, Λεσότο το λέω κι εγώ, αλλά φταίει η αγγλική προφορά, που πολλά th τα θέλει να προφέρονται t. Πόσα όμως αγγλικά th που προφέρονται t δεν αντιστοιχούν σε ελληνικά [θ]; Γιατί να μην είναι Lesoto αν είναι «Λεσότο»; Ερωτήματα που όσο κι αν είναι εύλογα δεν θα αλλάξουν την προτίμηση του ΥπΕξ, του Παπύρου ή της Βικιπαίδειας.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Λεσόθο στο ΛΝΕΓ, όπου η ετυμολόγηση δεν γίνεται από την ονομασία της γλώσσας σεσότο, αλλά από το όνομα της φυλής Σόθο (άρα να το Θ):

 

SBE

¥
Εγώ Λεσότο το έμαθα στο σχολείο.
Είναι από τις λίγες λέξεις που στην αγγλική το th δεν προφέρεται ούτε /ð/ ούτε /θ/. Οι άλλες που θυμάμαι είναι ο Τάμεσης, ο Θωμάς, η Ταϋλάνδη και όλες σχεδόν οι ασιατικές και αφρικάνικες λέξεις, τοπωνυμια και ονόματα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Λεσόθο στο ΛΝΕΓ, όπου η ετυμολόγηση δεν γίνεται από την ονομασία της γλώσσας σεσότο, αλλά από το όνομα της φυλής Σόθο (άρα να το Θ):

Η φυλή είναι οι Sotho, που μιλάνε Sesotho και το βασίλειό τους, που πολέμησε με τους Μπόερ στα μέσα του 19ου αιώνα, το γράφουν οι πηγές Basotho. Περιέργως, η αποικία του Στέμματος που προέκυψε, ήταν η Basutoland, χωρίς h.

Από ό,τι είδα στα αντίστοιχα άρθρα της αγγλικής και της γερμανικής βίκι, όλα αυτά τα th [t^h] :) προφέρονται μάλλον όπως to t στο two (ή ο αντίστοιχος συνηθισμένος γερμανικός και ολλανδικός φθόγγος).

Edit: Επιβεβαιώνοντας και όσα έγραψε στο μεταξύ πιο πάνω η ΣΒΕ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα ήταν πιο πειστική η προτίμηση του ΛΝΕΓ αν έλεγε τη γλώσσα «σεσόθο» (δηλ. «νοτιοσόθο»). Ο καβγάς γίνεται για το [tʰ], έτσι; Μιας click language.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και δίπλα στις ειδοποιήσεις για το Λεσότο ή Λεσόθο, χώνεται κι ένα σπαμερομήνυμα που έγραφε «Δείτε τώρα την προσφορά της εβδομάδας». Περιττό να πω ότι διάβασα «προφορά της εβδομάδας».
 
Μας ενδιαφέρει πώς προφέρεται το Lesotho στα αγγλικά, ή πώς το προφέρουν οι κάτοικοί του;

Τέλος πάντων, κι εγώ Λεσότο λέω ενστικτωδώς, γι' αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση που τα Λεσόθο είναι υπερδιπλάσια.
(Μόλις είδα όμως πως όταν η αναζήτηση γίνεται με τη λέξη σε εισαγωγικά, τα "Λεσόθο" μένουν περίπου ίδια ενώ τα "Λεσότο" οκταπλασιάζονται. :confused:)

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΕξ ή της ΕΕ στην οποία μπορούμε να ανατρέχουμε για τέτοιες περιπτώσεις; (βλ. και Καζακστάν vs Καζαχστάν)

Όταν βρείτε λίγο χρόνο, απαντήστε μου και για το Ιράν/Ιράκ. :p
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μας ενδιαφέρει πώς προφέρεται το Lesotho στα αγγλικά, ή πώς το προφέρουν οι κάτοικοί του;
Υποθέτω το δεύτερο.

Για το ΥπΕξ, βλ. ποστ #3 ανωτέρω.
 

SBE

¥
Τελικά ούτε Λεσότο, ούτε Λεσόθο (αν και δεν πρόκειται να αλλάξει η επίσημη ονομασία, πληροφοριακά τρίβια προσθέτω). Όλοι για Λεσούτου μιλάγανε (στο Λεσότο) και νόμιζα ότι δεν ακούω καλά και τελικά το ζήτημα λύθηκε ως εξής: το συνθετικό είναι -σούτου, Μπασούτου ο λαός, Λεσούτου η χώρα κλπ. Η ορθογραφία της γλώσσας καθορίστηκε το 19ο αιώνα από Γάλλους ιεραπόστολους και δεν πρέπει λέει να μας μπερδεύει το λατινικό αλφάβητο, οι Γάλλοι το προσάρμοσαν (εξευγένισαν τη γλώσσα από τα πρωτόγονα ου στα σικάτα ο, άραγε; ), άκουγαν λοιπόν -σούτου κι έγραφαν sotho.

Παρεμπιπτόντως, Νίκελ, νομίζω δεν έχει κλικ-κλικ η γλώσσα τους. Αλλά και αυτές που έχουν τα μεταγράφουν με λατινικούς χαρακτήρες και επειδή προχτές άκουγα έναν φυσικό ομιλητή, δεν τα έλεγε τόσο έντονα όσο στα διάφορα γιουτουμπάκια και άνετα συνεννοείσαι με το να τα προφέρεις σαν τη μεταγραφή τους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα σου. Σε μακρινή αποστολή βρισκόσουν!

Κοιτάζω στο χάρτη εδώ και βλέπω ότι οι «κλικογλώσσες» είναι δυτικότερα.

Ψάχνω για Λεσότο και Λεσόθο σε σελίδες .za (Νότιας Αφρικής). Μοιρασμένα τα πράγματα, αλλά υπάρχουν πολλά Λεσόθο σε σελίδες γνωριμιών. Ο Ζιμπάμπουε (δηλαδή ο Μητροπολίτης της Ζιμπάμπουε) λέει Λεσότο, αλλά δίπλα δίπλα λέει και Σουανζέλαντς.
 

SBE

¥
Η αποστολη δεν έχει τελειώσει. Έχω λίγες μέρες ταξίδι ακόμα.
Εννοεί τη Σουαζιλάνδη, τη χώρα των Σουάζι, ε;
Ορίστε και τα εγκυκλοπαιδικά: φύλο των Ζουλού, που γλύτωσε την εξαθλίωση και το απαρτχάιντ γιατι αρνήθηκε να γίνει μερος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης και έμεινε απλή, ανεξάρτητη αγγλικη αποικία. Παλιότερα που ο τζόγος ήταν παράνομος στη Νότια Αφρική η Σουαζιλάνδη ήταν το Λας Βέγκας της περιοχής, καζίνα, μεγάλα ξενοδοχεία κλπ. Τώρα έχει πέσει η ζήτηση, οπότε κοιτάνε να προσελκύσουν γενικό τουρισμό, σαφάρι, λουτρά (ελληνιστί σπα), πεζοπορία/ ορειβασία κλπ. Και γεγονος ειναι οτι έχει πράματα για τον τουρίστα. Έχει ένα φοβερό εθνικό λαογραφικο- ιστορικό μουσείο, δυο αίθουσες αλλά πολυ προσεγμένο και επιμορφωτικό, έχει κι ένα πολύ καλό μουσέιο φυσικής ιστορίας της Αφρικής στο ίδιο κτίριο, έχει να ψωνίσεις όλων των ειδών τα προιόντα χειροτεχνίας όλα fair trade, ανακυκλωμένα, βιοκαλλιέργειας κλπ, οι επιχειρήσεις οργανωμένες για εξαγωγές, και όλες με ιστοσελίδες και όλες δέχονται πιστωτικές με το μηχανάκι κλπ. Καθαριότητα παντού, και στις τουαλέτες που είναι συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα, κι οι άνθρωποι φιλικοί. Όχι δουλικά φιλικοί για τον τουρίστα αλλά πραγματικά φιλικοί, αγνωστοι περνάνε στο δρόμο και χαιρετιούνται και σε χαιρετανε. Και η εξυπηρέτηση είναι άψογη παντου.
Φυσικά έχει όλα τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, από πολιτική διαφθορά μέχρι ειτζ. Αλλα δεν μπορείς να μη συγκρίνεις με το τι βλέπει ο τουρίστας στην Ελλάδα και να πεις γιατί γαμώτο.
Σε γενικές γραμμές πάντως, στη Σουαζιλάνδη ξαναπήγαινα ευχαρίστως. Ίσως και με ιχ, αφού λέει η χώρα έχει μόνο δύο ραντάρ κι άμα σε πιάσουν το πρόστιμο είναι 60 σουαζινομίσματα (πεντέξι ευρώ, όχι μεγάλο ποσό και για τους ίδιους), και άμα φας πρόστιμο δεν ξαναπληρώνεις πρόστιμο την ίδια μέρα, αρκεί να δείξεις την απόδειξη στον τροχονόμο. Μ'άλλα λόγια η άδεια για να τρέχεις κοστίζει ένα εξηνταρι τη μέρα (δείπνο στο ξενοδοχείο ήταν 60-120). Οι άνθρωποι είναι έμποροι. Όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εντωμεταξύ το αναφέρει αυτολεξεί (οπότε μην βαράτε εμένα για τα περί αγγλικότερης προφοράς :)): «Στις 4 Οκτωβρίου 1966 κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Λεσότο Λεσόθο στην πιο αγγλική προφορά του), που σημαίνει "Η χώρα των Σότο".» Από την άλλη το παραπάνω βιβλίο αναφέρει ότι πρωτεύουσα είναι η Μαζέρου, ενώ το ΛΝΕΓ (2012) την έχει Μασερού. SBE!!!
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, οι Άγγλοι που λένε Λεσούτου για τη χώρα λένε και Μασίρου για την πρωτεύουσα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πωπω, αυτά δεν είναι αγγλικά, είναι πορτογαλικά! :cry:
 
Top