metafrasi banner

Το closely δεν είναι μόνο "στενά"

nickel

Administrator
Staff member
Στα αγγλοελληνικά λεξικά θα δούμε το στενά στις αποδόσεις για το closely. Π.χ. στη Magenta έχει και δύο παραδείγματα:
closely connected στενά συνδεδεμένος § closely interwoven στενά συνυφασμένος

Αλλά το «ακολουθούν στενά» με ενοχλεί και αναρωτιέμαι γιατί.

Π.χ.
  • ...αυτοί που ακολουθούν στενά τη μεσογειακή δίαιτα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής...
    Προτιμώ: ακολουθούν πιστά
  • φασιονίστα. Ο όρος που περιγράφει εκείνους που ακολουθούν στενά τη μόδα και τις τάσεις της.
    Προτιμώ: ακολουθούν πιστά / τυφλά / κατά πόδας
  • Η Lady Gaga κυριαρχεί διεκδικώντας βραβεία σε έξι κατηγορίες ενώ οι Katy Perry και Bruno Mars την ακολουθούν στενά με τέσσερις υποψηφιότητες.
    Προτιμώ: ακολουθούν από κοντά
Πείτε με γκρινιάρη. Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν είναι λάθος, αφού έχουμε στενή παρακολούθηση (close observation) και στενό μαρκάρισμα (close marking). Είναι το ίδιο; Λέει γι' αυτό το στενός το ΛΚΝ: «που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κινήσεων, ανεξαρτησίας, ελευθερίας: Στενή παρακολούθηση / πολιορκία / επικοινωνία. Στενό μαρκάρισμα». Γιά πείτε καμιά γνώμη: Εσάς ποια στενά σας ενοχλούν; (Και μη μου πείτε «τα στενά παντελόνια».)
 
Πάρα πολλά "στενά" ενοχλούν. Αλλά εκείνο που συναντάω συχνότερα είναι όντως το "παρακολουθώ στενά", το οποίο μου ανάβει κάποια ευαίσθητα λαμπάκια. Το άλλο που έχω συναντήσει αρκετά συχνά, και που μου τη δίνει εξίσου, είναι το εντελώς συναφές close attention. Στις δύο αυτές - αρκετά κοινές - περιπτώσεις η στενότητα με στενεύει υπερβολικά.
 
Όλα τα στενάχωρα. Χώροι,άνθρωποι,προοπτικές. Ως άνθρωπος του βουνού ακολουθώ τους ανοιχτούς χώρους και τους ανοιχτούς ορίζοντες. Αφ' υψηλού και με κόπο.
 
Top