View Full Version : Daniel Mendelsohn on C. P. Cavafy
agezerlis
01-11-2008, 11:01 PM
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε μόλις τώρα στο New York Review of Books:
'As Good as Great Poetry Gets' (http://www.nybooks.com/articles/22053)
Για όσους δεν τον έχουν ξανασυναντήσει, ας αναφέρω ότι ο Daniel Mendelsohn (http://www.danielmendelsohn.com/) είναι κριτικός (με σπουδές πάνω στην Αρχαία Γραμματεία). Έχει μεταφράσει στα Αγγλικά τα Άπαντα του Καβάφη, έκδοση που προβλέπεται να κυκλοφορήσει το 2009 (http://www.amazon.com/C-P-Cavafy-Unfinished-Poems/dp/0307265463).
Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε η συλλογή δοκιμίων του με τίτλο How Beautiful It Is And How Easily It Can Be Broken (http://www.amazon.com/How-Beautiful-Easily-Can-Broken/dp/0061456438/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1225572866&sr=8-1).
agezerlis
28-11-2008, 07:50 AM
Πόντκαστ πάνω στο ίδιο θέμα από τον Mendelsohn:
Daniel Mendelsohn on Constantine Cavafy (http://www.nybooks.com/podcasts/)
Tapioco
28-11-2008, 09:50 AM
Γιατί Constantine Cavafy, ρε παιδιά;
Το Konstantinos Kavafis (ή έστω Kostas) δεν κάνει τη δουλειά του;
Φαντάζεστε να ακούσουμε καμιά μέρα το CNN να μιλάει για τον "Constantine Caramanly"?
Alexandra
28-11-2008, 09:52 AM
Δεν ξέρω την απάντηση, αλλά μαντεύω ότι έτσι έγραφε ο ίδιος ο Καβάφης το όνομά του -- δεδομένου ότι ζούσε στην Αλεξάνδρεια και για ένα διάστημα στο Λίβερπουλ.
Και η επιβεβαίωση:
http://img242.imageshack.us/img242/8850/cavafypo5.png (http://img242.imageshack.us/img242/8850/cavafypo5.th.png)
Από το Official Website of the Cavafy Archive. (http://www.cavafy.com/index.asp)
Tapioco
28-11-2008, 10:39 AM
Ευχαριστώ Αλεξάνδρα. Δεν ήξερα ότι ο Καβάφης υπέγραφε έτσι.
Είχα φανταστεί ότι κάποιος λόγος θα υπήρχε, αλλά μ' αυτό τον τρόπο δεν γίνεται μπέρδεμα ταυτοπροσωπίας;
Alexandra
28-11-2008, 10:42 AM
Αν ο Καβάφης είναι παγκοσμίως γνωστός ως Cavafy, και έτσι γράφεται στις εγκυκλοπαίδειες, υποθέτω ότι δεν μπερδεύονται οι ξένοι. Αν μπερδεύονται οι Έλληνες; Ελπίζω όχι.
Tapioco
28-11-2008, 11:11 AM
Τώρα το είδα! :o
Ήμουν κολλημένος στην ιταλική προσέγγιση του Καβάφη.
http://it.wikipedia.org/wiki/Kostantinos_Kavafis
Ο σημαντικότερος μεταφραστής του στα ιταλικά, ο Pontani, πάντα ως Kavafis τον αναφέρει.
Επίσης, η επίσημη ιστοσελίδα είναι:
http://www.kavafis.gr/
nickel
28-11-2008, 02:20 PM
Ενδιαφέρον έχει πάντα με τα ονόματα (αλλά και πολλούς όρους) να βλέπει κανείς πώς γράφονται σε διάφορες γλώσσες. Η Wikipedia, που εμπλουτίζεται συνεχώς και στις μη αγγλικές σελίδες της, δίνει συνήθως μια καλή εικόνα του φάσματος. Π.χ.
Γερμανικά: http://de.wikipedia.org/wiki/Konstantinos_Kavafis
Ιταλικά: http://it.wikipedia.org/wiki/Kostantinos_Kavafis
Γαλλικά: http://fr.wikipedia.org/wiki/Constantin_Cavafy
Εσπεράντο: http://eo.wikipedia.org/wiki/Constantin_Cavafy
Λατινικά: http://la.wikipedia.org/wiki/Constantinus_Cabaphes
Powered by vBulletin® Version 4.1.10 Copyright © 2012 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.