Τζαννής Τζαννετάκης

Ο Τζαννής προέρχεται από το ιταλικό Gianni, υποκοριστικό του Giovanni (όπως ο Γιάννης από το Ιωάννης). Ο τύπος Τζαννής συνηθίζεται στη νότια Ελλάδα και στα νησιά, μέρη απ' όπου πέρασαν Ιταλοί (ιδ. Ενετοί και Γενοβέζοι). Ο Τζαννέτος (Giannetto) είναι κι αυτό υποκοριστικό, Γενοβέζικο νομίζω. Οπότε στον Τζαννετάκη έχουμε αλυσίδα ολόκληρη υποκορισμού: Giovanni > Gianni > Giannetto + άκης.

Τώρα, δεν ξέρω αν η ταυτότητά του γράφει «Τζανής» ή «Τζαννής» (το πρώτο απλοποιημένο, τώρα που κόβουμε τα διπλά σύμφωνα στις ξενόφερτες λέξεις). Ο Πάπυρος έχει Τζαννής. Το ίδιο και η Βουλή.

Έχουμε, βέβαια, και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο...

Άσχετο με την ετυμολογία του ονόματος, αλλά επειδή δεν το βρήκα πουθενά στο διαδίκτυο, ξέρει κανείς σας την παροιμία (της οποίας το νόημα μου είναι εντελώς ακατανόητο): «Είχε ο Τζαννής κεφάλι;» :confused:
Σπάω το δικό μου κεφάλι, αλλά δεν θυμάμαι πούθε την έχω ακούσει...

Πρέπει να την έχει ο Λουκάτος στους Παροιμιόμυθους -αλλά δεν το έχω πρόχειρο.

Αν θυμάμαι καλά, χάθηκε ο Τζανής και τον αναζητούσε το χωριό. Και βρήκαν ένα πτώμα ακέφαλο -και ρώτησε κάποιος "Είχε ο Τζανής κεφάλι;"

Απόλαυση η ιστορία με το «Είχε ο Τζανής κεφάλι;»

attachment.php

Όπως μου επισήμανε ένα πουλάκι, η παρακάτω ιστορία έχει πολύ γέλιο (όπως θα καταλάβετε, από αυτή βγαίνει και η αγγλική λέξη zany :rolleyes: ).

Αν πάτε σ' αυτή τη σελίδα:
http://www.tzaneio.gr/
θα διαβάσετε για το Τζάνειο νοσοκομείο, που «ιδρύθηκε κατόπιν δωρεάς του εμπόρου ΝΙΚΗΤΑ ΤΖΑΝΝΗ ή ΤΖΑΝΝΕ» και βρίσκεται στην οδό Ζαννή!

Ο ευεργέτης λεγόταν Νικήτας Τζάννης ή Τζάννες και ήταν από τα Κύθηρα. Το νοσοκομείο ονομαζόταν Τζάννειο ή Ζάννειο. Η σύζυγός του Ελένη Τζάννη ή Ζάννη ίδρυσε το Τζάννειο ή Ζάννειο Ορφανοτροφείο.

Κάπου στη διαδρομή έχουν φαγωθεί κάποια «ν». (Πέρασε κι αποκεί η απλοποήση; )
Το έπαθε και το zany που έλεγα. Σαν επίθετο είναι αυτό που λέμε θεόμουρλη (π.χ. κωμωδία). Προέρχεται από το ιταλικό Zanni, που ήταν ο χαρακτήρας του υπηρέτη στην κομέντια ντελ άρτε.

Ε, δεν μπορώ ν' αντέξω στον πειρασμό και ρίχνω και την άρια από τον Gianni Schicchi (με τη συμπάθειά μου, την Άννα Νετρέμπκο):

Attachments

• 200px-SAND_Maurice_Masques_et_bouffons_01.jpg
    200px-SAND_Maurice_Masques_et_bouffons_01.jpg
    13 KB · Views: 848
Αν θυμάμαι καλά, χάθηκε ο Τζανής και τον αναζητούσε το χωριό. Και βρήκαν ένα πτώμα ακέφαλο -και ρώτησε κάποιος "Είχε ο Τζανής κεφάλι;"
Ε, αυτό είναι πολύ διαδεδομένο ποντιακό (το θυμάμαι από μικρό παιδί): http://simela.wordpress.com/2008/07/18/kostikas-giorikas/.

Εκτός από τον Τζαννή, μην ξεχνάμε και τη Τζανιώ, την Ιωάννα δηλαδή.

Back