Επώνυμα με δύσκολες καταλήξεις

Κλίνεται. Εδώ φρεσκότατο σχόλιο μυτιληνιού σχολιαστή στου Σαραντάκου:
Ναι, οι Μπουρνούδες παλιά γνωστή οικογένεια της Μυτιλήνης. Ψαράδες κι αριστεροί οι παλιοί. Η Μάρω η Μπουρνού υποψήφια βουλευτίνα του ΚΚΕ. Ο Μήτσος, ο Στρατής, η Μαρία και δεν θυμάμαι πόσοι ακόμα που τους ήξερα την εποχή εκείνη.
 

Earion

Moderator
Staff member
Το Ξυδούς είναι τυπική περίπτωση οικογενειακού επωνύμου που προέρχεται από μητρικό όνομα (μητρωνυμικό). Δηλαδή είναι ο γιος της ξυδούς, της συζύγου του ξυδά, του παραγωγού ή/και πωλητή ξιδιού (με τη νέα ορθογραφία). Δεν είναι σε πτώση ονομαστική, είναι σε γενική (της Τάδε), με υπονοοούμενο το: ο γιος της ... Άρα παραμένει άκλιτο.

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει αφότου έδωσα εκείνη την απάντηση. Ήταν η θέση που επέλεξα όταν πρωτοβρέθηκα μπροστά στο ερώτημα. Τώρα, με την ωριμότητα (θέλω να πιστεύω) που δίνει ο χρόνος, έχω αλλάξει. Βρίσκω την άρνησή μου εκείνου του καιρού ανεπίτρεπτα φορμαλιστική.
Το ουσιώδες σε αυτή την κατηγορία των ονομάτων κατά τη γνώμη μου είναι η θεμελιώδης αντίθεση στην κλίση των ουσιαστικών:
τα μεν αρσενικά έχουν ονομαστική που λήγει σε σίγμα και γενική άσιγμη (ο πατέρας-του πατέρα, ο καιρός-του καιρού, ο λεκές-του λεκέ)
τα δε θηλυκά, το αντίστροφο, έχουν ονομαστική άσιγμη και γενική με σίγμα (η χαρά-της χαράς, η τιμή-της τιμής), με εξαίρεση τα αρχαιόκλιτα που κλίνονται σαν αρσενικά (η οδός-της οδού).
Έτσι προσλαμβάνει το ενεργό γλωσσικό αισθητήριο και τα οικογενειακά ονόματα που συζητάμε. Γι' αυτό η Ξυδού-της Ξυδούς, η Μπουρνού-της Μπουρνούς (θηλυκά), ενώ ο Ξυδούς-του Ξυδού, ο Μπουρνούς-του Μπουρνού (αρσενικά). Για τον ίδιο λόγο ο Καμπούρογλους-του Καμπούρογλου.
(Και φυσικά για τον ίδιο λόγο ο Μαριάς-του Μαριά, ο Κουφοντίνας-του Κουφοντίνα).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Έτσι προσλαμβάνει το ενεργό γλωσσικό αισθητήριο και τα οικογενειακά ονόματα που συζητάμε. Γι' αυτό η Ξυδού-της Ξυδούς, η Μπουρνού-της Μπουρνούς (θηλυκά) [...].
Εδώ πολύς κόσμος θα πάει να βάλει το -ς στη γενική των θηλυκών επωνύμων ακόμη κι εκεί που το επώνυμο ουδόλως δύσκολο κλιτικά είναι — κι έτσι έχουμε λ.χ. «της Βουγιουκλάκης».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπουρνού τι σημαίνει όμως; Κάποια τουρκική λέξη δεν είναι (π.χ. Καραμπουρνού);
 
Burnu είναι πτώση (είτε αιτιατική, είτε, ας πούμε, κτητική όπως στην περίπτωση του Καραμπουρνού) του burun, μύτη (καρά μπουρνού = μύτη της ξηράς, μιας και kara είναι και η ξηρά). Αναρωτήθηκα κι εγώ αλλά δεν μπόρεσα να φανταστώ καν πώς προκύπτει κάποιο θηλυκό παρατσούκλι Μπουρνού.
Μήπως κάποιος πρωινός τύπος είχε το παρατσούκλι πουρνός > μπουρνός και η κόρη του, ξερωγώ, ήταν η Μπουρνού; Ακούγεται αστείο αλλά ίσως είναι μια ιδέα.
 
Top