nevergrown
New member
Από την αγγλική βίκι :
A coulis (pronounced /kuːˈliː/, "koo-LEE") (French, from Old French couleis, from Vulgar Latin cōlāticus, from Latin cōlātus, past participle of cōlāre, to strain) is a form of thick sauce made from puréed and strained vegetables or fruits.
Στην γαλλική βίκι :
Un coulis est un suc obtenu après avoir écrasé un aliment dans un tamis. Il sert généralement de sauce.
Exemples: (εκτός από λαχανικά γίνεται και με πουρέ από φρούτα)
coulis de tomate, autre nom de la sauce tomate...
coulis de fruits rouges (cassis, groseilles...) en accompagnement d'un dessert tel le flan blanc, la panna cotta.
Βουαλά ένα κουλί αρωματικών φυτών http://magires.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html
Άνηθος
Μαϊντανός
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Λίγο πράσο ( μόνο τα πράσινα φίλα)
Σπανάκι
Σοτάρουμε όλα τα υλικά σε λίγο βουτυράκι, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν... Προσθέτουμε λίγο νερό, και αφού κρίνουμε ότι είναι όλα τα υλικά βρασμένα, τότε τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Πρέπει να έχει τη μορφή παχιάς κρέμας, γι αυτό στο νερό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Πόσο μαγικά όμορφα μπλέκονται οι γλώσσες!η σημασία μάς ήρθε από την αγγλική και της φορέσαμε τη γαλλική φορεσιά του φορμά αντί την παλιότερη ιταλική φόρμα