Υπολογίστε πόσο ρεύμα καταναλώνει η κάθε συσκευή σας

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βρήκα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να υπολογίσουμε σε τρέχουσες τιμές πόσο μας κοστίζει η κατανάλωση ρεύματος της κάθε συσκευής μας. Διαλέγουμε το είδος της συσκευής ή/και την ισχύ της σε κιλοβάτ, συμπληρώνουμε τις ώρες λειτουργίας της συσκευής και καταχωρούμε την τιμή της κιλοβατώρας ή αφήνουμε αυτήν που βγάζει από μόνο του το σύστημα.
http://paroutsas.jmc.gr/different/cur_cons.htm

Για τις τιμές της κιλοβατώρας, βρίσκουμε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ αυτό:
http://www.dei.gr/Documents/xt.tim.1.7.08.pdf

Έτσι διαπίστωσα ότι με συμφέρει πλέον να ανάβω το θερμοσίφωνο αντί για το μπόιλερ — που πριν από μερικά χρόνια ήταν η πιο οικονομική λύση για ζέσταμα νερού το καλοκαίρι (απουσία ηλιακού θερμοσίφωνα).
 

SBE

¥
Τι είναι το μπόιλερ;

(ρωτάω γιατί εγώ στη λέξη αυτή σκέφτομαι καυστήρας κεντρικής θέρμανσης ή βραστήρας νερού για καφέ/ τσάι κλπ, αλλά εδώ μάλλον κάτι άλλο θες να πεις)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Είναι αυτό εδώ. Δηλαδή, θερμοσίφωνας, που ζεσταίνει το νερό με την ενέργεια του καυστήρα ή με ηλεκτρική αντίσταση. Τον χειμώνα είναι αυτονόητο ότι μαζί με τη θέρμανση έχεις και το ζεστό σου νερό. Αλλά το καλοκαίρι μπορείς να καις "ελάχιστο" πετρέλαιο για να ζεσταίνεις μόνο το νερό για χρήση. Μόνο που αυτό το "ελάχιστο πετρέλαιο" δεν είναι και τόσο ελάχιστο τελικά και, σε συνδυασμό με την ψηλή τιμή του, με συμφέρει καλύτερα να ανάβω την αντίσταση.
 

SBE

¥
ΟΚ, ίσως επειδή είμαι ηλεκτρολόγος να μου φαίνονται προφανή αυτά, αλλά αναμενόμενο είναι το καλοκαίρι, όταν δεν έχεις κεντρική θέρμανση, να ξοδεύεις περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνεις νερό με τέτοιο σύστημα (προσοχή: είπα ενέργεια, όχι λεφτά).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για πολλά χρόνια, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν λογική, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η δαπάνη το καλοκαίρι. Τώρα που έχει φτάσει στα ύψη, είναι σίγουρα ασύμφορο.
 
Top