Ο θάνατος του εμποράκου;
Ας πιάσουμε αυτό το θέμα (που μπορεί και να εξελιχτεί σε δικό του νήμα), αρχίζοντας από την τοποθέτηση του Άζι και με επικουρικά τσιτάτα από μια προσωπική αλληλογραφία και αποσπάσματα από σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη (12 παρά 15, Βήμα ΦΜ) του προέδρου των φαρμακοποιών κ. Λουράντου.
Πρώτα, δύο χαρακτηριστικά που άκουσα από τον Λουράντο στη συνέντευξή του (δεν άκουγα με απόλυτη προσοχή, θα υπάρχουν κι άλλα καλά):
(1) Αν πάνε τα μησυφα στα σ/μ, θα πάει η ασπιρίνη στα 6 ευρώ.
(2) Αν ανοίξει φαρμακείο ένας μη φαρμακοποιός, θα πιέζει τον υπάλληλο φαρμακοποιό να προωθεί είδη από τα οποία βγάζει περισσότερο κέρδος.
Μα αν πάει η ασπιρίνη στα 6 ευρώ στα Σ/Μ, προφανώς ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει από τα φαρμακεία, ενώ προφανώς όταν ο επιχειρηματίας είναι φαρμακοποιός θα πουλάει με ζημία....
Προσθέτω εδώ ένα τσιτάτο από γνωστό μου, μικροεπαγγελματία, σε συζήτησή μας:
Εμένα ας πούμε αυτό το μέτρο μπορεί να με κλείσει τελείως. Θα δείξει. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το εξωτερικό έλλειμμα, γιατί τα μεγάλα καταστήματα που επωφελούνται από τέτοιου είδους απελευθερώσεις έχουν κατά κανόνα εισαγόμενα προϊόντα και ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες = διπλή έξοδος χρήματος.
Η απάντησή μου: Γιατί; Γιατί θα σε κλείσει τελείως; Πού και πώς ανταγωνίζεσαι το μεγάλο κατάστημα την υπόλοιπη εβδομάδα; Να πω ότι το συγκριτικό σου πλεονέκτημα είναι ότι ήδη ανοίγεις την Κυριακή, να το συζητήσω. Και εδώ που τα λέμε, γιατί δεν έχουμε ανταγωνιστικά δικά μας προϊόντα και ανταγωνιστικές δικές μας εταιρείες;
Και τελειώνω με τις ανησυχίες του Άζι.
1) «Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή». Κι εγώ έχω δουλέψει Πάσχα και Πρωτοχρονιά, αλλά λόγω της φύσης της δουλειάς μου από την οποία πληρώνομαι ή πληρωνόμουν άμεσα. Κι επειδή το κάνω εγώ, δεν σημαίνει πως θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ουτοπικό μεν, αλλά θα ήθελα και οι μεταφραστές να έχουν σαββατοκύριακα και αργίες, όχι να τα χάσουν οι άλλοι!
Με τι μισθό και εργασιακές συνθήκες θα δουλεύουν οι υπάλληλοι τις Κυριακές; Θολό το τοπίο. Και τι τσουνάμι θα ξεκινήσει αυτό; Μήπως και οι δημόσιες υπηρεσίες που λες; Οι ιδιωτικές; Οι βιομηχανίες; Τα σχολεία; Και αυτοί που θα δουλεύουν 24/7 με 200 ευρώ τον μήνα θα λογίζονται ως εργαζόμενοι που ζουν τη ζωή τους ή ως άνεργοι; Και οι μητέρες τι θα κάνουν; Οι οικογένειες θα υπάρχουν; Και μη μου πείτε δα ότι δεν προλαβαίνετε να κάνετε τα ψώνια σας 6 μέρες και περιμένετε την Κυριακή για να τα κάνετε! Ας μας δώσουν και αυξήσεις τότε για να τα ξοδεύουμε τις Κυριακές... :)
Πουθενά στην ΕΕ δεν εργάζονται οι άνθρωποι 24/7. Στη Γερμανία, μάλιστα, οι μεταφραστές έχουν από τις καλύτερες αμοιβές στην ΕΕ (αλλά ίσως έχουν θωρακίσει και καλύτερα το επάγγελμά τους). Οι σοβαρές βιομηχανίες ναι, πρέπει να δουλεύουν 24/7 --και το κάνουν, άλλωστε, και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να έχουν σχολάζοντα εξοπλισμό.
Επίσης, κάποιες (πολλές) δημόσιες υπηρεσίες δουλεύουν Σ/Κ ή/και 24/7 από παλιά: οι συγκοινωνίες, η αστυνομία, τα νοσοκομεία, ο στρατός, τα κεντρικά ταχυδρομεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες περίφρακτες παραλίες, τα γυμναστήρια. Πώς λύνουν εκεί το μισθολογικό θέμα και τα ωράρια; Δεν καταλαβαίνω γιατί να μη δουλεύουν π.χ. τα ΚΕΠ, οι τράπεζες (χμμμφ!), οι εφορίες και οι πολεοδομίες με ευρύτερο ωράριο.
Το ύψος των μισθών, και κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, εξαρτάται από το ΑΕΠ που παράγουμε. Αν παράγουμε περισσότερο και το κατανέμουμε δικαιότερα, θα μοιράζεται σε περισσότερους και θα είναι περισσότερο.
Και ναι, για κάποιους που δουλεύουν όλη την υπόλοιπη εβδομάδα μπορεί να χρειάζονται να πάνε σε δημόσιες υπηρεσίες ή να ψωνίσουν το απόγευμα ή και την Κυριακή. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι υποχρεωτικό· τη δυνατότητα πρέπει να έχουμε.