Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Θεοφάνια

nickel

Administrator
Staff member
Επειδή, με το που μπήκα στα Νέα, έπεσα πάνω στο παλιό Θεοφάνεια, ας θυμηθούμε:

Πλαίσιο στο ΛΝΕΓ:

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Η εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Εκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Χριστού και τής φανέρωσης του Θεού, Θεοφάνια (τα) ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Απόλλωνος το άγαλμά του. Η γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας του επιθ. θεοφανής: θεοφανής — θεοφάνεια, όπως διαφανήςδιαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Επιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής.

Λήμμα στο ΛΚΝ:

Θεοφάνια τα [θeofánia] O40 : η γιορτή της βάφτισης του Χριστού, τα Φώτα. [λόγ. < ελνστ. ἡ Θεοφάνεια (γιορτή της γέννησης και της βάφτισης του Χριστού, κατά το παλιότερο ἡ Ἐπιφάνεια) > μσν. τα Θεοφάνια (γιορτή της βάφτισης του Χριστού), με αλλαγή γένους και αριθμού αναλ. προς το η Χριστού γέννα > τα Χριστούγεννα (πρβ. αρχ. τά Θεοφάνια ‘γιορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν αγάλματα θεών’)]
 

nickel

Administrator
Staff member
Χρόνια πολλά, καλή φώτιση και καλή διόρθωση!


Θεοφάνεια.jpg
 

nickel

Administrator
Staff member
Θαύμα, θαύμα. Μου έμεινε μόνο η απορία για εκείνα τα *Φωτά. Μα πού τα λένε έτσι;

Θεοφάνια.png
 
Και στον ενικό, άμα το δει κανείς, μοιάζει πιο εύλογο το Θεοφάνιο από το Θεοφάνειο· το τελευταίο παραπέμπει σε ίδρυμα κάποιου Θεοφάνη.
 
Top