Αγγλοελληνικό λεξικό ιδιωτισμών

Akis1

New member
Καλησπέρα! Θέλω να ρωτήσω μήπως ξέρει κανείς αν είναι καλό το English-Greek Dictionary of English Idioms του Κωνσταντίνου Γρίβα (μπορείτε να το δείτε εδώ: https://www.protoporia.gr/an-english-greek-dictionary-of-english-idioms-p-82854.html). Θα ήθελα, επίσης, να μου πείτε ποιο θεωρείτε το καλύτερο αγγλικό λεξικό ιδιωτισμών (και γι' αγγλικά και γι' αμερικάνικα). Ευχαριστώ!
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι πολύ παλιό πια το λεξικό του Γρίβα. Δεν είναι κακό, πάντως. Θα έλεγα να βρεις και αυτό εδώ, που είναι πιο πρόσφατο, και να κάνεις σύγκριση.

Τώρα δεν χρησιμοποιώ παρά ελάχιστα έντυπα λεξικά. Προτιμώ τα διαδικτυακά λεξικά, π.χ.:

και, από τα μαθητικά, αυτά εδώ:

Ένα από τα έντυπα λεξικά ιδιωματισμών που λάτρευα ήταν αυτό εδώ:

Ήταν πάντως για προχωρημένους. Δεν ξέρω ποια είναι τα καλύτερα έντυπα λεξικά σήμερα, αλλά εξαρτάται επίσης από το επίπεδο του χρήστη και τις ειδικότερες ανάγκες του.
 

Akis1

New member
Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις και για τα ηλεκτρονικά λεξικά! Πολύ χρήσιμα. Έχεις απόλυτο δίκιο που λες για το επίπεδο και τις ανάγκες τού χρήστη. Εγώ ασχολούμαι κατά βάση με παλιότερα κείμενα, πριν απ' το 1950-60, οπότε δε μ' ενδιαφέρει και τόσο πολύ να περιέχει φράσεις των τελευταίων χρονών, αλλά να έχει όσο γίνεται περισσότερες παλιές, με σωστές, καλές εξηγήσεις κτλ.

Το λεξικό τού Μπέτση δε νομίζω να το βρω κάπου χωρίς να το παραγγείλω, θα πρέπει να ψάχνω για κάποιον καιρό. Κι ούτε βρίσκω πουθενά πόσες σελίδες είναι, για να πάρω έστω μια μυρωδιά. Απ' τα δύο αυτά (Μπέτση-Γρίβα) εσύ ποιο θα πρότεινες; Σ' εμπιστεύομαι. Αν, επίσης, σε βοηθάει για να μου απαντήσεις, ασχολούμαι κυρίως με λογοτεχνικά κείμενα, και αγγλικά και αμερικάνικα, παλιά όπως είπα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ο Γρίβας κτγμ είναι ποιοτικός για τις εκφράσεις που λημματογραφεί. Όμως δεν έχω δει του Μπέτση.
 

Akis1

New member
Ευχαριστώ πολύ! Μήπως θα μπορούσες κιόλας να μου πεις αν το βρίσκεις επαρκές;
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο Public περιγράφει και τα δύο λεξικά ως κατηργημένη έκδοση, οπότε, αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε κάποιο, παίρνεις όποιο καταφέρεις να βρεις από οπουδήποτε το βρεις.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε ένα ψάξιμο που είχα κάνει πριν, το είχα δει αλλά δεν το ανέφερα καν (παρότι έχει το πλεονέκτημα να είναι αρκετά νεότερο και με καλή περιγραφή). Δεν το ανέφερα επειδή με ενόχλησε ο συνδυασμός σλανγκ με ιδιωματισμούς, δυο πράγματα εντελώς διαφορετικά. Και φυσικά δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο είναι σε βάρος του άλλου. Από περιέργεια, πάντως, το παράγγειλα για τον εαυτό μου και, αν κυκλοφορεί και κάνεις υπομονή, θα σου πω τη γνώμη μου σύντομα.
 

Akis1

New member
Ναι, έχεις δίκιο σ' αυτό. Δεν το σκέφτηκα - μάλλον επειδή έχω μια αδυναμία στην αργκό, και με βόλεψε ο συνδυασμός (γιατί κιόλας λεξικό τής αργκό δε θ' αγόραζα. Εκεί πάντα ψάχνω στο ίντερνετ).

Θα την περιμένω τη γνώμη σου! Είχα ψηθεί να πάρω ένα τέτοιο λεξικό, αλλ' ας περιμένω καλύτερα να μου πεις εσύ. Ευχαριστώ!
 

nickel

Administrator
Staff member
Το βιβλίο έχει φτάσει στο γραφείο μου και φαίνεται ενδιαφέρον με μια πρώτη ματιά. Αξίζει τώρα να κάνω μια σύγκριση των δύο βιβλίων, πιάνοντας, ας πούμε, ιδιωματισμούς που έχουμε μαζέψει σε αυτό το νήμα ή και αντιπαραβάλλοντας συγκεκριμένα ρήματα που δημιουργούν προβλήματα με τα πολλά περιφραστικά ρήματα (το ρεκόρ το έχει το set, όπου το λεξικό του Γρίβα σαφώς πλεονεκτεί). Από αύριο...
 

Akis1

New member
Πολύ χαίρομαι! Περιμένω εναγωνίως την ετυμηγορία! Πολύ χρήσιμο, επίσης, το νήμα αυτό. Ευχαριστώ!
 
Top