Μετοχές παθητικής Ενεστώτα!

AgapiE

New member
Καλησπέρα σε όλους! 'Εχω μία απορία σχετικά με κάποιους τύπους μετοχών. Αναρωτιέμαι πώς γίνεται η μετάβαση από ρήματα όπως το "μαζεύω" στο "μαζεμένος/η/ο", το "ανεβαίνω" στο "ανεβασμένος/η/ο" ή από το "καίγεται" στο "καμμένος/η/ο", για παράδειγμα. Γενικώς, δεν καταλαβαίνω πλήρως τις μεταβάσεις από την παθητική φωνή των ρημάτων στις μετοχές γιατί φαίνεται να υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για τις οποίες δεν έχω βρει κάποια εξήγηση ή κάποιο συγκεκριμένο κανόνα.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις! :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το μαζεύω προέρχεται από το ὁμαδεύω, το οποίο δεν είχε μέση φωνή. Για να δεις τον μηχανισμό, ωστόσο, που σε ενδιαφέρει, ας δούμε το μαγεύω: η μετοχή παθητικού παρακειμένου ήταν μεμαγευμένος, που έδωσε το μαγεμένος (με εξάλειψη του χρονικού αναδιπλασιασμού).

Το ανεβάζω προέρχεται από το ἀναβιβάζω, του οποίου η μετοχή παθητικού παρακειμένου ήταν ἀναβεβιβασμένος, που έδωσε το ανεβασμένος κι εδώ με εξάλειψη του χρονικού αναδιπλασιασμού και με την τροπή αναβι- σε ανε-.

Για το καμένος, βλ. https://www.lexilogia.gr/threads/καμένος-ή-καμμένος.11144/

Και, σημαντικό: Δεν πρόκειται για μετοχές παθητικού ενεστώτα (εκείνες θα ήταν μαζευόμενος, ανεβαζόμενος/αναβιβαζόμενος και καιόμενος), αλλά παθητικού παρακειμένου.
Δηλαδή, μππ = καμένος (έχει καεί· παρακείμενος) — ενώ μπε = καιόμενος (καίγεται τώρα· ενεστώτας).
 
Top