Αφού έκανα που έκανα τον κόπο, ας εξηγήσω λίγο καλύτερα την άποψή μου.
Μπορώ να φανταστώ αρκετά πιθανά εξελικτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να προσφέρει η κριτική σκέψη, οπότε, βλέποντας τα πράγματα από την εξελικτική σκοπιά, πίστευω ότι πρέπει να επιλέγεται θετικά από τη φυσική επιλογή. Μάλιστα, δεν μπορώ παρά να αποδώσω στη φυσική επιλογή την ίδια την ύπαρξη της προδιάθεσής μας για κριτική σκέψη. Η ικανότητά μας να παρατηρούμε και να αναλύουμε καταστάσεις προφανώς έχει κάποια βιολογική βάση, η οποία πέρασε μέσα από το κόσκινο της φυσικής επιλογής και, μέσα από τους αιώνες, βελτιώθηκε.
Από την άλλη, το έλλειμμα κριτικής σκέψης που συχνά παρατηρείται στις κοινωνίες μας το αποδίδω στην κακή εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την έμφυτη τάση μας (επίσης προϊόν της φυσικής επιλογής), ως παιδιά, να αποδεχόμαστε ανεπιφύλακτα όσα μας λένε οι μεγάλοι. Η γενετική μας προδιάθεση να μαθαίνουμε από τους μεγάλους (γονείς, συγγενείς, δασκάλους), και να μην αμφισβητούμε αυτά που μας λένε, μπορεί να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί κυριαρχούν τόσο πολλές δεισιδαιμονίες στον πλανήτη, και μάλιστα οι περισσότερες όχι τόσο ενδιαφέρουσες όσο ο
πασταφαριανισμός. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα παιδιά που παρακούν τους γονείς τους αναπτύσσουν κριτική σκέψη (και ούτε φυσικά ο Ντόκινς υπονόησε ποτέ κάτι τέτοιο). Ίσα ίσα. Αν στο αρχικό μου ποστ υποδηλώνεται κάτι τέτοιο, τότε ίσως να μην εκφράστηκα σωστά.
Οι δύο αυτές διαφορετικές τάσεις που μας έχει κληροδοτήσει η εξέλιξη (από τη μια η τάση μας να παρατηρούμε και να αναρωτιόμαστε, και από την άλλη η τάση μας, ως παιδιά, να δεχόμαστε ανεπιφύλακτα όσα μας λένε οι μεγάλοι) ενίοτε έρχονται σε σύγκρουση, όταν οι διδαχές των γονιών ή των δασκάλων δημιουργούν προσκόμματα στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Τώρα, φίλτατε γιουνίκ, σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα περί μάγου φυλής κλπ., δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να έχουν κάποια βάση, αλλά μέσα σε διαφορετικό πλαίσιο. Και πρώτα πρώτα, έξω από τη λογική της επιλογής ομάδων. Τη συμπεριφορά του ατόμου που πιστεύει ότι ο φύλαρχος δεν είναι θεός κλπ. πρέπει να την αξιολογήσεις αποκλειστικά και μόνο ως προς τις επιπτώσεις της στη δική του αναπαραγωγική επιτυχία, και μόνο σε αυτήν. Φυσικά, μια τέτοια συμπεριφορά πολύ πιθανόν να ποινικοποιούνταν. Δεν φαντάζομαι, για παράδειγμα, ότι ο φύλαρχος της φύλης θα την έβλεπε με καλό μάτι. Το τι θα συνέβαινε όμως στο σύνολο της φυλής είναι εντελώς αδιάφορο (και δεν υφίσταται ο συνδυασμός που λες, σε κανένα επίπεδο).