metafrasi banner

polygraph, lie detector = ανιχνευτής ψεύδους

nickel

Administrator
Staff member
Η συσκευή ανίχνευσης των ψευδών είναι γνωστή σαν «ανιχνευτής του ψεύδους» (θα αποτελούσε μάλλον πρωτολογισμό ο ψευδανιχνευτής), που αποδίδει το ανεπίσημο αγγλικό lie detector. Ο επίσημος αγγλικός όρος είναι polygraph, που η απόδοσή του παραμένει προβληματική στα ελληνικά.
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygraph

Τα λεξικά έχουν δύο λέξεις με διαφορετικό τονισμό: ο πολύγραφος, ουσιαστικό που περιγράφει το μηχάνημα παραγωγής αντιγράφων με τη χρήση μεμβράνης (στα αγγλικά, duplicator· παλιότερα λεγόταν και polygraph) και ο πολυγράφος, επίθετο που περιγράφει συγγραφείς. (Ο υπερθετικός, πολυγραφότατος, ταιριάζει και σε όσους έχουν πάνω από 10.000 μηνύματα σε φόρουμ.)

Στα ελληνικά βρίσκουμε απόδοση του polygraph σε πολύγραφο ή πολυγράφο (ευρήματα: ψεύδους + πολύγραφος, πολυγράφος). Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα περισσότερα ευρήματα είναι προπαροξύτονα, μάλλον λόγω επίδρασης από το ήδη υπάρχον ουσιαστικό, αν και ακριβέστερο θα ήταν το ουσιαστικό ο πολυγράφος (όπως καρδιογράφος). Βρήκα και μια ενδιαφέρουσα εργασία για τον πολυγράφο εδώ:
www.greeklaws.com/pubs/uploads/1269.pdf

Απόσπασμα:

Η εν λόγω συσκευή βελτιώθηκε από μεταγενέστερους ερευνητές (Benussi 1914, Marston 1915, Burt 1921 κ.α.) και πήρε τη μορφή περίπου που διατήρησε μέχρι σήμερα από τους Larson και Keeler. Ο Larson (1921) επιχείρησε συνδυασμό του σφυγμογράφου με άλλες ανάλογες συσκευές όπως ο πνευμογράφος, και δημιούργησε μια σύνθετη συσκευή, την οποία ονόμασε «καρδιοπνευμονοψυχογράφο». Οι αστυνομικοί που τη χρησιμοποίησαν ύστερα στην ανάκριση, της έδωσαν το κοινό όνομα «ανιχνευτής του ψεύδους» (Lie detector, détecteur des mensonges, Lügen detektor).
O Larson δοκίμασε την αποτελεσματικότητα της συσκευής του σε εκατοντάδες περιπτώσεις στην αστυνομική διεύθυνση του Berkeley και αλλού. Τη συσκευή τελειοποίησε ο Leonard Keeler, εργαζόμενος στο Εργαστήριο Επιστημονικής Ανίχνευσης του Εγκλήματος του Πανεπιστημίου Northwestern (1925), ο οποίος της έδωσε και το όνομα «πολυγράφος» λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών εγγραφών διαφόρων βιολογικών αντιδράσεων (συνήθως αναφέρεται ως «Πολυγράφος του Keeler», Keeler Polygraph – 1949).
 
Θα μπορούσε να είναι και πολυγραφικός ανιχνευτής (ψεύδους) ή πολυγραφικός καταγραφέας ή πολυκαταγραφέας, μόνο και μόνο για να διαχωρίζεται η συγκεκριμένη συσκευή από άλλες μεθόδους ανίχνευσης (όχι ότι υπάρχει καμμιά μέθοδος που λειτουργεί, αλλά υπάρχουν χάπια, οροί και διάφορες συσκευές -μερικές μόνο λογοτεχνικές).





Αντέγραψα το σχόλιο από εδώ:
http://lexilogia.gr/forum/showthrea...μονάδες-ψευδόφιλες-λέξεις&p=171701#post171701
— nickel
 
Top