View Full Version : αισχροκέρδεια = (illegal) profiteering
Palavra
20-08-2008, 12:12 PM
Εγώ πάλι!
Βρήκα και γι' αυτό διάφορες αποδόσεις. Συγκεκριμένα, ο Χρυσοβιτσιώτης δίνει profiteering, illicit gain, unreasonable profit, exorbitant profit
ο Χιωτάκης profiteering, illicit gain, hoarding, defeneration
η ΕΕ swindling και avarice.
Από το ψάξιμο που έκανα, δε βρήκα ακριβή αντιστοιχία. Έχει κανείς καμιά ιδέα;
NadiaF
20-08-2008, 12:26 PM
Καλημέρα,
Αν μας έδινες και το συγκείμενο, θα μας βοηθούσες να σε βοηθήσουμε (τι μανία είναι και αυτή με τις ερωτήσεις για μεμονωμένες λέξεις, έτσι στου κουτρούλη...)
Palavra
20-08-2008, 12:38 PM
Σόρυ, απλώς εμένα δε με βοήθησε ιδιαίτερα και δεν το σκέφτηκα. Λέει «ο Χ να μην έχει καταδικαστεί για α, β, γ και αισχροκέρδεια».
NadiaF
20-08-2008, 12:41 PM
Αν είναι νομικό (που μάλλον είναι) το κείμενό σου, πιστεύω ότι το "profiteering" είναι μια ασφαλής επιλογή.
Palavra
20-08-2008, 12:44 PM
Οκ, μάλλον θα κρατήσω αυτό. Ευχαριστώ :)
nickel
20-08-2008, 01:02 PM
Ξανακαλημέρα. Θα πρότεινα, μάλιστα, illegal profiteering, για να μη μείνει στην ηθική διάσταση.
illegal profiteering (http://www.google.com/search?num=50&hl=en&safe=off&rlz=1B3GGGL_enGR256GR256&q=%22illegal+profiteering%22+site%3Auk&btnG=Search) (UK)
Lexoplast
02-05-2011, 06:16 PM
To illegal profiteering σε τι διαφέρει από το unjust enrichment (http://en.wikipedia.org/wiki/Unjust_enrichment);
Palavra
02-05-2011, 06:21 PM
Αυτό είναι ο αδικαιολόγητος πλουτισμός (904 ΑΚ). Νομίζω ότι έχουν διαφορά, αλλά επειδή θα είμαι στο πισί μου ξανά σε καμιά δυο ώρες, θα επανέλθω :)
Όποιος έγινε πλουσιότερος χωρίς νόμιμη αιτία από την περιουσία ή με ζημία άλλου έχει υποχρέωση να αποδώσει την ωφέλεια. Η υποχρέωση αυτή γεννιέται ιδίως σε περίπτωση παροχής αχρεώστητης ή παροχής για αιτία που δεν επακολούθησε ή έληξε ή αιτία παράνομη ή ανήθικη.
Με παροχή εξομοιώνεται και η συμβατική αναγνώριση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει χρέος.
Rogerios
02-05-2011, 09:45 PM
Νομίζω ότι στο παρόν νήμα μπλέχτηκαν πολλά ανόμοια πράγματα: άλλο πράγμα η αισχροκέρδεια (π.χ, πωλώ κάτι σε τιμή 10πλάσια από αυτήν του κόστους εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι στην αγορά υφίσταται συγκυριακώς έλλειψη του συγκεκριμένου είδους), άλλο ο παράνομος πλουτισμός ή πλουτισμός από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. ο υπουργός που δωροδοκείται κ.λπ.) και εντελώς διαφορετικό ο αδικαιολόγητος πλουτισμός κατά 904 επ. ΑΚ.
Ο αδικαιολόγητος πλουτισμός αποτελεί ένα επικουρικό μέσο για την ικανοποίηση ζημιωθέντος σε περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται αξίωση από σύμβαση ή λόγω αδικοπραξίας, Δεν είναι απαραίτητο ο πλουτήσας να βαρύνεται με παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά (τότε θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αδικοπρακτικής ευθύνης), το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι πλούτισε χωρίς νόμιμη αιτία. Παράδειγμα: σύμβαση η οποία είναι άκυρη (τα "συμβαλλόμενα" μέρη το αγνοούν), αλλά το ένα μέρος καταβάλλει στο άλλο το τίμημα που συμφωνήθηκε. Ο λήπτης του τιμήματος κατέστη πλουσιότερος αδικαιολόγητα και υποχρεούται να επιστρέψει το αχρεωστήτως καταβληθέν στον ζημιωθέντα.
[δεν νομίζω ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν κάποια σχέση με την αισχροκέρδεια ούτε με την έννοια του illegal profiteering ].
Powered by vBulletin® Version 4.1.10 Copyright © 2012 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.