Γεωργίου Χοιροβοσκού "Ορθογραφία κατά στοιχείον"

skapeti

New member
Νομίζω ότι αυτά είναι συλλογές με αποσπάσματα από διάφορους συγγραφείς (φαίνεται το όνομα του εκάστοτε συγγραφέα στις κεφαλίδες των σελίδων). Ο πρώτος σύνδεσμος, π.χ., αν γυρίσεις δύο σελίδες πιο πίσω από εκεί που κατευθύνει, λέει ότι είναι «Από φωνής Γεωργίου του Χοιροβοσκού, Βυζαντίου (Βυζαντινού) γραμματικού και οικουμενικού διδασκάλου...». Ο δεύτερος σύνδεσμος ανοίγει σε αποσπάσματα της Ιλιάδας.
 
Και τα δύο κείμενα είναι σχολικά βοηθήματα της βυζαντινής εποχής. Το πρώτο Ορθογραφία κατά στοιχεία του Γεωργίου Χοιροβοσκού (βλ. γι’ αυτόν στη Βικιπαίδεια που σε παρέπεμψε πιο πάνω ο Δόκτορας), το δεύτερο Ανωνύμου, Ομήρου επιμερισμοί κατ’ αλφάβητον, δηλαδή τ ε χ ν ο λ ο γ ί α (ποιος θυμάται την Τεχνολογία που κάναμε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο;) και ετυμολογία των λέξεων του Ομήρου.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις κύριοι. Αυτό που με συναρπάζει είναι το βιβλίο στο google, του Χοιροβοσκού, και συγκεκριμένα ένα λήμμα του.

gvbhjnk.PNG

Ο βαθυρείτης, τον οποίο δεν εξηγεί τι σημαίνει ακριβώς, από ό,τι καταλαβαίνω λέει ότι όλα όσα έχουν να κάνουν με το ρέειν γράφονται με ει, και φαίνεται ότι ο βαθυρείτης είναι αυτός που ρέει βαθιά... Αλλά να είναι ένας ποταμός βαθύς που ρέει... ο βαθυρείτης... ή μια βαθιά χαράδρα με ένα ρυάκι στο τέρμα πάτο να είναι... ο βαθυρείτης; Τέτοια πράγματα με απασχολούν...

Επίσης, άμα η κατάληξη -ρειτης που έχει να κάνει με το ρέειν γράφεται με ''ει'', τότε ο σωρείτης, που δεν έχει να κάνει με το ρέειν, γιατί να γράφεται με ει;

Και είναι πολλά ακόμα που θα αποκαλύψω σιγά σιγά

Ευχαριστώ

*πόσο αξιόπιστα θεωρούνται αυτά που λέει;
 
Εδώ, από το λεξικό Liddell-Scott-Jones, βλέπεις ότι ο σωρείτης προήλθε από τη λέξη σωρεία, όπου μάλλον το -ει- πρέπει να επηρέασε τη γραφή της παράγωγης λέξης, διότι βλέπουμε ότι υπάρχουν και οι συχνοί τύποι σωρίτης και σωριτικός.


xy0qTnf.png
 
Back
Top