View Full Version : Internet browser
Ambrose
29-08-2008, 10:27 AM
Μόλις εγκατέστησα τον Opera. Πολύ μ' αρέσει και η εμφάνιση και η λειτουργικότητα. Θα κάνω δημοσκόπηση.
Katerina_A
29-08-2008, 10:33 AM
Τι δεν σου άρεσε στο Μοτζίλα; Ή δεν το έχεις χρησιμοποιήσει;
Ambrose
29-08-2008, 10:39 AM
Τι δεν σου άρεσε στο Μοτζίλα; Ή δεν το έχεις χρησιμοποιήσει;
Αυτόν χρησιμοποιούσα, αλλά είναι πολύ προβληματικός. Εγκατέστησα πριν από λίγες ημέρες τον Firefox 3 και μου έσπασε τα νεύρα. Έχει πάρα πολλά μπαγκς.Και ο προηγούμενος είχε (ειδικά με γιαχού μέηλ κλπ μου κράσαρε συνέχεια), αλλά μου άρεσε.
Ο Όπερα μου φαίνεται μέχρι στιγμής κορυφαίος. Έχει και φοβερό ντηζάιν. Ίδωμεν...
zephyrous
29-08-2008, 10:42 AM
Αν και χρησιμοποιώ από την αρχική του έκδοση τον Firefox, εδώ και ένα εξάμηνο χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά τον Opera. Πιο ελαφρύς, χωρίς κραυγαλέα σφάλματα στον κώδικα και πολύ γρήγορος. Δοκιμάστε τον!
Ένας φανατικός υποστηρικτής του... Firefox
Katerina_A
29-08-2008, 11:19 AM
Εγώ πάντως την έκδοση 3 του Μοτζίλα την αποφεύγω. Δεν πα να με ειδοποιεί και να με ξαναειδοποιεί για τη νέα έκδοση και να μου επαινεί τα καλά της; Δεν τσιμπάω. Μια χαρά είμαι και με την προηγούμενη έκδοση.
Όσο για τον όπερα, μπορεί να τον δοκιμάσω κι αυτόν κάποια στιγμή. Αλλά όχι ακόμα.
nickel
29-08-2008, 12:55 PM
Καλά, θα τα πούμε.
Ένας άνθρωπος που δουλεύει μια χαρά με τον Firefox 3, αλλά είναι διατεθειμένος να κάνει το πειραματόζωο για τους φίλους του.
YiannisMark
29-08-2008, 01:21 PM
Εγώ, πάντως, δεν τον χωνεύω τον FF 3.x, επιμένω στην έκδοση 2.16 του Firefox.
Ο Όπερα είναι πολύ καλός, αλλά:
-δεν αλλάζω με τίποτα το σταθερό πλαίσιο της Αναζήτησης του FF,
-o FF έχει διαδοθεί πολύ, άρα πολλά περισσότερα σάιτ φτιάχνονται με τρόπο ώστε να μην έχουν πρόβλημα στον FF.
-o Όπερα τρώει περισσότερη μνήμη από ό,τι ο FF.
-με έχει σώσει το Foxmarks Bookmark Synchronizer (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2410) για να μην χρειάζεται να παίρνω μπακάπ τα "αγαπημένα" και να έχω διαρκώς ενημερωμένα όλα τα μηχανήματα.
Ambrose
29-08-2008, 01:25 PM
Ο λόγος που τον άλλαξε τον Firefox είναι ότι με το που τον εγκατέστησα άρχισε να μου βγάζει σφάλματα σύνδεσης, DNS errors και τέτοια. Τσέκαρα τη γραμμή μου και μου είπαν ότι δεν είχε πρόβλημα...
Alexandra
29-08-2008, 01:57 PM
-με έχει σώσει το Foxmarks Bookmark Synchronizer (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2410) για να μην χρειάζεται να παίρνω μπακάπ τα "αγαπημένα" και να έχω διαρκώς ενημερωμένα όλα τα μηχανήματα.
Με σώζεις!
Ambrose
29-08-2008, 02:07 PM
Με σώζεις!
Αυτό το feature το έχει και ο Όπερα, πάντως (διαφήμιση που του ρίχνω κι ακόμα δεν τον εγνώρισα...)
Porkcastle
29-08-2008, 03:57 PM
Safari κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο...
Ambrose
29-08-2008, 03:58 PM
Έπρεπε να είχα βάλει και τον Σαφάρι στο poll.
Katerina_A
29-08-2008, 04:06 PM
Τι μαθαίνει κανείς...
Υπάρχει και φυλλομετρητής με το όνομα Σαφάρι. Ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας...
Palavra
29-08-2008, 04:10 PM
Γήρας; Ποιο γήρας; Αφού μαζί φοιτήσαμε κι εγώ είμαι μόλις 24! :D
Ο Σαφάρι δεν παίζει μόνο σε Μακ, ή δεν τα έχω καταλάβει καλά;
Α, και κατέβασα από κεκτημένη ταχύτητα το 3 της Αλεπούς της Φωτιάς (τόσες ειδοποιήσεις, μου πήρε τα μυαλά!) Προς το παρόν κανένα πρόβλημα.
Katerina_A
29-08-2008, 04:17 PM
Καλά, κι εγώ γεννήθηκα το '91.
Porkcastle
29-08-2008, 04:25 PM
Τελευταία κυκλοφόρησε και έκδοση Safari for Windows (μάλλον λόγω του iPhone, το οποίο -φυσικά- έχει κι αυτό Safari και μπορείς να συγχρονίσεις το τηλέφωνο με τον υπολογιστή κλπ κλπ), δεν ξέρω όμως και πολλά για τις επιδόσεις του στα πισιά... στο Μακ πάντως που το χρησιμοποιώ είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχω δουλέψει.
Λίγες πληροφορίες για το θέμα εδώ (http://arstechnica.com/news.ars/post/20080324-safari-3-1-on-windows-a-true-competitor-arrives.html).
kapa18
30-08-2008, 04:21 PM
Σήμερα έβαλα τον Opera να δω τι ψάρια πιάνει και έχω να πω ότι:
+
-Πολύ εύχρηστο μενουδάκι με δεξί κλικ σε οποιαδήποτε σελίδα (δυνατότητα refresh ανά χρονικό διάστημα της επιλογής σας χωρίς να χρειάζεται add-on όπως η Αλεπού)
-Ωραία λειτουργία παρακολούθησης των λογαριασμών email (όσους κι αν έχετε, είτε web mail είτε όχι)
-Αρκετά πιο γρήγορος από την Αλεπού
-
-Η λειτουργία παρακολούθησης των email παρουσιάζει κάποιες δυσλειτουργίες. Πχ δεν μπορούσε με τίποτα να συγχρονιστεί με το mail account μου στο Yahoo, ενδεχομένως λόγω του μεγάλου όγκου email που έχω εκεί. Επίσης είναι λίγο δύσχρηστη η εναλλαγή των προβολών στα εισερχόμενα και κανα-δυο ακόμα μικρο-bugs.
-Το crash test στο web banking το πέρασε κατά το ήμισυ ενώ η Αλεπού τα βγάζει πέρα με κάθε τράπεζα που συνεργάζομαι.
Επίσης, η Αλεπού 3.0 μου έχει κάνει το νεύρο χορδή από το κόλλημα και έχω επιστρέψει πανηγυρικά στην προηγούμενη έκδοση.
Για οτιδήποτε άλλο υποπέσει στην αντίληψή μου θα σας ενημερώσω. Πάντως αισθητικά ο Opera μου αρέσει περισσότερο και νομίζω ότι έχει προοπτικές.
Aeliane
31-08-2008, 04:29 PM
Μετά από τόσους επαίνους, έβαλα και γω τον Opera. Καλά όλα, αλλά πώς μεταφέρουμε τα bookmarks από τον Firefox (για Vista);
Επιπλέον, στον Firefox το Delicious γινόταν ιδιαίτερη μπάρα εργαλείων, η οποία με εξυπηρετούσε αφάνταστα έχοντας ανοιχτά στο πλάι τα tags μου για όλα τα λεξικά. Δοκίμασα στον Opera, αλλά δεν τα κατάφερα.
Μπορεί κανείς να βοηθήσει;
Ευχαριστώ.
nickel
31-08-2008, 04:49 PM
...κι εκεί σιγά σιγά τα βάζεις το ένα μετά το άλλο...
Όχι, όχι στα κομπιούτερ. Υπάρχουν διαδικασίες ολικής μεταφοράς. Θα το κοιτάξω και θα σας πω αργότερα αν δεν προλάβει άλλος.
Ambrose
31-08-2008, 04:50 PM
Ίσως αυτό να βοηθήσει:
http://blogs.howtogeek.com/mysticgeek/2008/06/12/import-firefox-bookmarks-into-opera-95/
Alexandra
31-08-2008, 04:51 PM
Εμένα ο προβληματισμός μου είναι άλλος:
Ενώ χρησιμοποιώ πάντα τον Firefox, αναγκάζομαι μερικές φορές να πηγαίνω στον Internet Explorer, επειδή αρκετοί -και άκρως σημαντικοί- ιστότοποι που χρησιμοποιώ λειτουργούν μόνο μέσα από τον Explorer. Αν εγκαταστήσω την Opera, πόσοι ακόμα ιστότοποι θα μου παρουσιάσουν πρόβλημα και θα μου δηλώσουν ότι λειτουργούν μόνο από Firefox και Explorer, αλλά όχι από Opera;
Aeliane
31-08-2008, 05:41 PM
Ίσως αυτό να βοηθήσει:
http://blogs.howtogeek.com/mysticgeek/2008/06/12/import-firefox-bookmarks-into-opera-95/
Απίθανο! Ευχαριστώ πολύ.:)
nickel
02-09-2008, 02:19 PM
Εσείς θα δοκιμάσετε το Chrome της Γκουγκλ;
Στις 6 η ώρα GMT (9 δική μας) θα κυκλοφορήσει σήμερα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome
Katerina_A
02-09-2008, 02:33 PM
Εγώ θα ακολουθήσω την πάγια τακτική μου. Θα τον αφήσω να δοκιμαστεί αρκετά και μετά θα αποφασίσω. Για πειράματα είμαστε;
Ambrose
02-09-2008, 02:33 PM
Ναι, ο Όπερα έχει αρχίσει και με απογοητεύει (ωραίο ντηζάιν όμως).
Ambrose
05-09-2008, 10:25 PM
Λοιπόν, μόλις εγκατέστησα το Χρώμιο. Δεν μ' αρέσει. Τρέχει άψογα βέβαια, πολύ γρήγορο, εγώ δεν χρειάστηκε να κάνω ΤΙΠΟΤΑ μέχρι στιγμής, ακόμα και το plugin για τα PDF εδώ είναι, αλλά με χαλάνε 2 πολύ βασικά πράγματα:
1. το ντιζάιν (χρειάζεται επειγόντως lifting από επαγγελματίες και μάλιστα ριζικό)
2. δεν έχει εικονίδιο home που για μένα είναι το βασικότερο, καθότι σπίτι μου είναι το Google!
Πάντως, από άποψη λειτουργικότητας είναι άψογο μέχρι στιγμής (καμία σχέση με τον τελευταίο Firefox ή τα προβληματάκια του τελευταίου Όπερα).
Υ.Γ. Με φοβίζει το γεγονός ότι ο/η/το Google συλλέγει τόσα πολλά στοιχεία για τα σάιτς που επισκέπτομαι.
Zazula
08-09-2008, 02:32 PM
ΙΕ7 και δεν τον αλλάζω (τουλάχιστον όχι πριν από το final release του ΙΕ8, το οποίο ετοιμάζομαι να βάλω στο Server 2008 που τρέχω εικονικά για δοκιμές). :D
Palavra
08-09-2008, 04:24 PM
2. δεν έχει εικονίδιο home που για μένα είναι το βασικότερο, καθότι σπίτι μου είναι το Google!
Η μπάρα διευθύνσεων είναι, στην ουσία, το κεντρικό κουτάκι αναζήτησης του Γκούκλη. Μπορείς να ψάχνεις οτιδήποτε εκεί.
Κι εγώ ανησυχώ για τα στοιχεία πάντως...
Άσχετο: ωραίος ο Χρώμιος!
Porkcastle
24-02-2009, 10:46 PM
Μόλις κατέβασα το νέο Safari 4 (beta). Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό, στη Λεοπάρδαλη τρέχει σφαίρα και από εμφάνιση, σκέτο κουκλί!
Δεν ξέρω τι κάνει στα Windows, μα σύμφωνα με τα τεστ είναι κι εκεί κατά πολύ γρηγορότερο από τους άλλους browsers.
http://www.apple.com/safari/
Και όλες οι λειτουργίες του εδώ:
http://www.apple.com/safari/features.html
Zazula
19-06-2009, 08:30 AM
Όπως είπα κι εδώ (http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?p=36581#post36581), όλα καλά με τον ΙΕ8.
Όσοι από εσάς, τώρα, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι οι Safari και Firefox είναι περισσότερο ασφαλείς από τον ΙΕ, ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.macworld.com/article/139494/2009/03/macbook_pwned.html :D
Ambrose
23-07-2009, 10:23 AM
Σήμερα, έβαλα τον Opera 9.64. Παλιά με είχε απογοητέψει γιατί δεν έτρεχε το Yahoo! Mail, αλλά τώρα που διορθώθηκε, κανένα πρόβλημα. Ο Firefox με κούρασε γιατί είναι πολύ βαρύς. Τώρα μένει να δοκιμάσω και τον Safari.
Opera και Chrome (της Google) -κορυφαία και τα δύο...
SeaMonkey έχει χρησιμοποιήσει κανένας; Μου λένε ότι ειναι συμβατό με τα παντα.
Ambrose
23-07-2009, 08:18 PM
Συμβατό μπορεί να είναι. Στόκος να μην είναι...
(σαν την αλεπού καλή ώρα)
Tsialas
27-07-2009, 11:45 AM
Κατέβασα προχθές τον νέο safari.
Βελτιωμένος από τον προηγούμενο, αλλά πάλι αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα.
Κατ' αρχάς, εκ των πραγμάτων πρόκειται για φυλλομετρητή που δεν έχει φτιαχτεί για Ελληνικά, καθότι οι χρήστες Apple στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι. Υπήρχαν κυρίως στον χώρο της γραφιστικής, αλλά νομίζω πως ούτε αυτό ισχύει πλέον με τη συμβατότητα των προγραμμάτων.
Επίσης, σε κρατικές σελίδες, όπως της Biblionet και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στις φόρμες εισαγωγής στοιχείων. Οι κρατικές σελίδες είναι φτιαγμένες πάνω σε IE, τελεία και παύλα. Υποπτεύομαι ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες.
Και τέλος, μου κόλλησε σε σελίδα με pdf.
Palavra
27-07-2009, 11:58 AM
Υπήρχαν κυρίως στον χώρο της γραφιστικής, αλλά νομίζω πως ούτε αυτό ισχύει πλέον με τη συμβατότητα των προγραμμάτων.
Φίλη γραφίστρια και όλοι οι συνάδελφοι/φίλοι/γνωστοί της από πισί δε σκαμπάζουν γρυ ως επί το πλείστον :) Ισχύει ωστόσο αυτό για τα ελληνικά, γιατί δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου.
Farofylakas
27-07-2009, 12:57 PM
Έχοντας δοκιμάσει οκτώ διαφορετικούς πλοηγούς καταλήγω πως την καλύτερη πλοηγική εμπειρία την προσφέρει η πυραλώπηξ (firefox). Στην όπερα και το χρώμιο (chrome :p ) έχω συναντήσει περισσότερα σφάλματα κατά την πλοήγηση.
Πιστεύω πως είναι οι τρεις καλύτεροι πλοηγοί αυτήν την στιγμή, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Στο σαφάρι δεν μπορώ να συγχωρήσω πως τα ελληνικά url (ο δικός μου καημός) τα εμφανίζει σε punicode.. (χμ.. κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε :p ).
Farofylakas
27-07-2009, 12:58 PM
(επς, αποκτήσαμε δυνατότητα να αλλάζουμε τις αναρτήσεις; κάνω λάθος πως παλιότερα δεν το μπορούσαμε; )
Palavra
27-07-2009, 01:04 PM
Μόνο για μισή ώρα. Μετά την πάροδο του μισάωρου, ό,τι πρόλαβες, πρόλαβες.
Kassianos
27-07-2009, 07:06 PM
Κατέβασα προχθές τον νέο safari.
Κατ' αρχάς, εκ των πραγμάτων πρόκειται για φυλλομετρητή που δεν έχει φτιαχτεί για Ελληνικά, καθότι οι χρήστες Apple στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι.
Να επισημάνω εδώ μια παρανόηση: οι χρήστες προϊόντων Apple... "περίσσεψαν" τα τελευταία χρόνια. iPhone, iPod, κλπ. είναι όλα προϊόντα του Μήλου. Οι κάπως πιο προσιτές τιμές των iBook (φορητοί υπολογιστές) της εταιρίας τη βοήθησαν να κερδίσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο και στην Ελλάδα. Η εταιρία ακολουθούσε ένα μοντέλο κλειστής διανομής (κι όχι μόνο διανομής) για τα προϊόντα της, αλλά πλέον τα βρίσκεις σ' όλα τα μεγάλα ηλεκτρομάγαζα.
Αντιθέτως, αν και ο Σαφάρης (κατά το σαράφης) διατίθεται και για MS Windows, οι Έλληνες χρήστες του είναι πράγματι λιγοστοί.
Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία έκδοση του FireFox (3.5.χ) είναι αξιόπιστη και λειτουργεί απροβλημάτιστα, τόσο σε MS Windows, όσο και σε linuxοειδή συστήματα. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία έκδοση του FireFox (3.5.χ) είναι αξιόπιστη και λειτουργεί απροβλημάτιστα, τόσο σε MS Windows, όσο και σε linuxοειδή συστήματα. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Εκτός από σήμερα που μου έχει πρήξει τα σκώτια!
Aeriko
28-07-2009, 04:16 PM
Εμένα τα σκώτια μου τα 'χει πρήξει ο Firefox από τότε που από 2 έγινε 3. Λίγο καλύτερα τα πράγματα από τότε που έγινε 3,5, αλλά όχι θεαματικές βελτιώσεις. Όλο bugs μου βγάζει και τις τελευταίες μέρες κρασάρει αδιάκοπα. Δοκίμασα το Σαφάρι και το Όπερα, αλλά δεν κατάφερα να εισάγω τους σελιδοδείκτες μου, οπότε τους εγκατέλειψα. Έτσι, χρησιμοποιώ τον Chrome, αλλά μου λείπουν τα πρόσθετά μου από τον Firefox. Ούτε delicious, ούτε evernote, ούτε 1-click answers. Και δεν λειτουργεί και το Babylon με το Chrome. Αλλά, όπως και να 'χει, ζω για τη μέρα που θα συνέλθει η αλεπού!!!
Palavra
28-07-2009, 04:17 PM
Εγώ πάντως δεν μπορώ να ξεκολλήσω από την αλεπού. Και δε μου έχει βγάλει κανένα πρόβλημα, να ανησυχήσω;
Aeriko
07-08-2009, 03:52 PM
Κατάφερα να βάλω τους σελιδοδείκτες μου στον Όπερα. Και έχω πάθει πλάκα: είναι μακράν ο ταχύτερος από όλους όσους έχω δοκιμάσει. Λειτουργούν μια χαρά οι ρυθμίσεις μου. Το μόνο που δεν έχει είναι τα πρόσθετα του Μοζίλα. Για να δούμε, θα με κερδίσει τελικά;
Costas
08-08-2009, 08:38 PM
Κάτι αμιγώς γλωσσικό: με ενοχλεί η ονομασία Safari. Κυνήγι άγριων ζώων με 4x4 και τα ρέστα. Επιπλέον, καθώς η συζήτηση αυτή θυμίζει συζήτηση για μοντέλα αυτοκινήτων, φαντάζομαι να είχα ένα γρήγορο μοντέλο και να λεγόταν Safari και με απωθεί εξίσου. "Κυρίαρχος της ασφάλτου" και τέτοια.
Βοηθάει καθόλου αν σκεφτείς ότι στα σουαχίλι η λέξη σημαίνει ταξίδι όχι με σκοπό το κυνήγι;
Ιδού: (http://www.merriam-webster.com/dictionary/safari)
Etymology: Swahili, journey, from Arabic safarī of a journey
Σαφάρι στο διάστημα
Σαφάρι στ' αστέρια (αγγλιστί: Σταρ-σαφάρι)
Τα σαφάρια του Γκιούλιβερ
Costas
08-08-2009, 09:36 PM
Όχι και πολύ, γιατί σημασία έχει η συγχρονία και όχι η διαχρονία ή η ετυμολογία. :) Η δε δεύτερη σημασία στα αγγλικά, όπου σημαίνει απλώς (εξωτικό) ταξίδι/περιπέτεια, ακολουθεί καταϊδρωμένη την πρώτη, η οποία κυριαρχεί σαφώς στην αναζήτηση με εικόνες. Εκείνο που βοηθάει ίσως περισσότερο είναι ότι σήμερα πια τα σαφάρι δεν είναι τόσο κυνηγετικά όσο περιηγητικά (πάμε να δούμε/φωτογραφίσουμε τα ζώα). Όταν ήμουν νέος, όμως, σήμαινε κυνήγι. Υπήρχε και σχετική ταινία (http://www.imdb.com/title/tt0049706/), και μάλιστα πολλές ταινίες, απ' ό,τι διαπιστώνω στο imdb. Ίσως λοιπόν να είναι θέμα γενιάς... Πάντως, αν ήμουνα πρωθυπουργός --ε, συγνώμη, αν ήμουνα Steve Jobs, θα προβληματιζόμουνα γι' αυτό το όνομα.
Πάντως, ευχαριστώ, γιατρέ, για το φάρμακο!
Zazula
09-08-2009, 07:28 PM
Εμένα πάντως το μόνο σαφάρι που με ενοχλεί είναι αυτό: http://www.google.com/search?q=%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%B9+%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1&rls=com.microsoft:en-us&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1. Η σχέση του σαφάρι με τα άγρια ζώα είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό μη ξεπαστρευτική (φωτογραφικό σαφάρι κλπ). Και δεν με πειράζει ν' αρτύζεται το κυνήγι της πληροφορίας με την περιπετειώδη διάσταση που δίνει το σαφάρι. Για τους εραστές της πολιτικής ορθότητας υπάρχει πάντα η λαθροθηρία κι η εξόντωση των άγριων ζώων για να ακριβολογούμε. :)
tsioutsiou
09-08-2009, 08:00 PM
Και δεν με πειράζει ν' αρτύζεται το κυνήγι της πληροφορίας
Μας κολάζεις, έχουμε νηστεία :)
Εφοριακοί με μπεζ κυνηγετική αμφίεση, (http://blog.tropicalsky.co.uk/wp-content/uploads/2009/01/stanley-safari.jpg) με κάσκα απαραιτήτως, όπλο στο χέρι και από πίσω έναν βοηθό να κουβαλάει τα όπλα...
(δυστυχώς δεν θυμάμαι πως κολλάμε φωτογραφίες)
Και με μουσική υπόκρουση
tsioutsiou
09-08-2009, 09:10 PM
και από πίσω έναν βοηθό να κουβαλάει τα όπλα...
(δυστυχώς δεν θυμάμαι πως κολλάμε φωτογραφίες)
Λες αυτός ο μαυρούλης μετά να έγινε ιππότης (en.wikipedia.org/wiki/Squire);
vBulletin® v3.8.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.